Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΝΤΟΡΑ: ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΤΥΧΕ ΑΚΟΜΑ, ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΟΥΧΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΝΑ

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη και μετά τις συναντήσεις που είχε στην Περιφέρεια και τον ΟΑΕΔ, παραχώρησε συνέντευξη.
Ακολουθούν σημεία της εισήγησής της:
«Το ΕΣΠΑ χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό. Και χρειάζεται επανασχεδιασμό τώρα. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε δύο μήνες ακόμα σκεπτόμενοι αν μπορούν ή πως μπορούν να απορροφηθούν χρήματα, διότι η αγορά στενάζει, διότι...τα χρήματα αυτά είναι απολύτως απαραίτητο να πέσουν στην αγορά της Μακεδονίας και πρέπει αυτό να γίνει με ταχύτατους και μη γραφειοκρατικούς ρυθμούς»…

… «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τις υπάρχουσες διαδικασίες θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απορρόφησης. Η δική μας απάντηση είναι ότι δεν θα μπορέσει να το κάνει και ότι θα πρέπει οπωσδήποτε και πάρα πολύ γρήγορα, να ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, σε στενή συνεργασία με την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε τα 18 δισεκατομμύρια τα οποία έχουν προβλεφθεί να χρησιμοποιηθούν, διότι δεν υπάρχει κανένας έλληνας φαντάζομαι που να μην συμφωνεί μαζί μας ότι τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μία τόνωση αναπτυξιακής μορφής στην αγορά»…

…»Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την εργασία και οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ως κοινωνία ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αναμφισβήτητα εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη έχουν σήμερα οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι γυναίκες οι οποίες μεγαλώνουν μόνες παιδιά, οι οποίες είναι άνεργες και για τις οποίες θα χρειαστεί καθαρά να πούμε ότι θα έχουμε μια πολιτική αποτελεσματικής στήριξης.

Συγχωρέστε μου την ένταση που το λέω αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό μια κοινωνία σαν τη δική μας να μην εξισώνει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, αλλά να βλέπει ότι υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι σε μεγαλύτερη ηλικία είτε άνεργες γυναίκες με παιδιά που θα πρέπει να έχουν μια ειδική φροντίδα, μια ειδική αντιμετώπιση από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ κατά της ανεργίας.

Στη συνέχεια η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος
: Είπατε πριν ότι βουλευτές υβρίζονται και προπηλακίζονται. Πιστεύεται ότι πίσω από αυτό βρίσκονται συγκεκριμένοι πολιτικοί φορείς ή πολιτικά κόμματα;

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν πιστεύω ότι πρόκειται περί αυθόρμητων πολιτών. Αυτοί οι οποίοι αποδοκιμάζουν οργανωμένα σε 80 διαφορετικά μέρη τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή μπαίνουν στον κόπο να τυπώσουν αφίσες με τα πρόσωπα των βουλευτών για να γράφουν από πάνω”wanted” ή “dead or alive” ή οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί, θεωρώ ότι μερικώς είναι οργανωμένο. Επειδή στη δημοκρατία όλοι γνωριζόμαστε και υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς τρόποι να ξεκαθαρίσει κανείς τη θέση του αντί να μπουρδολογεί, αν πχ αναγνωρίσω στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας το οποίο βρίσκεται μπροστάρης σε προπηλακισμό συναδέλφου βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος, την ίδια ώρα θα απομακρυνθεί.

Αυτή η ιστορία της βίας δεν αντιμετωπίζεται με μισόλογα. Αντιμετωπίζεται με καθαρές κουβέντες. Και γι’ αυτό εμείς προτείναμε διακομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία θα συζητήσει το θέμα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αλλά και ένα καινούργιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Χαίρομαι που μετά την επιστολή που έστειλα χθες, ο κ. Παπανδρέου σήμερα εξήγγειλε ακριβώς αυτή τη διακομματική επιτροπή. Είναι σωστό, θα πρέπει επιτέλους οι βουλευτές να πάρουν τις ευθύνες τους να συζητήσουν και να συμφωνήσουν. Η δημοκρατία δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται και δεν προπηλακίζεται. Αλίμονο αν μπούμε σε λογικές του χθες, της προδικτατορικής περιόδου της Ελλάδας.

Δημοσιογράφος: Ανησυχείτε και σεις όταν κυκλοφορείται μήπως γίνεται δέκτης επιθέσεων των αγανακτισμένων;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η απάντηση είναι όχι. Δεν φοβήθηκα τη 17Ν που όπως ξέρετε έχω υπάρξει θύμα απόπειρας δολοφονίας. Δεν έχω φοβηθεί ποτέ τον κόσμο. Διότι αν φοβόμουν τον κόσμο δεν θα έκανα τη δουλειά που τώρα κάνω. Για να είμαι και απολύτως ειλικρινής δεν μου έτυχε μέχρι στιγμής. Μπορεί να μου τύχει αύριο. Αλλά δεν μου έτυχε ποτέ και πουθενά προπηλακισμός. Και σήμερα που ήμουν στα γραφεία του ΟΑΕΔ, που υπήρχε πολύς κόσμος, απελπισμένος κόσμος, διότι αυτός που είναι στον ΟΑΕΔ είναι άνεργος, είναι κατ’ εξοχήν απελπισμένος άνθρωπος, όσοι ήσασταν παρόντες είδατε τον τρόπο με τον οποίο με αντιμετώπισαν. Δεν μου έτυχε, δεν αποκλείω να μου τύχει αύριο το πρωί, αλλά ένας πολιτικός ο οποίος φοβάται και δεν μπορεί να βγει στον κόσμο, νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ήρθε η ώρα να πάει σπίτι του.

Δημοσιογράφος: Είδατε σήμερα τον κ. Τζιτζικώστα. Υπήρξαν διάφορα σχόλια γιατί πήγατε και γιατί σας δέχθηκε και δεν είδατε τον κ. Διονύση Ψωμιάδη. Την προηγούμενη εβδομάδα χάσατε ένα από τους πέντε βουλευτές που είχε η Δημοκρατική Συμμαχία. Θα ήθελα ένα σχόλιο για τα πρόσωπα.

Ντόρα Μπακογιάννη: Στην προηγούμενη επίσκεψή μου είχα δει τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη ως περιφερειάρχη Μακεδονίας. Σήμερα ο στόχος μας ήταν να συζητήσουμε τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και σας είπα ξεκάθαρα ότι ήρθα και συζήτησα το θέμα του ΕΣΠΑ. Διότι έχω πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία, για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και γιατί όπως ξέρετε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα που πρότεινε η Δημοκρατική Συμμαχία για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει ταμείο χρηματοδοτήσεων, προβλέπει δηλαδή ότι το ΕΣΠΑ θα απαιτήσει συγχρηματοδότηση στην πρώτη φάση, προβλέπει ένα ειδικό ταμείο 30 δισεκατομμυρίων που θα χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επενδύσεις και προβλέπει ότι από τις αποκρατικοποιήσεις το 25% θα επιστρέψει στην Ελλάδα, για ανάπτυξη. Αυτό ήρθα να συζητήσω και αρμόδιος για να το συζητήσω είναι ο κ. Τζιτζικώστας. ¶κουσα και εγώ τα κακεντρεχή σχόλια τα οποία έγιναν για τον κ.Τζιτζικώστα. Νομίζω ότι αυτές είναι παλιές κυπατζήδικες λογικές της προηγούμενης τριακονταετίας και δεν νομίζω ότι αξίζουν κανενός άλλου σχολιασμού. Υποχρέωση έχει ο κ. Τζιτζικώστας να δεχθεί τον πρόεδρο ενός κόμματος. Υποχρέωση δική μου είναι να επισκεφθώ τον κ. Κ.Τζιτζικώστα πέραν του ότι, όπως γνωρίζεται έχω και την καλύτερη γνώμη για τον άνθρωπο.

Για τον κ. Κιλτίδη, θέλω να πω ότι με δική μου πρωτοβουλία του έκανα ένα τηλεφώνημα την προηγούμενη Τετάρτη και συμφωνήσαμε από κοινού ότι η παρουσία του στη Δημοκρατική Συμμαχία δεν τον εκφράζει πολιτικά. Η Δημοκρατική Συμμαχία και θέλω να το ξεκαθαρίσω και εδώ, δεν είναι η παρέα της Ντόρας ή οι εχθροί του Σαμαρά ή δεν ξέρω τι άλλο, αλλά είναι ένα κόμμα με πολιτικές και κοινωνικές αναφορές πολύ σταθερές και με ξεκάθαρη φιλελεύθερη άποψη, την οποία και καταθέτει παντού. Υπάρχουν στελέχη τα οποία εκφράζει πλήρως η Δημοκρατική Συμμαχία και στελέχη τα οποία στη διαδρομή και ιδιαίτερα μετά από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Συνέδριο, αντιλαμβάνονται ότι μπορεί ένας άλλος χώρος να τους εκφράζει καλύτερα. Αυτό συνέβη με τον κ. Κιλτίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: