Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αναβολή για τις 8 Μάρτη πήρε η δίκη του Ν. Καρανίκα

Αναβολή για τις 8 Μάρτη πήρε η δίκη του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα. Το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την σύλληψη και την δίκη του.
Η σύλληψη του έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες μιας πληθώρας συλλογικοτήτων και οργανώσεων για την...
υπεράσπιση των δικαιωμάτων μεταξύ αυτών και του Συλλόγου Αντιρρησιών Συνείδησης ενώ παράλληλα ψηφίσματα εργατικών σωματείων και εκπαιδευτικών ενώσεων έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Επίσης στο twitter έχει δημιουργηθεί hashtag "free Karanikas" που ζητά την παύση της δίωξής του.

Διεθνής Αμνηστία: Η σύλληψη και επικείμενη δίκη αντιρρησία συνείδησης γυρίζει την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για την δίκη του Νικόλαου Καρανίκα και καλεί τις ελληνικές αρχές να εναρμονίσουν τη νομοθεσία και την πρακτική περί αντίρρησης συνείδησης με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και συστάσεις, και να τερματίσουν αμέσως όλες τις διώξεις, τις ποινές φυλάκισης, τα πρόστιμα και τις διακρίσεις εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης,

"Ο αντιρρησίας συνείδησης Νικόλαος Καρανίκας, 42 ετών, συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης, 20 Φεβρουαρίου, και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Τούμπας
κατηγορούμενος για ανυποταξία. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου, οδηγήθηκε ενώπιον του στρατιωτικού εισαγγελέα. Κατόπιν αιτήματος αναβολής, η δίκη του ορίστηκε για
την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, και αφέθηκε ελεύθερος. Τη δίκη θα παρακολουθήσει παρατηρήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με το δικηγόρο του Νικολάου Καρανίκα, Θωμά Χαραλαμπίδη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη σημερινή σύλληψη δεν είναι η συνήθης, αφού σπανίως ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία." τονίζει η Διεθνής Αμνηστία και υπενθυμίζει ότι "Ο Νικόλαος Καρανίκας διακήρυξε τη αντίρρησή του στη στράτευση για λόγους συνείδησης ήδη από τη δεκαετία του ’90, πριν αναγνωριστεί στην Ελλάδα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Τον Αύγουστο του 1995 συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε στρατιωτικές φυλακές. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους καταδικάστηκε για ανυποταξία σε καιρό γενικής επιστράτευσης σε 4 χρόνια φυλάκιση."


Να υπενθυμίσουμε ότι η Διεθνής Αμνηστία τον είχε υιοθετήσει ως κρατούμενο συνείδησης. Το Δεκέμβριο του 1995 το αναθεωρητικό στρατοδικείο μείωσε την ποινή του σε 1 χρόνο φυλάκιση με 3ετή αναστολή. Όμως, κατά την αποφυλάκισή του από τις στρατιωτικές φυλακές του επιδόθηκε φύλλο πορείας. Ο Νικόλαος Καρανίκας, ως αντιρρησίας συνείδησης, αρνήθηκε να παρουσιαστεί και κατηγορήθηκε πλέον για λιποταξία.
Το 2000, και ενώ πλέον είχε ψηφιστεί από το 1997 νόμος για την αντίρρηση συνείδησης και την εναλλακτική υπηρεσία, το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης απάλλαξε τον Καρανίκα από την κατηγορία της λιποταξίας.

Το ίδιο έτος, όμως, το Στρατολογικό Γραφείο Βέροιας αρνήθηκε να δεχτεί την αίτησή του να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και να υπηρετήσει εναλλακτική υπηρεσία, θεωρώντας ότι έχει καταταγεί στο στρατό, το διάστημα που βρισκόταν κρατούμενος σε στρατιωτικές φυλακές (Αύγουστος - Δεκέμβριος 1995). Σύμφωνα με την τότε νομοθεσία, δεν μπορούσε να αναγνωριστεί κάποιος ως αντιρρησίας συνείδησης, εάν είχε βρεθεί εντός στρατεύματος.

Ως εκ τούτου, οι ελληνικές αρχές ουδέποτε αναγνώρισαν στον Νικόλαο Καρανίκα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και την εναλλακτική υπηρεσία.

Σήμερα ο Νικόλαος Καρανίκας κατηγορείται για ανυποταξία από το 1996, αδίκημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί και φυλακιστεί το 1995.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι επανειλημμένες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης παραβιάζουν το Άρθρο 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά καi Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν να δικάζουν πολίτες, όπως είναι οι αντιρρησίες συνείδησης που δεν έχουν καταταγεί, σε στρατοδικεία.
"Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ρητά ότι παραβιάζεται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) όταν δικάζονται αντιρρησίες συνείδησης από στρατοδικεία (υπόθεση Ercepv. Turkey, απόφαση 22/11/2011).

Παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει ρητά ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης προστατεύεται από το Άρθρο 9 της
Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας (υπόθεση Bayatyanv. Armenia, απόφαση 01/06/2011), η Ελλάδα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να παραβιάζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης." τονίζει ακόμη η Διεθνής Αμνηστία .


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης: Πολιτική η δίωξη του Ν. Καρανίκα

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για " μια ξεκάθαρα πολιτική δίωξη που εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων πολιτών της χώρας μας που αντιστέκονται στην εξαθλίωση και το αίσθημα υποταγής που θέλει να επιβάλλει η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση". "Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει γίνει γνωστή για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, γεγονός που συνιστά οπισθοδρόμηση σε σχέση με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου." προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Θεσσαλονίκης και υποστηρίζει ότι "η διαδικασία του αυτόφωρου που ακολουθήθηκε για τον Νίκο Καρανίκα συνιστά μια διαδικασία ιδιαίτερα προβληματική που μέχρι τώρα δεν ακολουθούσαν οι διωκτικές αρχές. Αν αυτή γενικευτεί θα οδηγήσει στο να έχουμε ξανά κρατούμενους κατηγορούμενους για ανυποταξία." Τέλος απαιτεί την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την παύση της δίωξης σε βάρος του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα.
 
Ν. Συνασπισμού: Να παύσει κάθε δίωξη εις βάρος του αντιρρησία συνείδησης Ν. Καρανίκα
Τέλος την συμπαράστασή της εκφράζει και η Νεολαία Συνασπισμού ιδρυτικό μέλος της οποίας υπήρξε ο Νίκος Καρανίκας. "Η όλη διαδικασία βασίζεται σε μια πρωτοφανή και εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία της νομοθεσίας που δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών." τονίζει μεταξύ άλλων η Ν. Συνασπισμού και επισημαίνει ότι ο Νίκος Καρανίκας "όπως είχε δηλώσει στην απολογία του στο τελευταίο δικαστήριο υπήρξε «πάντα ανυπότακτος αλλά ποτέ λιποτάκτης», από τους κοινωνικούς αγώνες εννοείται. Κι αυτό ακριβώς είναι που δεν του συγχωρεί η εξουσία. Ο Νίκος Καρανίκας ποτέ δεν κρύφτηκε και ποτέ δεν ιδιώτευσε. Είναι σταθερά ενεργός στα κοινωνικά κινήματα από ζητήματα γειτονιάς και καθημερινότητας, μέχρι περιβάλλοντος και δικαιωμάτων." Όπως και οι υπόλοιπες οργανώσεις και η Ν. Συνασπισμού απαιτεί την παύση κάθε δίωξης εις βάρος του.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ "ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ Ο ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ"