Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΕΥΣΗΜΑ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Τη στήριξη του ΔΝΤ για την προσπάθεια της Ελλάδας έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ΔΝΤ για θέματα της ευρωζώνης, Antonio Borges. Τόνισε την ανάγκη παράτασης δημοσιονομικής προσαρμογής. "Δεν είναι αναγκάιο η ελληνική κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει όλη τη δημόσια περιουσία της", δήλωσε. Και το ΠΑΣΟΚ θα ξεπουλήσει εκείνη την περιουσία που ενδιαφέρει το ΔΝΤ και θα αφήσει τα "σαπάκια" για "ξεκάρφωμα". Όταν σε επαινεί ο μεγαλύτερος ληστής - τοκογλύφος τότε ο δρόμος που βαδίζουμε είναι άσχημος..

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε είναι ίσως η πιο ευχάριστη είδηση που έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης" δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την έδρα του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα, το ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Antonio Borges.

Ο κ. Borges, που είναι ο επικεφαλής του ΔΝΤ για θέματα ευρωζώνης και ευρωπαϊκής οικονομίας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα εξέφρασε την άποψη ότι "αυτό δε μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει από τημία μέρα στην άλλη.

Χρειάζεται αρκετό χρόνο και προφανώς αυτό δε σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ιδιωτικοποιήσει όλη τη δημόσια περιουσία που κατέχει το κράτος. Είναι όμως σημαντικό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει αυτόν το στόχο, ο οποίος αν επιτευχθεί μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας".

Ο διευθυντής του ΔΝΤ για θέματα ευρωζώνης επισήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και άλλες ευάλωτες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, είναι τρισδιάστατα και έχουν να κάνουν με την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, στήριξης του τραπεζικού τομέα και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας τους.

Αυτό που έχει σημασία να υπογραμμίσουμε είναι ότι τα στελέχη του ΔΝΤ με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αρχίζουν να καλλιεργούν το έδαφος ότι είναι πολύ πιθανή η παράταση του Μνημονίου που έχει συνάψει η Ελλάδα με την τρόικα, και μετά το 2013.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του Οργανισμού κινούνται όλες προς την ίδια κατεύθυνση που λεει ότι "το πρόγραμμα χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει" και ότι "οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα, δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη".

Αυτή η στάση, πέρα από μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές που βλέπουν να μην έχουν ανακύψει ακόμα οι λόγοι που θα τις έπειθαν ότι η Ελλάδα είναι ικανή να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα, ακολουθείται ίσως και για έναν ακόμα λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: