Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ

Διαστάσεις «αντιμνημονιακού» ενδοκομματικού μετώπου, λαμβάνουν οι συνεχιζόμενες διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για βασικές πτυχές της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Οι επικριτές βέβαια δεν αποτελούν «ομάδα» με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά η ουσία του πράγματος είναι ότι πλέον τα επιχειρήματά τους μοιάζουν αρκετά με όσα λέει τους τελευταίους 10 μήνες ο κ. Α. Σαμαράς.....
Στο Μαξίμου ανησυχούν βεβαίως, καθώς γνωρίζουν ότι οι βουλευτές θα κληθούν να υπερψηφίσουν εντός του Μαΐου το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, αλλά και το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι οι έντονες διαφοροποιήσεις δεν είναι πάντα ανιδιοτελείς και έχουν ως βασικό υπόστρωμα τη διαρκώς συνεχιζόμενη συζήτηση περί ανασχηματισμού. Οι βουλευτές από την πλευρά τους (οι περισσότεροι εκ των διαμαρτυρόμενων τουλάχιστον) λένε ότι βασική εστία των αντιδράσεών τους είναι αφενός το δικαίωμα να εκφέρουν άποψη, αφετέρου η απουσία επαρκούς ενημέρωσης από τους υπουργούς.

Χθες, πάντως, οι δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών ξεπέρασαν τα συνηθισμένα. Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε (Real) το Μνημόνιο ως «λάθος σχέδιο θεραπείας», ενώ τάχθηκε υπέρ ήπιας αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός και προς τον κ. Παπανδρέου, επικρίνοντάς τον για τους συνεργάτες του, ενώ υποστήριξε ότι τον Οκτώβριο 2009 δεν δέχθηκε να μετέχει στην κυβέρνηση διότι δεν του δινόταν λόγος «επί του σεναρίου, της σκηνοθεσίας και του κάστινγκ», όπως χαριτολόγησε.

Ενστάσεις διατύπωσε και ο κ. Π. Οικονόμου, ο οποίος διαφώνησε (Φλας) ανοιχτά με τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ εκτίμησε ότι το Μνημόνιο «εξεμέτρησε τον βίον του». Υποστήριξε μάλιστα πως το Μνημόνιο «παροξύνει το πρόβλημα του χρέους της χώρας και γι' αυτό πρέπει να βρούμε κάτι άλλο». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Οδ. Βουδούρης, ο οποίος αναγνώρισε μεν (Φλας) ότι το Μνημόνιο πέρυσι ήταν «μονόδρομος», επισήμανε δε πως φέτος είναι δυνατή μια αξιολόγησή του. Ο κ. Βουδούρης ζήτησε αλλαγή του τρόπου επικαιροποίησης του Μνημονίου «μεταξύ», όπως είπε, «της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων της τρόικας». Ζήτησε επίσης να γίνει ανασχηματισμός, λόγω, όπως είπε, της αλλαγής των συνθηκών από τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Αναπροσαρμογή των υποχρεώσεων έναντι του Μνημονίου», ζήτησε ο κ. Δ. Κρεμαστινός (Βήμα fm). Συγκεκριμένα ζήτησε δικαιότερη κατανομή των βαρών, ενώ και ο κ. Κρεμαστινός τάχθηκε εμμέσως, πλην σαφώς, υπέρ της τέλεσης ανασχηματισμού. Η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου παρατήρησε (ράδιο Κόκκινο) ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες «σαφέστατα και δεν αποδίδουν αυτά τα οποία θα θέλαμε».

Ο κ. Κ. Καρτάλης υπογράμμισε την ανάγκη να αποτυπωθεί ένα πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο «θα είναι ευρύτερο του Μνημονίου», ενώ χαρακτήρισε ως «απλώς σημειακές παρεμβάσεις» την επιμήκυνση της αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων. Ο κ. Καρτάλης (Φλας) τόνισε μάλιστα ότι «υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν», εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων, την αξιοποίηση της περιουσίας και την ανάπτυξη. O κ. Λ. Γρηγοράκος δήλωσε (Βήμα fm) ότι το πακέτο της κυβέρνησης προς τις τράπεζες χαρακτηρίζεται από «αδιαφάνεια». Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε χθες δύο υπουργικές συσκέψεις στις οποίες συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος που μπορούν τα υπουργεία να συμβάλουν στη μείωση των δαπανών τους εν όψει της σύνταξης του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: