Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Απεργίες διαρκείας στις Συγκοινωνίες – απόφαση γενικής συνέλευσης εργαζομένων ΕΘΕΛ

Η πιο μαζική και η πιο οργισμένη συνέλευση των εργαζομένων της ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία στην Αθήνα) πήρε απόφαση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα γίνει νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσει την παραπέρα συνέχιση των...
κινητοποιήσεων.

Αυτό που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη των εργαζομένων του Μετρό.

Ο θυμός μαζευόταν ήδη εδώ και μέρες, γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή οι γελοίοι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ επέμεναν να λένε στους εργαζόμενους ψέματα ότι ο χώρος των Συγκοινωνιών θα εξαιρούνταν, δήθεν, από το ενιαίο μισθολόγιο. Ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου, ακόμα και μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δεν εξαιρείται κανείς οι καρεκλοκένταυροι του Συνδικάτου επέμεναν να λένε ότι το θέμα δεν είχε λήξει κι ότι θα κοίταζαν να πετύχουν την εξαίρεση του κλάδου.

Στη γενική συνέλευση η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ μαζί με την Πανεργατική (παλιά διάσπαση της ΠΑΣΚΕ, αλλά με την ίδια στην ουσία πολιτική) που ελέγχουν την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου πρότειναν για την ερχόμενη βδομάδα μία στάση εργασίας και μία 24ωρη (για την άλλη Πέμπτη).

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έκρηξη της οργής από τα κάτω. Η ΔΑΚΕ αναδιπλώθηκε αμέσως και στήριξε την πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας που υποστηριζόταν από τις πιο μαχητικές παρότι μικρές παρατάξεις του χώρου (Ανεξάρτητη Παρέμβαση, ΕΑΣ, ΔΑΣ/ΠΑΜΕ, Εργαζόμενοι ΟΣΥ, κλπ).

Έτσι ο κλάδος αποφάσισε
  • επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες
  • μέχρι την ερχόμενη Τρίτη οπότε να γίνει νέα γενική συνέλευση,
  • Άμεσο κλείσιμο των αμαξοστασίων
  • Παραμονή των εργαζομένων μέσα στα αμαξοστάσια
  • Απεργιακές φρουρές σε κάθε αμαξοστάσιο
  • Πορεία αύριο στη Βουλή
  • Το Σάββατο συγκέντρωση συμπαράστασης στο Μετρό
  • Την ίδια ώρα που η συνέλευση της ΕΘΕΛ αποφάσισε το κλείσιμο των αμαξοστασίων, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ αποφάσισαν απόσυρση των οχημάτων, με απόφαση των Δ. Σ. των σωματείων τους.

Έχοντας χάσει το παιγνίδι στο θέμα των κινητοποιήσεων η ΠΑΣΚΕ μαζί με την Πανεργατική υπαναχώρησαν από τις αρχικές τους προτάσεις, αλλά πρότειναν να εξουσιοδοτήσει η γενική συνέλευση το ΔΣ για να καθορίσει την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Η συνέλευση των εργαζομένων αρνήθηκε το δικαίωμα στο ΔΣ να πάρει οποιαδήποτε απόφαση εκ μέρους του κλάδου, καταψηφίζοντας την πρόταση των ΠΑΣΚΕ και Πανεργατικής. Οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι μόνο στους εαυτούς τους και στη γενική τους συνέλευση μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη.

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση, η παράταξη στην οποία συμμετέχει το «Ξ» στην ΕΘΕΛ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εξελιχθούν τα πράγματα όπως εξελίχτηκαν. Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών έκδωσε δύο προκηρύξεις για το θέμα αυτό, οι οποίες μοιράστηκαν σε όλα τα αμαξοστάσια της Αθήνας. Στην πρώτη(1) εξηγούσε στους εργαζόμενους το τι πραγματικά συνέβαινε αποκαλύπτοντας το τι σημαίνει ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και το βρώμικο ρόλο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και απαιτώντας άμεσα γενική συνέλευση του κλάδου και με τη δεύτερη(2) έκανε εκστρατεία ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση (τη σημερινή) καθώς οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Πανεργατική έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους ώστε να είναι άμαζη η σημερινή συνέλευση και με αυτό σαν αφορμή να σαμποτάρουν κάθε δυνατότητα κινητοποιήσεων.

Το Ξεκίνημα θα παρακολουθήσει στενά τον αγώνα των εργαζομένων στις Συγκοινωνίες, κρατώντας τους αναγνώστες μας ενήμερους για τις εξελίξεις, τις δυνατότητες και προοπτικές του αγώνα τους, ενός αγώνα που μας αφορά όλους και που έχουμε καθήκον όχι μόνο να στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε αλλά και να επεκτείνουμε σε άλλους χώρους, με στόχο τη συνολική ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών που εφαρμόζονται κι αυτών που τις εφαρμόζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: