Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Γιατί δεν αντέδρασε ο δήμος; Ήταν ενήμερος ο δήμαρχος από τις 11 το πρωί; Άγνοια δηλώνει ο Γκαβαρδίνας


Άγνοια δηλώνει ο αντιδήμαρχος
Πήρε sms από τον Κοκολάκη;
Η νεροποντή και η χαλαζόπτωση έκανε μεγάλες ζημιές στην Αλεξάνδρεια αλλά και στο Λουτρό και σε χωριά της Μελίκης. Το καιρικό φαινόμενο άρχισε γύρω στις 8 το βράδυ, μια ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Όλοι όσοι είμαστε μέσα στην αίθουσα απορούμε με τον θόρυβο που προέρχεται από την πτώση του χαλαζιού στα παράθυρα και ορισμένοι από μας βγαίνουμε έξω να δούμε τί ακριβώς συμβαίνει.

Κάποια στιγμή ο... δημοτικός σύμβουλος Γ. Απατσίδης προτείνει να διακόψει το σώμα την συνεδρίαση ώστε η διοίκηση αλλά και οι σύμβουλοι να διαπιστώσουν το εύρος της κακοκαιρίας και να επιληφθούν. Η πρόταση απορρίπτεται και η διοίκηση με επικεφαλής τον δήμαρχο συνεχίζουν ατάραχοι την συνεδρίαση. Η συνεδρίαση διαρκεί ως τις δέκα το βράδυ και το καιρικό φαινόμενο διαρκεί με την ίδια ένταση. Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι. Ο δήμαρχος πηγαίνει στο γραφείο του. Οι συνεργάτες του συζητάνε μεταξύ τους. Κανείς δεν έχει διαπιστώσει το εύρος της επικείμενης καταστροφής. Ούτε έχει μπει στον κόπο να πιθανολογήσει. Φεύγουμε και διαπιστώνουμε ότι η Αλεξάνδρεια είναι σε κατάσταση πολιορκίας από το νερό. Δεν μπορούν τα αυτοκίνητα να κυκλοφορήσουν. Τα παρκαρισμένα τα παρασέρνει το νερό. Πολλά από αυτά έχουν πάρει νερό και έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Περιουσίες χάνονται από τα βουλωμένα φρεάτια και την ανυπαρξία σχεδίου από τον δήμο για την αντιμετώπιση του φαινομένου που ήταν ακραίο αλλά ήταν γνωστό ότι θα συμβεί.

Σήμερα το πρωί ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Κοκολάκης βγήκε και είπε το εξής απλό: Είχα ενημερώσει τους δημάρχους με SMS ότι επίκειται έντονο καιρικό φαινόμενο και να πάρουν τα μέτρα τους.

Δεν γνωρίζαμε αν το μήνυμα αυτό έφτασε στο κινητό του δημάρχου Αλεξάνδρειας Φώτη Δημητριάδη. Ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκαβαρδίνας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δημοσιογράφο Ρ. Καραλιόπουλο είπε ρητά και κατηγορηματικά ότι ο ίδιος δεν είχε καμιά ενημέρωση ούτε από τον Κοκολάκη ούτε από τον δήμαρχο.

Ο δημοσιογράφος επικοινώνησε με τον κ. Κοκολάκη που είπε με κάθε επισημότητα ότι έστειλε ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του δημάρχου Αλεξάνδρειας όπως και στους άλλους δημάρχους που αναμένονταν να «χτυπηθούν» από το καιρικό φαινόμενο. Η αποστολή του μηνύματος έγινε στις 11 το μεσημέρι. Είχαμε 9 ώρες να προετοιμαστούμε, να ξεδιπλωθεί το σχέδιο της πολιτικής προστασίας του δήμου Αλεξάνδρειας εφόσον βέβαια υπάρχει.

Τίποτα δεν έγινε και τώρα αρχίζουν τα ερωτήματα:

-Πήρε το μήνυμα του Κοκολάκη ο Φ. Δημητριάδης;

-Αν το μήνυμα έφτασε στο κινητό του δημάρχου αυτός το διάβασε; Αν το διάβασε, έδωσε την απαιτούμενη σημασία; Το αξιολόγησε ως αδιάφορο;

-Αν το διάβασε, γιατί δεν ενημέρωσε τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Ν. Γκαβαρδίνα ώστε να αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης της κακοκαιρίας;

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ευθέως ώστε να πάρουν απαντήσεις οι δεκάδες πληγέντες συμπολίτες που αύριο το βράδυ θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου για να καταγράψουν τις ζημιές τους παρουσία νομικού ώστε να γίνει η ομαδική διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Επίσης, όλοι οι συμπολίτες απαιτούν να πάρουν απαντήσεις αν η διοίκηση του δήμου έχει εκπονήσει σχέδιο πολιτικής προστασίας, ποιο είναι αυτό, τι προβλέπει για τέτοια φαινόμενα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω πολλούς στα 63 τους χρόνια, να ξέρουν να διαβαζουν sms...

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ!

Ανώνυμος είπε...

KOITAXTE TIS FWTO KAI THA KATALAVETE

Ανώνυμος είπε...

Οι φώτο απο την λίστα λαγκάρντ είναι?

Δυστυχώς και πάλι η δημοτική αρχή έδειξε σε όλο το μεγαλείο της την ανικανότητά της .

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ.ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ.ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΚΟΣΜΟ.ΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ. ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΑΚΙΑ.ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ...ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...