Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Δ. Στρατούλης- Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ

Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή Β Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, υπευθύνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας στην εφημερίδα «Επενδυτής».


1. Κατηγορείτε διαρκώς τη κυβέρνηση για «παράδοση άνευ όρων» στην τρόικα και
στους ευρωπαίους εταίρους. Πολλοί λένε πως «έξω από το χορό...». Αν ήσασταν, εσείς κυβέρνηση, και οι εταίροι μας, σας αντιμετώπιζαν το ίδιο, τι περισσότερο θα λέγατε;
Εμείς θα ακυρώναμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους τους, με τους οποίους σφαγιάστηκαν μισθοί, συντάξεις, εισοδήματα και οδηγήθηκε ο λαός μας στην φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση και η χώρα μας μετατράπηκε σε σύγχρονη οικονομική αποικία της τρόικας. Θα τα αντικαθιστούσαμε με ένα σχέδιο για την οικονομική ανόρθωση, την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα καταγγέλλαμε τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης και θα διαπραγματευόμασταν την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους.
Θα αξιοποιούσαμε την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να τις εθνικοποιήσουμε – κοινωνικοποιήσουμε, ώστε να λειτουργούν με αναπτυξιακά, κοινωνικά, παραγωγικά κριτήρια. Θα θεσπίζαμε ένα νέο δίκαιο και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, που θα επιβάρυνε τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες ελαφρύνοντας τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Στην περίπτωση που η τρόικα μας εκβίαζε με την καθυστέρηση ή τη διακοπή της επόμενης δόσης της χρηματοδότησης, που δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να το κάνει γιατί θα κατέρρεε ολόκληρη η ευρωζώνη, δεν θα αποπληρώναμε με τη σειρά μας την επόμενη δόση του δημοσίου χρέους και θα είχαμε έτοιμες εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης της χώρας μας.
Συνεπώς ο δρόμος που προτείνουμε μπορεί να μην είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, μπορεί να έχει δυσκολίες αλλά είναι δρόμος που δίνει ελπίδα και θετική διέξοδο και θα οδηγήσει τη χώρα σε μία προοπτική εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

2. Είστε προετοιμασμένοι για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδος, από την ευρωζώνη; Ποιο είναι το δικό σας plan B, ως αξιωματική αντιπολίτευση;
Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή όμως μπορεί να προκύψει είτε από ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης είτε από καταστάσεις που πιθανόν να δημιουργηθούν στη χώρα μας ανεξάρτητα από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση κάθε πολιτική δύναμη που σέβεται τον εαυτό της και το λαό είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο καλλίτερος τρόπος να το κάνει είναι από τη σκοπιά ενός προοδευτικού προγράμματος αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και στήριξης των λαϊκών αναγκών.

3. Υπό αυτές τις συνθήκες, ποια είναι η δική σας πρόταση προς τους εργαζόμενους της χώρας; Θα αυξήσετε, για παράδειγμα τους μισθούς, θα καταργήσετε δημόσιους οργανισμούς που αντικειμενικά περισσεύουν; Θα προχωρήσετε σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις;
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κατάθεσε ήδη στη Βουλή πρόταση νόμου για την ακύρωση των αποφάσεων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Παπαδήμου, με την οποία είχαν μειωθεί οι κατώτεροι μισθοί κατά 22% (για τους νέους μέχρι 25 ετών κατά 32%) συμπαρασύροντας προς τα κάτω τα επιδόματα ανεργίας και άλλα 25 κοινωνικά επιδόματα και κατεδαφίστηκε όλο το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατά συνέπεια οι μισθοί κατά 25 – 50%. Εάν είχε αναδειχτεί από τις εκλογές Αριστερή κυβέρνηση θα αποκαθιστούσαμε σταδιακά, με βάση τους ρυθμούς ανόρθωσης της οικονομίας, όλους τους μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τα μνημόνια.
Θα περιφρουρούσαμε το δημόσιο χαρακτήρα και θα αναβαθμίζαμε τις ΔΕΚΟ αλλά και τις υποδομές στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας και θα τις αξιοποιήσουμε ως αναντικατάστατα αναπτυξιακά και κοινωνικά εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας και της απασχόλησης.

4. Θα καταθέσετε πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. Προσφάτως, δηλώσατε, πως θα εξετάσετε με πολύ προσοχή, τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, ειδικά για τη περίοδο που διανύουμε. Θα επιμείνετε και σε ειδικά δικαστήρια;
Βασικός μας στόχος είναι να στηρίξουμε τους αγώνες του λαού για να μην επιβληθούν και νέα απάνθρωπα μνημονιακά μέτρα και να ακυρωθούν τα μνημόνια της καταστροφής.
Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου για να αναζητηθούν και να καταλογιστούν ευθύνες για την φτωχοποίηση του λαού και την ακραία ταπείνωση της χώρας μας. Το με ποιες ελεγκτικές διαδικασίες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα θα αποφασίσουμε συλλογικά στα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινοβουλευτική ομάδα μας.
5. Πολλοί λένε πως η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν θα αντέξει κάτω από το βάρος των γεγονότων και πως πολύ σύντομα θα καταρρεύσει. Βλέπετε σύντομα εκλογές;
Εάν η τρικομματική (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) κυβέρνηση επιμείνει να συνεχίσει τη μνημονιακή λεηλασία του λαού και της χώρας, θα ολοκληρώσει την οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή και σύντομα θα καταρρεύσει κάτω από την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων και αγώνων.
Ως πολιτικό μας σχέδιο παραμένει η συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης με κορμό της το ΣΥΡΙΖΑ, που θα βασίζεται στη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, σε ένα προωθημένο κυβερνητικό πρόγραμμα και στη στήριξη του λαού.

6. Πριν, ένα, περίπου χρόνο, είχατε ταχθεί υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Το ίδιο, εμμέσως πλην σαφώς είχατε υποστηρίξει και στη προεκλογική περίοδο. Έχετε ακόμη την ίδια εκτίμηση;
Θα ήθελα και πάλι να διευκρινίσω ότι η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν προεκλογικά ούτε είναι και σήμερα επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά σε κάθε περίπτωση είναι αδιαπραγμάτευτη η τήρηση και η εφαρμογή του προγράμματός μας χωρίς να υποτασσόμαστε σε κανένα πολιτικό ή οικονομικό εκβιασμό.
Ασφαλώς και έχω προσωπικές και ιδιαίτερες απόψεις για πολλά θέματα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολιτικός φορέας που συνυπάρχουν πολλές απόψεις, οι οποίες συντίθενται γόνιμα και προωθητικά. Πέραν όμως των προσωπικών απόψεων πάντα κινούμαι στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες και σέβομαι, όπως και έκανα με σταθερότητα και συνέπεια στην προεκλογική περίοδο.

7. Ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος. Τι καινούργιο, πιστεύετε, ότι θα φέρει, η Αριστερή Δημοκρατική Παράταξη που δεν το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των κινημάτων; Και το ρωτώ διότι, αν θυμάμαι καλά, πριν δύο, περίπου χρόνια, ο ΣΥΝ είχε αντιδράσει έντονα, στη πρόταση για την δημιουργία του ανοιχτού «ΣΥΡΙΖΑ των μελών»...
Η μορφή οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχεί στη σημερινή εκλογική και πολιτική δύναμη και επιρροή του. Η ενιαιοποίηση και μαζικοποίησή του είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσει να εντάξει στις γραμμές του το λαϊκό κόσμο, πρώην ψηφοφόρους του δικομματισμού ή άλλων κομμάτων της Αριστεράς, που ριζοσπαστικοποιούνται, τον στήριξαν εκλογικά και τον στηρίζουν σήμερα πολιτικά.
Αυτό το διάστημα διεξάγεται σοβαρός και γόνιμος διάλογος στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προχωρήσουμε σε αυτό το στόχο με σταθερά και καλά σχεδιασμένα βήματα.
Η ενιαιοποίησή και η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σ' ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς επιδιώκουμε να γίνει με τρόπο, που να διασφαλίζει την δημοκρατική, πολυτασική, γειωμένη με την κοινωνία και αποτελεσματική λειτουργία του, ριζοσπαστικά, κινηματικά, και αξιακά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριστερή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητά του και πρόγραμμα, που να αντιμετωπίζει τα άμεσα προβλήματα του λαού και της χώρας με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: