Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΗΜΑΘΙΑ- Καλές οι συναντήσεις Λ. Τσαβδαρίδη αλλά το ερώτημα παραμένει: Τι τιμή θα έχει το συμπύρηνο;

Ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους Ημαθιώτες ότι συναντήθηκε με τον υφυπουργός Γεωργίας Μ. Χαρακόπουλο για τα θέματα του ροδάκινου. Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά την αποτυχημένη συνάντηση του υφυπουργού με τους εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών και της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.

Στο δελτίο του βουλευτή διαβάζουμε ότι...
ετέθησαν ζητήματα κυρίως θεσμικού χαρακτήρα που όπως είναι φυσικό θα πάρουν χρόνο για να υλοποιηθούν και πάντως δεν αφορούν το μείζον ζήτημα που είναι η τιμή διάθεσης του προϊόντος της φετινής χρονιάς και που  όλες οι ενδείξεις οδηγούν στα 25 λεπτά ανά κιλό, μια τιμή που είναι απολύτως απεπαρκής για τους αγρότες.

Είναι αδιάφορο για τους αγρότες αν θα απορροφηθεί όλη η παραγωγή φέτος και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα καλό νέο. Καλό νέο είναι να εισπράξουν ικανοποιητική τιμή από το ροδάκινο που οι κονσερβάδες αξιοποιούν με τις εξαγωγές τους και διαμορφώνουν τιμές που δεν καλύπτουν ουσιαστικά τα έξοδα.

Το δελτίο του Βουλευτή Λ. Τσαβδαρίδη είναι:
Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο πραγματοποίησε την Τετάρτη 25η Ιουλίου ο αναπληρωτής γ.γ της ΚΟ ΝΔ , βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν συγκεκριμένο και αφορούσε, πρώτον τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή και μεταποίηση του βιομηχανικού ροδάκινου της Ημαθίας και δεύτερον την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία υπογράφτηκε λίγο πριν τις εκλογές και αφορά τις ομάδες παραγωγών της περιφερειακής μας ενότητας. Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά τη σύσκεψη που είχε ο κ. Χαρακόπουλος στο υπουργείο του, με εκπροσώπους ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών, μεταποιητικών επιχειρήσεων, της Ε.Κ.Ε και της «αυθόρμητης κίνησης αγροτών» της Ημαθίας .

Ο κ. Τσαβδαρίδης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε πυκνές και συνεχείς επαφές με τους ανωτέρω φορείς , ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να συνδράμει στην ήδη υπάρχουσα ομαλή ροή της ροδακινοπαραγωγής για το 2012 , εξετάζοντας και ικανοποιώντας τα θεσμικά αιτήματα των φορέων του αγροτικού πληθυσμού της Ημαθίας.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε, αφ΄ ενός το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας βιομηχανικού ροδακίνου να απορροφηθεί, αφετέρου το εισόδημα των αγροτών να κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ ο στόχος είναι η αποπληρωμή να γίνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2012. Ακόμη ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε από τον κ. Χαρακόπουλο , ο προγραμματισμός της παραγωγής του συμπήρυνου ροδακίνου για την ερχόμενη καλλιεργητική περιόδο του 2013 να γίνει εγκαίρως, από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε αγρότες και μεταποιητές να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Τέλος ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε να αλλάξει η άδικη για τις ομάδες παραγωγών της Ημαθίας ΚΥΑ που προβλέπει την αναγνώριση μιας ομάδας παραγωγών, μόνο αν έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 5.000.000 ευρώ ετησίως και αυτός προέρχεται μόνο από την διακίνηση ροδακίνων.

Ο κ. Τσαβδαρίδης πρότεινε να κατεβεί ο κύκλος εργασιών στα 3.000.000 ευρώ ετησίως και να περιλαμβάνει όλη τα προϊόντα που διακινεί η ομάδα παραγωγών ( νεκταρίνια, ακτινίδια, κεράσια κ.α,) πρόταση που κρίθηκε λογική και ενδιαφέρουσα και το ζήτημα σύντομα θα επιλυθεί με μια νέα ΚΥΑ, η οποία θα αποκαθιστά την αδικία

Δεν υπάρχουν σχόλια: