Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

ΕΦΕΤ: Υποψίες για E.coli σε σπόρους τριγωνέλλας

Τη διακίνηση στην ελληνική αγορά σπόρων τριγωνέλλας πιθανόν μολυσμένων με το παθογόνο βακτήριο E.coli Ο104, διαπίστωσε ο Ε.Φ.Ε.Τ. μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.
Πρόκειται για σπόρους προέλευσης Αιγύπτου, με την εμπορική επωνυμία.....

«Bockshornklee- Saat», που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του φορέα, διακινήθηκαν μέσω της γερμανικής εταιρείας «Davert GmbH». Το προϊόν διατίθεται σε συσκευασίες των 125gr, με δύο ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας: 19.01.2012 και 24.05.2012. Τα προϊόντα είχαν διακινηθεί στην Ελλάδα στις 13.08.2010 και στην 01.12.2010 αντίστοιχα. Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 24 τεμάχια.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, διενήργησε άμεσα 02.07.2011) σχετικούς ελέγχους στην επιχείρηση «Παραδοσιακή Ολύμπου ΑΒΕΕ», όπου διαπιστώθηκε ότι το σύνολο του προϊόντος, ήτοι και τα 24 τεμάχια, έχει ήδη διατεθεί λιανικώς στους καταναλωτές.

Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει κατηγορηθεί για τα πρόσφατα κρούσματα με την επιδημία αιμολυτικού – ουραιμικού συνδρόμου (HUS) / STEC διάρροια Enterohaemorrhagic Escherichia Coli -EHEC) στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια σημερινής επικοινωνίας του Ε.Φ.Ε.Τ. με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αιμολυτικού – ουραιμικού συνδρόμου (HUS) / STEC διάρροια στην εν λόγω περιοχή όπου διακινήθηκε το προϊόν.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν για προληπτικούς λόγους να μην το καταναλώσουν.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: