Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΤΕ. ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ 1/3 ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ

Διαστάσεις χιονοστοιβάδας τείνει να λάβει η υποβολή δικαστικών προσφυγών κατά της Αγροτικής Τράπεζας και άλλων τραπεζών, για το «κούρεμα» των πανωτοκίων, μετά τη δίκη του Βόλου που μείωσε τα χρέη αγρότη προς την ΑΤΕ στο ένα τρίτο.
Από τις 5 Ιουλίου, που εκδόθηκε, η απόφαση - ανάσα για τα πανωτόκια των αγροτών, φάνηκε ότι θα αποτελέσει «οδηγό» για εκατοντάδες υποθέσεις οφειλετών που θα πάρουν το δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες. Το Πρωτοδικείο Βόλου δικαίωσε αγρότη, «ψαλιδίζοντας» στο 1/3 περίπου...το ποσό που αξίωνε η Αγροτική Τράπεζα από τόκους παλιών αγροτικών δανείων, αντικρούοντας ουσιαστικά τον τρόπο υπολογισμού της συνολικής οφειλής του, μετά την υπαγωγή του στη ρύθμιση νόμου για τα πανωτόκια.
Η απόφαση 104/2011 που κοινοποίησε το δικαστήριο, καθορίζει τη συνολική οφειλή του αγρότη από το δήμο Φερών Μαγνησίας στο ποσό των 34.171 ευρώ και όχι στο ποσό των 96.231 ευρώ που αξίωνε η ΑΤΕbank από διαδοχικά δάνεια που έλαβε από το 1990.
Τον αγρότη εκπροσωπούσε ο Λαρισαίος δικηγόρος και πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, Βασίλης Κόκκαλης.
Ταυτόχρονα έκρινε «ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό που καταβλήθηκε στην τράπεζα από το δανειολήπτη λόγω μη νομίμου ανατοκισμού. Εν ολίγοις ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση όλων των αγροτών που θα προσβάλουν τη δανειακή σύμβαση και κατ’ επέκταση τη ρύθμιση που έκαναν με την Αγροτική τράπεζα, με βάση τον τελευταίο νόμο για τα πανωτόκια.
Η σχετική νομοθεσία πρoέβλεπε, ανάλογα με τη χρονική περίοδο που είχε ληφθεί το δάνειο από την τράπεζα , μια διαβάθμιση σε τρόπο ώστε η συνολική οφειλή να μην ξεπερνά το διπλάσιο ή το τριπλάσιο ή το τετραπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.
Πολλές τράπεζες όμως, εκμεταλλευόμενες τις αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές και κάποιες ασάφειες των νομοθετημάτων, προσπαθούσαν να αυξήσουν τις οφειλές στο ανώτατο όριο, ακόμα και όταν αυτό περιορίστηκε από το τετραπλάσιο στο τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, με τον νόμο 3259 του 2004.
Ολόκληρη η δικαστική απόφαση: http://www.scribd.com/fullscreen/59785188?access_key=key-2e15uzepex0m1mf561hk

Δεν υπάρχουν σχόλια: