Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΑ- ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗ ΗΘΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

του
Λ. Κιοσέογλου*
Αναμικτα συναισθηματα επεφερε το αποτελεσμα των εκλογων της 17ης Ιουνη. Αφενος, ανακουφιση στις μεγαλες ηλικιες (και ιδιαιτερα στην πλειαδα των συνταξιουχων), οι οποιες πεφτουν παραδοσιακα θυματα της πιο βρωμικης προπαγανδας και της ανιερης λασπολογιας των συντηρητικων κομματων των πλουσιων-και των αμεσων συνεργατων τους: καθεστωτικων ΜΜΕ ιδιοκτησιας μεγαλοεργολαβων, εφοπλιστων κλπ.
 
Μια και το επιπλαστο και... εντελως ψευδες επιχειρημα του ''δεν θα εχουμε λεφτα για συνταξεις'' επιασε- με την σθεναρη βοηθεια της τρομοκρατιας περι εξοδου απο το ευρω. Και φυσικα λογω της αγνοιας- απο την συγκεκριμενη ηλικιακη ομαδα- οτι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ- ρητως και δια ροπαλου- να διατεθουν χρηματα προερχομενα απο τις μνημονιακες συμβασεις σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ. Προσφατο παραδειγμα η πιρουετα του Λοβερδου με τα ΦΑΡΜΑΚΑ.
Αφετερου, εσπειρε απογοητευση στον κοσμο της δουλειας: τους ανεργους, τη νεολαια, τους εργαζομενους, μικροεμπορους, μικροαγροτες κλπ- οι οποιοι πιστεψαν και στηριξαν την περηφανη προσπαθεια για μια μεγαλη ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ στην πολιτικη ζωη της χωρας...
 
Ειναι ομως ετσι; ειναι ηττα ή νικη για τον απλο Λαο το αποτελεσμα των εκλογων; Ας παρουμε μερικα πραγματα με την σειρα: συσσωμο το μπλοκ των συντηρητικων πολιτικων δυναμεων του κεφαλαιου, αντιμετωπισε με τοννους λασπης την προσπαθεια του ΣΥΡΙΖΑ- επικουρουμενο απο τα ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΑ φουσατα της Χρυσης Αυγης.
Οι μεγαλοκαναλαρχες- σαν γνησιοι υπηρετες και εταιροι των πλουσιων και των κομματων τους- χτυπησαν με λυσσα τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηθεν ευρωπαιοι ''ΕΤΑΙΡΟΙ'', και ολοι οι ανεξελεγκτοι (και φυσικα ΜΗ ΑΙΡΕΤΟΙ..) διεθνεις οργανισμοι του παγκοσμιου κεφαλαιου, επενεβησαν απροκαλυπτα- και με ωμους εκβιασμους-γ ια να διαμορφωσουν το αποτελεσα των εκλογων.
 
Μεχρι εκει το κινημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αντεξαν ανετα τις πιεσεις και τα ψευδη-παρα το οτι επιμελως ξαναβγηκαν απο το χρονοντουλαπο το Μακεδονικο, το Μεταναστευτικο, και οι ''φρεσκιες'' σχετικα ΑΟΖ- πραγματα με τα οποια ουτε λυνεται το προβλημα της ανεργιας, ουτε χορταινουν οσοι συνανθρωποι μας ψαχνουν στα σκουπιδια για τροφη.
 
Προβληματα τα οποια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποσιωπουν οτι τα δημιουργησαν οι παγκοσμιες ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ- και οτι οι ιδιοι τα συντηρουν στην σαλαμουρα για να τα βγαζουν οποτε δεν εχουν απαντησεις για τα υπολοιπα. Εγκαλουσαν ομως τον ΣΥΡΙΖΑ να τα λυσει.
 
