Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Πριν την απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας, το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε χρεοκοπήσει συστημικά, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς επισημαίνοντας πως η αναθεώρηση του συντάγματος πρέπει να γίνει με λαϊκή σύμπραξη....
«Η οικονομική κρίση είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Πριν την απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε χρεοκοπήσει συστημικά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το μοντέλο δομής και οργάνωσης της Πολιτείας της μεταπολίτευσης, αφού εξυπηρέτησε τους στόχους της εποχής, φάνηκε ανίκανο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και η χώρα προσαρμόστηκε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μόνο επιφανειακά, ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα κρίση της Ελλάδας, λέγοντας ότι είναι σύνθετη και πολύπλευρη και δυναμικά επικίνδυνη και δεν αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα.

«Η πρότασή μας δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική κρίση» ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «με τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΝΔ, θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση του πολιτικού συστήματος σε ευκαιρία για να ξεπηδήσει μία θαρραλέα και ρηξικέλευθη πρόταση για τη νέα Ελλάδα.

«Η αναθεώρηση που προτείνει η ΝΔ δεν θα πρέπει να είναι ερήμην της ελληνικής κοινωνίας. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας πρέπει να είναι απόρροια της λαϊκής σύμπραξης, να αντανακλά την βούληση της κοινωνικής πλειονότητας.

Η συμμετοχική διαδικασία πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης σχέσης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του».

Στο μεταξύ, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής τα προέτρεψε να «προχωρήσουν σε ρήξεις με κατεστημένες συμπεριφορές και νοοτροπίες και προσωπικά συμφέροντα που θέλουν να γίνουν μόνο τόσες αλλαγές, ώστε να μην αλλάξει τίποτε».

«Η επαναπροσέγγιση των πολιτών στην πολιτική ζωή περνά μέσα από την ουσιαστική και όχι τυπική συμμετοχή τους» είπε και προσδιόρισε τα πρώτης προτεραιότητας θέματα της επιτροπής, που είναι:

-Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας
-Ο ουσιαστικός διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας
-Ο εκλογικός νόμος
-Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού
-Η ποινική ευθύνη υπουργών και βουλευτών
-Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης
-Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ξεκινώντας τη διαδικασία, είπε ότι «αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα ως πλοηγό στην χάραξη αρχών και όχι ως ευκαιριακό άλλοθι για μικροκομματικούς ελιγμούς και αδιέξοδους τακτικισμούς».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: