Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Δήμαρχοι των 1.000 ευρώ στην εποχή του μνημονίου - Αναλυτικά πόσα παίρνουν

φωτ. αρχείου
Της Φανής Σοβιτσλήfanisovi@gmail.com

Οι έμμισθες θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι πια περιζήτητες, αφού από 1.1.2013 ο μισθός περιφερειαρχών, δημάρχων και αντιδημάρχων των μεγάλων δήμων μειώνεται κατά 22%, ενώ στο 35% φτάνει η μείωση της αποζημίωσης των αιρετών σε δήμους από 20.000 έως 100.000 κατοίκους. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι...
δήμαρχοι των περιοχών με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων, όπου το ποσοστό περικοπής αγγίζει το 50%, με αποτέλεσμα η αποζημίωσή τους να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Δήμαρχοι, περιφερειάρχες και σύμβουλοι είχαν επαναστατήσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, οπότε έγινε η πρώτη μείωση κατά 10% στις αποδοχές τους, αλλά με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας 2013-2016 περικόπτεται περαιτέρω η αποζημίωσή τους. Έτσι σήμερα σε δήμο με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, όπως στο δήμο Θεσσαλονίκης, η αποζημίωση του δημάρχου είναι 3.450 ευρώ έναντι περίπου 4.500 ευρώ το 2012. Στο ίδιο ποσό από την 1η Ιανουαρίου διαμορφώνεται και η αντιμισθία των περιφερειαρχών.
Ανάλογα σε έναν δήμο με πληθυσμό από 20.000 μέχρι 100.000 κατοίκους, όπως σε Αμπελοκήπους-Μενεμένη, Θέρμη και Νεάπολη-Συκιές, η αντιμισθία του δημάρχου το 2012 ήταν στα 3.600 ευρώ (το 72% των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου) και από 1.1.2013 δεν ξεπερνά τα 2.484 ευρώ. Με τις επιπλέον κρατήσεις φόρων ο μισθός τους δεν θα ξεπερνά τα 1.600 ευρώ το μήνα.

Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες θα μετρήσουν από φέτος οι δήμαρχοι σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 20.000 κατοίκους. Η αντιμισθία τους, που το 2012 ήταν ισόποση με το 60% των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 2.700 ευρώ, ανέρχεται σήμερα στα 2.070 ευρώ, που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό φτάνει περίπου τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Ανάλογα διαμορφώνονται και οι μισθοί των αντιπεριφερειαρχών, που θα φτάνουν το 75% της αντιμισθίας των περιφερειαρχών και αντιδημάρχων, αγγίζοντας το 50% της αντιμισθίας των δημάρχων.

Τσεκούρι στις αποδοχές προέδρων, αντιδημάρχων
Τσεκούρι πέφτει και στις αντιμισθίες των προέδρων των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, που διαμορφώνονται όχι με βάση το ποσοστό της αντιμισθίας του περιφερειάρχη ή του δημάρχου αλλά με βάση το ποσό που λάμβαναν μέχρι 31.12.2012.
Ειδικότερα, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 οι αποδοχές του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ήταν το 50% επί της αντιμισθίας του περιφερειάρχη, δηλαδή 2.250 ευρώ, από 1.1.2103 το ποσό μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στα 1.125 ευρώ.
Ανάλογη είναι η μείωση στην αντιμισθία προέδρου δημοτικού συμβουλίου. Έτσι σε έναν δήμο με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος λάμβανε μέχρι τις 31.12.2012 το 40% της αντιμισθίας του δημάρχου, δηλαδή 1.800 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα λαμβάνει το 50% της αντιμισθίας, που φτάνει μόλις τα 900 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση, που φτάνει το 50%, υφίστανται από φέτος οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων, που θα παίρνουν στο χέρι μόλις 500-450 ευρώ μηνιαίως.

Οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 50% του μισθού του δημάρχου. Ειδικότερα οι αποδοχές τους από 1.1.2013 διαμορφώνονται ως εξής: Αντιδήμαρχοι σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων από 2.250 ευρώ θα λαμβάνουν πλέον 2.137,50 ευρώ μεικτά.
Η αντιμισθία των αντιδημάρχων σε περιοχές από 20.000 έως 100.000 κατοίκους διαμορφωνόταν το 2012 στα 1.800 ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου η αποζημίωση μειώνεται στα 1.700 ευρώ.
Για αντιδημάρχους δήμων κάτω των 20.000 κατοίκων η αντιμισθία τους από 1.350 ευρώ που ήταν το 2011 σήμερα ψαλιδίζεται στα 1.282,50 ευρώ μεικτά. Με τις κρατήσεις και τους φόρους όμως ο καθαρός μισθός του αντιδημάρχου θα πέσει κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Κόβονται οι αποζημιώσεις συμβούλων
Επίσης από 1.1.2013 καταργείται η αποζημίωση μελών των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής και των λοιπών επιτροπών των δημοτικών συμβουλίων των δήμων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν. 3852/2010 για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των ανωτέρω οργάνων.

Επιπλέον καταργούνται τα ελάχιστα έξοδα παράστασης που λαμβάνουν ανά συνεδρίαση για το περιφερειακό συμβούλιο και την οικονομική επιτροπή οι περιφερειακοί σύμβουλοι (73 ευρώ), καθώς και οι θέσεις δημοσιογράφων στις περιφέρειες και μετακλητών ιδιαιτέρων γραμματέων δημάρχων. Αναστέλλονται επίσης οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού ή η υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου, ενώ περιορίζεται κατά 20% (έναντι 10% που ίσχυε μέχρι το 2012) ο αριθμός των συμβασιούχων.
Σχολιάζοντας τις αλλαγές στις αντιμισθίες των αιρετών, δήμαρχοι επισημαίνουν ότι μετά τη διάλυση των δήμων έρχεται και η πλήρης απαξίωσή τους. «Ας μας πει η κυβέρνηση τι δημάρχους θέλει. Ανεπάγγελτους και ανυπόληπτους ή έντιμους και πετυχημένους», ανέφερε δηκτικά ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Το φόβο να διαλυθούν και τα περιφερειακά συμβούλια εκφράζουν με τη σειρά τους αιρετά μέλη των περιφερειών. Υποστηρίζουν ότι με την κατάργηση των αποζημιώσεων των περιφερειακών συμβούλων δεν θα υπάρχει συμμετοχή, καθώς δεν θα καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησής τους από τη μια πόλη στην άλλη, από νομό σε νομό και από νησί σε νησί. «Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια απαξίωσης του περιφερειακού συμβουλίου και του θεσμού της αιρετής περιφέρειας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών», τόνισε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Μίμης Φωτόπουλος και πρόσθεσε ότι, αν σταματήσουν τα συμβούλια και οι επιτροπές, τότε η αιρετή περιφέρεια δεν έχει λόγο ύπαρξης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ Κάποιοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν
Καινοτομία που προωθήθηκε μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελεί η ρύθμιση που αφορά τη μείωση του αριθμού των έμμισθων αντιδημάρχων ανάλογα με τον πληθυσμό των δήμων. Για παράδειγμα στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης έξι είναι οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι και δύο αυτοί που δεν θα λαμβάνουν καμία αποζημίωση. Αντίστοιχα στο δήμο Καλαμαριάς από τους πέντε αντιδημάρχους οι δύο είναι άμισθοι από τη νέα χρονιά. Ειδικότερα βάσει του «Καλλικράτη» και στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών στους δήμους από το σύνολο των αντιδημάρχων που προβλέπονται ανά δήμο πληθυσμιακά ο αριθμός όσων δικαιούνται αντιμισθία ορίζεται ως εξής:

Σε δήμους με αριθμό αντιδημάρχων έως δύο δικαιούται αντιμισθίας μόνον ο ένας, έως τέσσερις δικαιούνται αντιμισθίας μόνον οι δύο, έως πέντε οι τρεις, έως έξι οι τέσσερις, έως οκτώ οι πέντε, έως εννέα οι έξι, από δέκα έως δώδεκα οι επτά και από δεκατρείς και άνω αντιμισθίας δικαιούνται οι οκτώ.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές αναφέρονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε στις 7 Ιανουαρίου το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σε σχέση με τις αντιμισθίες και τις αποδοχές που δικαιούνται οι αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση σύμφωνα με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου Α’ 256.

Στο ίδιο νομοθέτημα γίνεται σαφές ότι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δικαιούνται να επιλέξουν είτε την αντιμισθία είτε τις πλήρεις αποδοχές που είχαν στην οργανική τους θέση, εφόσον πρόκειται για υπαλλήλους του δημοσίου.

Σε περίπτωση που είναι συνταξιούχοι και επιλέξουν να λαμβάνουν την αντιμισθία, θα συνεχίσουν να εισπράττουν και το 30% της σύνταξής τους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΑΙΡΕΤΟΙ Νέο καθεστώς για ασφαλιστικά δικαιώματα
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους, οι δήμαρχοι διατηρούν το καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης που είχαν πριν από την εκλογή τους στις ανωτέρω θέσεις. Οι δε αναλογούσες κρατήσεις, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, υπολογίζονται επί της αντιμισθίας που λαμβάνουν, βαρύνουν τους ίδιους και αποδίδονται ανά μήνα στον οικείο φορέα.

Επιπλέον από 1.1.2013 οι συντάξεις των αιρετών σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που λαμβάνουν και δεύτερη κύρια σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το δημόσιο μειώνονται κατά 20%, ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 30%, εάν λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.

Επίσης ο χρόνος ασφάλισης σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, καθώς και στο δημόσιο δεν μπορεί να χρησιμεύσει για τη θεμελίωση ή την προσαύξηση βουλευτικής σύνταξης ή σύνταξης αιρετού σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.


Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κατά αρχήν επιτρέψτε μου να θεωρήσω ατυχές περιστατικό την ανάρτηση αυτής τις φωτογραφίας σε συνδυασμό με το αναφερόμενο δημοσίευμα. Στην ουσία τώρα θεωρώ λάθος την φιλοσοφία του δημοσιεύματος. Η μνημονιακή αυτή Κυβέρνηση έκανε και μισό καλό, ολόκληρο θα ήταν εάν καταργούσε εντελώς την μισθοδοσία των δήθεν αρχόντων. Έχω ακούσει και εγώ παράπονα από διάφορους εκλεγμένους σχετικά με τα μέτρα αυτά. Όμως κανείς από όλους αυτούς δεν μου εξηγεί πώς γίνεται ένας Υποψήφιος Δήμαρχος να έχει έξοδα κατά την προεκλογική περίοδο πολλαπλάσια των μισθολογικών απολαβών τις τετραετίας? Κανείς δεν αναφέρει με ποια λογική ένας Δήμαρχος με δύο τετραετίες δικαιούται σύνταξη την ώρα που ένας υπάλληλος χρειάζεται 40 χρόνια να συνταξιοδοτηθεί? Εγώ τι πρέπει να σκεφτώ για τις απευθείας αναθέσεις έργων? Τι να σκεφτώ για έργα με διαδικασία , μελέτης, εκτέλεσης, έργων εκατομμυρίων ευρώ? Εκείνο πάλι με την διαδικασία εκτέλεσης έργων με την διαδικασία του κατεπείγοντος? Λυπάμαι αλλά είναι κυψέλες διαφθοράς!!! Δεν ενδιαφέρονται για τους πολίτες αλλά κάνουν τα πάντα για να εκλεγούν, γιατί το μυαλό τους δεν είναι να υπηρετήσουν τους πολίτες, αλλά για το πώς θα τα οικονομήσουν . Και βέβαια δεν ισχύει για όλους τους Δημάρχους, περιφερειάρχες κλπ, όμως είναι κανόνας όλα αυτά.