Το πιο βρωμικο ομως παιχνιδι-την πιο ΑΘΛΙΑ ψυχολογικη ΠΙΕΣΗ και ΒΙΑ-επαιξαν και ασκησαν οι μεγαλοεργοδοτες ολων των κατηγοριων-ακολουθωντας πιστα την γραμμη των συλλογικων τους οργανων: σε μεγαλες επιχειρησεις, τραπεζες, μεγαλα μαρκετ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ (ή και ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΙΚΩΝ)συμφεροντων, λογιστηρια, μεγαλα ταξιδιωτικα γραφεια κλπ- εκει εγιναν συγκεντρωσεις των εργαζομενων- κατα τις οποιες απειληθηκαν να μην στηριξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Παντου και πανομοιοτυπα με τον ιδιο τροπο: οτι αν συμβει και στις 18 Ιουνη υπαρξει κυβερνηση της Αριστερας, θα χασουν τις δουλειες τους γιατι αυτες θα κλεισουν εντελως- ή θα μεταφερθουν σε γειτονικες χωρες!
Χτυπησαν δηλαδη ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ στο προβλημα της ιδιας της επιβιωσης οσων εχουν (ακομα) εστω και μια κακοπληρωμενη δουλεια!
 
Αν αναλογιστουμε λοιπον το ευρος και την εχθροτητα με την οποια συνταχτηκαν σε αυτην την ανιερη συμμαχια τοσο ετεροκλητες (και ταυτοχρονα ταυτοσημες) πολιτικες και οικονομικες δυναμεις, αναδεικνυεται αυτοματα η μεγαλη ΗΘΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ του μεγαλου ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ που ηγηθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ! Και φυσικα να μην ξεχναμε και την ''εξ αριστερων'' κριτικη αντιμετωπιση...
Η κριτικη απο τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Αριστερες δυναμεις, ειναι ενιοτε καλοδεχουμενη-και πολλες φορες βοηθαει πραγματικα στον επανακαθορισμο και επαναπροσδιορισμο των στοχων ενος πολιτικου χωρου που αγωνιζεται να εκφρασει τους μη προνομιουχους πολιτες αυτης της χωρας-αλλα και οσους η ζωη τους χειροτερεψε δραματικα. Οταν ομως δεν τιθεται σαν διακυβευμα- οπως σε αυτες τις εκλογες- ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, αλλα το φρεναρισμα (σε πρωτη φαση) της εξαθλιωσης του Λαου και η ιδια η επιβιωση, οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Αριστερες δυναμεις οφειλαν να στηριξουν την ΕΛΠΙΔΑ! Και ολα και ολοι κρινομαστε εκ του αποτελεσματος: αυτη την στιγμη η ελπιδα εφυγε και παλι (για την ωρα) απο την Ελλαδα...
 
Ανοιχτο στοιχημα παραμενει λοιπον η συμπαραταξη της Αριστερας στο μελλον: ο κοσμος της δουλειας προσβλεπει με αγωνια σε μια τετοια εξελιξη- γιατι ΖΕΙ καθε μερα τις αρνητικες εξελιξεις απο την ανοδο του μονοφθαλμου Πρωθυπουργου στην εξουσια.
 
Η αυθαιρεσια των εργοδοτων οργιαζει μερα με την μερα-και οι πιεσεις ειναι αφορητες. Και απο την Αριστερα περιμενει την λυση. Δεν φοβαται πλεον την Αριστερα-την στηριζει. Ειναι σειρα της Αριστερας να αποδειξει οτι δεν φοβαται- να ξεπερασει τον εαυτο της και να προετοιμασει τον κοσμο για την μεγαλη ΑΛΛΑΓΗ! Για τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.
 
Χρειαζεται ομως ενα ξεκινημα,που για την ωρα δεν υπαρχει...λοιπον; Θα αφησουμε τους ΝΕΟΝΑΖΙ της Χρυσης Αυγης να αλωνιζουν τον τοπο και τον Λαο- ή θα βρεθουμε εμεις διπλα του αθροιζοντας τις εργατικες παραγωγικες δυναμεις της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ;
 
Η δημιουργια ενος μεγαλου ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ειναι ενα καλο σημειο συναντησης- και επειγει να συγκροτηθει το συντομοτερο δυνατον... εκει ισως ανακαλυψουμε ΟΛΟΙ οτι ειναι περισσοτερα αυτα που νας ενωνουν απο αυτα που μας χωριζουν...
 
 
*αναπληρωτής γραμματέας Συνδικάτου Μετάλλου, μέλος της ΝΕ Ημαθίας ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: