Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ - ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ

Σε κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Σηφουνάκη ανακοινώθηκε η κατάργηση των πολεοδομιών με την μορφή και τις αρμοδιότητες που έχουν τα τελευταία 80 χρόνια και ο νέος τρόπος έκδοσης των αδειών και ελέγχου των κατασκευών. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τέλος στην αδιαφάνεια, τις καθυστερήσεις και την διαφθορά του σημερινού συστήματος. « Η ταύτιση του εγκριτικού με το εποπτικό έργο ήταν η αρχή του κακού» επισήμανε ο κ. Σηφουνάκης.
Στο εξής αυτά τα δύο...διαχωρίζονται με την δημιουργία του σώματος Ελεγκτών Δόμησης υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ. Οι μελέτες και το οικοδομικό έργο θα εκτελούνται με ευθύνη των μηχανικών. «Η πολιτεία δεν απεμπολεί το ελεγκτικό της έργο αλλά δίνει πρωτοβουλίες στους πολίτες» διευκρίνισε ο Υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου δίνοντας παράδειγμα τους ορκωτούς λογιστές και τους ελέγχους που διενεργούν. Αντίστοιχα τις ίδιες ευθύνες και συνέπειες θα έχουν και οι μηχανικοί.
Μέσα σε πέντε μέρες θα εγκρίνεται η δόμηση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου με την υποβολή του τοπογραφικού και του διαγράμματος κάλυψης, ενώ για την άδεια δόμησης θα χρειάζονται μόνο δύο ημέρες με την προσκόμιση των υπόλοιπων μελετών. Ελαχιστοποιείται η ανάγκη για επαφές με τις δημόσιες υπηρεσίες και η επικοινωνία του μηχανικού με τον πολίτη και του πολίτη με τις υπηρεσίες θα γίνονται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και να εξαλειφθεί η διαφθορά.
Καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου του κτηριακού αποθέματος της χώρας και η σύσταση Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο έτσι ώστε να καθιερωθούν αρχιτεκτονικοί κανόνες που να συνάδουν με την αρχιτεκτονική παράδοση κάθε περιοχής.
Μέχρι το φθινόπωρο το νομοσχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί και ψηφιστεί και αποτελεί πραγματικά μεγάλη τομή όχι μόνο γιατί μειώνει το χρόνο έκδοσης αδειών εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία αλλά βασικά για την εμπιστοσύνη που δείχνει στον πολίτη με μηχανισμούς ελέγχου που διασφαλίζουν την διαφάνεια και εξαλείφουν τη διαφθορά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

yparxei kapoios pou pistevei oti tha stamatish h diafthora stin ellada;