Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Όλη η αλήθεια για το ανόητο spam που έχει κατακλύσει το Facebook

της Φ. Ντούρα
Δικηγόρου Αθηνών

Επιπλέον, ακόμη και εάν δεν ήταν παντελώς άχρηστη ως προς το περιεχόμενό της η δήλωση, πρέπει να γνωρίζετε  ότι καμία δήλωση δεν έχει νομική ισχύ εάν δεν γίνει με συγκεκριμένο τύπο και δεν αποδεικνύεται με κάποιον τρόπο ότι αυτός προς τον οποίο απευθύνεται έλαβε...
γνώση (γι αυτό όταν κάνετε οποιαδήποτε συναλλαγή στο ιντερνέτ είναι απαραίτητο να κάνετε «κλικ» για να θεωρηθεί ότι λάβατε γνώση των όρων χρήσης κλπ). Σε ποιόν θα πείτε στο μέλλον ότι είχατε εκφράσει ρητά την αντίθεσή σας στην χρήση των προσωπικών σας δεδομένων; Επειδή αναφέρεται στο κείμενο ότι απευθύνεται σε κάθε οργανισμό, αρχή κλπ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Κυβέρνησης (!!!!), πάει να πει ότι όλοι αυτοί κάθονται σε μια οθόνη και βλέπουν τι δημοσιεύετε ανά πάσα στιγμή στο προφίλ σας;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος είχε την φαεινή ιδέα να συντάξει το κειμενάκι ή είχε κρυφό όνειρο να γίνει νομικός και βλέπει την τεράστια επιτυχία μέσα από την αναπαραγωγή του και χαίρεται για το «κατόρθωμά του» ή έχει επίγνωση της αστειότητας και γελάει με το πόσο εύπιστοι είναι οι Έλληνες και πόσο πρόθυμοι να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, εαν αυτό είναι να γίνει με μερικά κλικ από την καρέκλα του γραφείου τους.
Και όχι!!! η σκέψη «καλού κακού ας το δημοσιεύσω, ποτέ δεν ξέρεις», δεν ανήκει σε σκεπτόμενους πολίτες!! Γιατί αύριο μεθαύριο «η φήμη» θα είναι για κάτι πιο σοβαρό: ένα πρόβλημα στο νόμισμα, μια εισβολή στη χώρα, μια εμφάνιση εξωγήινου.. και πριν το καταλάβουμε («καλού κακού») θα έχει διαδοθεί και γίνει πιστευτό στο λεπτό σε όλη την Ελλάδα με όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να έχει. 


Τα τελευταία 24ωρα έχει κατακλυστεί το Facebook, και στην Ελλάδα, με ένα κείμενο-αντιγραφή σύμφωνα με το οποίο ο κάθε χρήστης του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου πιστεύει πως διασφαλίζεται νομικά η «ιδιωτικότητα» του αναρτώντας το στο προφίλ του. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική… Διαβάστε τι γράφει το κείμενο αυτό:«ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ»Προς κάθε πρόσωπο, ίδρυμα, πράκτορα, φορέα ή οργανισμό ιδιωτικό ή δημόσιο ή κάθε άλλη κυβερνητική δομή συμπεριλαμβανομένης μη περιοριστικά της Ελληνικής κυβένησης ή οποιαδήποτε άλλης κυβέρνησης, ή επίσημης ή ανεπίσημης αρχής που κάνει χρήση ή παρακολουθεί αυτόν τον δικτυακό τόπο ή οποιονδήποτε από τους συνδεδεμένους με αυτόν τρίτους δικτυακούς τόπους της: 

ΔΕΝ έχετε την άδεια μου να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα στοιχεία του προφίλ μου ούτε οποιαδήποτε από το περιεχόμενο που περιέχονται στο παρόν, συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφιών μου ή των σχολίων που έγιναν σχετικά με τις φωτογραφίες μου ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα, φωτογραφία ή προϊόν τέχνης αναρτήθηκε στο προφίλ μου. Ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά η αποκάλυψη, αντιγραφή, διανομή, διάδοση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου σχετικά με αυτό το προφίλ και το περιεχόμενο του. Οι ανωτέρω απαγορεύσεις ισχύουν και για κάθε εργαζόμενο, πράκτορά, φοιτητή ή άλλο προσωπικό υπό την καθοδήγηση σας. Το περιεχόμενο αυτού του προφίλ είναι ιδιωτικό και προστατεύεται από την εθνική νομοθεσία περί επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Ν.2472/1997, Ν. 3783/2009, Ν. 3917/2011 και Ν. 4070/2012), καθώς επίσης από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και αμερικάνικη νομοθεσία.

- Για όσους από εσάς δεν καταλαβαίνετε το σκεπτικό πίσω από αυτή την ανάρτηση, σας ενημερώνω πως το Facebook είναι πλέον μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία στις ΗΠΑ. Έτσι αν δεν δημοσιευτεί εφάπαξ μια ρητή απαγόρευση, ο καθένας μπορεί να παραβιάσει ατιμώρητα το δικαίωμα στην ιδιωτική σας ζωή σας μόλις θα δημοσιεύσετε σε αυτό το δικτυακό τόπο. Σας προτείνω να δημοσιεύετε μια παρόμοια δήλωση, ή μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτήν εδώ. Εάν δεν αναρτήσετε μια τέτοια δήλωση για μία τουλάχιστον φορά, τότε θα επιτρέπεται εμμέσως η δημόσια χρήση και επεξεργασία στοιχείων όπως φωτογραφίες και πληροφορίες που περιέχονται στις ενημερώσεις της κατάστασής σας.» 

Πίστεψαν εν ολίγοις όλοι ότι η ανάρτηση αυτού του κειμένου με την βαρύγδουπη νομική διατύπωση και την σκόρπια αναφορά σε νομοθετικές διατάξεις θα τους περιφρουρήσει από την κακόβουλη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων και θα τους προστατέψει από την εταιρία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μάλιστα (σύμφωνα με το κείμενο) είναι πιο ύποπτη και ύπουλη πλέον απ’ ό,τι παλαιότερα καθώς είναι μια «εισηγμένη εταιρία» (!!!). 

Για να τα πάρουμε από την αρχή. Ο κάθε χρήστης του Facebook όταν δημιουργεί τον λογαριασμό του καλείται να αποδεχθεί τους «Όρους χρήσης και λειτουργίας». Σύμφωνα με τους νόμους περί ηλεκτρονικών συναλλαγών κλπ, η αποδοχή των όρων (το κλικ δηλαδή που είναι υποχρεωτικό να γίνει δίπλα στην πρόταση «Αποδέχομαι τους όρους κλπ» προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή του χρήστη) είναι η «ηλεκτρονική υπογραφή» μιας σύμβασης, ενός ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του χρήστη και της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από το Facebook. Καλό ή κακό, ό,τι γράφεται εκεί ισχύει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Στο κάτω αριστερά μέρος της σελίδας του Facebook υπάρχει και μπορεί ο καθένας να δει άνα πάσα στιγμή τους όρους χρήσης, προστασίας προσωπικών δεδομένων κλπ που ισχύουν, γιατί ο ίδιος τους αποδέχθηκε και τους αποδέχεται καθημερινά συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί την σελίδα. 

Ενδεικτικά αναφέρω ότι κάποιοι από τους όρους που έχουν όλοι οι χρήστες συνομολογήσει είναι: η δυνατότητα της εταιρίας να χρησιμοποιεί τα δεδομένα προκειμένου να αξιολογήσει εμπορικά καλύτερα τις υπηρεσίες που παρέχει, η δυνατότητα της εταιρίας να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σε συνεργασία με διαφημιστικές εταιρίες, να τα μεταβιβάσει συνολικά σε τρίτους μαζί με την μεταβίβαση της εταιρίας κ.α. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα μέσα από κάποιες ρυθμίσεις συγκεκριμένη κατηγορία δεδομένων να παραμείνει απόρρητη σε τρίτους - απλούς χρήστες, ή σε διάφορες εταιρίες που χρησιμοποιούν το facebook για ιδιωτικούς σκοπούς, χωρίς δηλαδή, να είναι επίσημοι συνεργάτές του. 

Οι δημόσιες αρχές, οργανισμοί κλπ δεσμεύονται για την χρήση των δεδομένων από την ισχύουσα νομοθεσία και καμία περαιτέρω ιδιωτική δήλωση δεν χρειάζεται ή τέλος πάντων δεν μπορεί να είναι χρησιμότερη.

Ένα κείμενο σαν αυτό που αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες στο facebook δεν μπορεί να δεσμεύσει νομικά κ α ν έ ν α ν. Για την ακρίβεια είναι σαν να υπογράψετε με κάποιον μισθωτήριο για ένα σπίτι, όπου όλοι οι όροι και οι υποχρεώσεις αναφέρονται αναλυτικά, και μόλις εγκατασταθείτε να βγείτε στο μπαλκόνι και να φωνάξετε «δεν θα πληρώνω τα κοινόχρηστα». Όσο θα σας απαλλάξει αυτό από τα κοινόχρηστα άλλο τόσο θα σας βοηθήσει και το παραπάνω βαρύγδουπο κείμενο σε σχέση με την χρήση των δεδομένων σας από το facebook. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: