Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - Ο Γ. Απατσίδης τους "στρίμωξε" και ο Δημητριάδης υποχώρησε - "Ξέρετε τί ψηφίζετε";

Γ. Απατσίδης
Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς είτε για ανοργανωσιά είτε για πολιτική υστεροβουλία. Αναφέρομαι στην τακτική της διοίκησης του δήμου Αλεξάνδρειας που εισήγαγε ως πρώτο θέμα συζήτησης στην συνεδρίαση του συμβουλίου την Δευτέρα, ένα θέμα που αφορούσε στην παραλαβή ενός έργου του τέως δήμου Αντιγονιδών που όμως, είχαν αρνηθεί να παραλάβουν οι τότε σύμβουλοι της πλειοψηφίας του... τότε δήμου.


Γρ. Στεργιόπουλος
Με δεδομένη την άρνηση των συμβούλων του τότε δημάρχου Γρ. Στεργιόπουλου, που ως γνωστόν είναι στενός συνεργάτης του νυν δημάρχου Φ. Δημητριάδη, ο τελευταίος έβαλε το θέμα στην ημερήσια διάταξη προς ψήφιση και μάλιστα πρώτο πρώτο. Εδώ, δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε δεν ενημερώθηκε ο δήμαρχος από τον συνεργάτη του για τη στάση της τότε πλειοψηφίας και τις ενστάσεις που αυτοί είχαν διατυπώσει σχετικά είτε ενημερώθηκε, θεώρησε τις ενστάσεις ως αβάσιμες και το εισήγαγε για ψήφιση.

Είναι απολύτως θεμιτό για μια διοίκηση να λειτουργεί κατά πως νομίζει σωστό αλλά και χρέος της αντιπολίτευσης να ελέγχει τις αποφάσεις της. Αυτό έγινε στην συνεδρίαση της Δευτέρας και το βάρος του ελέγχου ανέλαβε ο Γιάννης Απατσίδης που απευθυνόμενος στους συναδέλφους του της πλειοψηφίας τους ρώτησε: Με ποιο σκεπτικό θα ψηφίστε εσείς και θα παραλάβετε ένα έργο όταν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του δήμου Αντιγονιδών, οι στενοί συνεργάτες του Γρ. Στεργιόπουλου, αρνήθηκαν να παραλάβουν; Πως εσείς θα αναλάβετε αυτό το βάρος της ευθύνης της παραλαβής ενός έργου όταν αρνήθηκαν οι δεκαπέντε από τους δεκαεπτά συμβούλους του τότε συμβουλίου να παραλάβουν το έργο επικαλούμενοι σχεδόν όλοι ότι είναι ημιτελές;

Ο Γ. Απατσίδης ήταν εφοδιασμένος με τα πρακτικά της συνεδρίασης εκείνης και αναφέρθηκε τόσο στην τοποθέτηση της κ. Λαμπίρη όσο και σ΄ αυτή του κ. Χίρτογλου. Επισήμανε την απουσία πέντε δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που ήταν σκόπιμη και την άρνηση συμβούλων του Στεργιόπουλου να το ψηφίσουν το θέμα.
Φ. Δημητριάδης
Η κατάληξη ήταν απολύτως λογική. Ο δήμαρχος βλέποντας ότι οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι πιθανόν να του κοστίσει η τυχόν εμμονή του να ψηφιστεί το θέμα, ζήτησε από την πρόεδρο του σώματος να το αποσύρει. Έτσι και έγινε. Ήταν η πρώτη φορά που ο Φ. Δημητριάδης υποχώρησε σε τεκμηριωμένη κριτική της αντιπολίτευσης και αυτό δείχνει ορισμένα πράγματα.
Πρώτον, ότι αν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πηγαίνουν προετοιμασμένοι όπως έκανε ο Γ. Απατσίδης τότε η διοίκηση θα αλλάξει, θα αναγκαστεί να αλλάξει, ριζικά την συμπεριφορά της.
Δεύτερον, ο δήμαρχος που σημειωτέον δεν είπε κουβέντα για το θέμα αυτό όπως κουβέντα δεν είπε και κάποιο άλλο μέλος της διοίκησης, άφησε ουσιαστικά στον συνεργάτη του να το πάρει πάνω του και να εκτεθεί.
Να εκτεθεί διότι τον άφησε ακάλυπτο, τον άφησε έρμαιο στην ευθεία κριτική που του άσκησε ο Γ. Απατσίδης και στον τέλος τον "άδειασε" εντελώς με την απόσυρση του θέματος.

Επί της ουσίας τώρα. Το θέμα αυτό αφορά στην κατασκευή πεζοδρομίου και ποδηλατοδρόμου μεταξύ Σταυρού και Καβάσιλας. Ο ανάδοχος του έργου ήταν ο γνωστός εργολήπτης Μαμουτόπουλος. Το έργο ύψους 200 χιλιάδων ευρώ. Η μελέτη υλοποιήθηκε από την τεχνική υπηρεσία της πρώην νομαρχίας και το έργο επιβλέφθηκε από τους μηχανικούς της ίδιας υπηρεσίας.

Το έργο δεν ολοκληρώθηκε και παρέμεινε ημιτελές αφού ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ο πεζόδρομος μεταξύ των δυο χωριών αλλά ο φάκελος ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας αφού πρώτα πήγε στον τέως δήμο Αντιγονιδών. Αυτό σημαίνει ότι το έργο είχε ελεγχθεί τόσο για την ποιότητά του όσο και το αν ακολούθησε πιστά την μελέτη και έγινε εν τέλει βάση του νόμου.
Το έργο προφανώς παραλήφθηκε από την αρμόδια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν υπηρεσιακοί κυρίως παράγοντες και οι οποίοι έκριναν ότι όλα έγιναν καλώς.

Το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο του τέως δήμου Αντιγονιδών αρνήθηκε να το παραλάβει μπορεί και να συνιστά αιτία για προσφυγή του εργολάβου στην δικαιοσύνη. Αληθεύει; Και αν αληθεύει, γιατί δεν το έπραξε ως σήμερα και παρακρατείται η εγγυητική του στην τράπεζα;

Και αναφέρομαι στην εγγυητική του διότι πιθανόν ο κατασκευαστής ήδη έχει πληρωθεί το έργο αφού η μή παραλαβή του από το τότε δημοτικό συμβούλιο ουδόλως του απαγόρευε να πληρωθεί.

Είναι προφανές ότι το θέμα αυτό θα έχει συνέχεια δεδομένου ότι τον πλήρη φάκελο του έργου με τα τιμολόγια και τα παραστατικά πήρε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Τ. Τασιόπουλος και αναμένουμε στην ερχόμενη συνεδρίαση πιθανές ερωτήσεις που θα προκύψουν αλλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την στάση της πλειοψηφίας.
Η πλειοψηφία που θα κληθεί να αποφασίσει και όπως πληροφορούμαι, ήδη ορισμένοι σύμβουλοι αρχίζουν να σκέφτονται και την αποχή ακόμα για να μην βρεθούν "μπλεγμένοι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: