Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας για τη δημιουργία εργασιακών συνθηκών γαλέρας για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μετά την αρχική έγκριση του... Περιφερειακού Συμβουλίου και την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη δημιουργία ΕΟΖ, προχτές, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού και τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρεία που θα  αναλάβει να εκπονήσει το αντίστοιχο επιχειρησιακό σχέδιο.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του πρόχειρου διαγωνισμού (ύψους 70.000 ευρώ) για την επιλογή του αναδόχου του έργου, «Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη δημιουργία ΕΟΖ στην ΠΑΜΘ στοχεύει: Να εξειδικεύσει τους στρατηγικούς στόχους της ανάπτυξης της ΕΟΖ στην ΠΑΜΘ. Να εξειδικεύσει το πλαίσιο σχεδιασμού των ΕΟΖ στην ΠΑΜΘ: θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας, χαρακτήρας ΕΟΖ - κατηγορίες επιχειρήσεων προς εγκατάσταση, κατηγορίες κινήτρων, απαιτήσεις τεχνικού σχεδιασμού, ζητήματα διοίκησης. Να διερευνήσει εναλλακτικές θέσεις για την χωροθέτηση των ΕΟΖ στην ΠΑΜΘ».

Στο μεταξύ, ήδη η διοίκηση της Περιφέρειας έχει ξεκινήσει διαδικασία σχετικής διαβούλευσης με τοπικούς φορείς της Περιφέρειας (επιμελητήρια, χρηματοοικονομικό φόρουμ, κ.λπ.) και συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Ανάπτυξης για την υποβολή του αιτήματος δημιουργίας ΕΟΖ στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι Κομμουνιστές Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν το συγκεκριμένο σχεδιασμό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή. Καλούν το λαό, τους μαζικούς φορείς να παλέψουν και να ματαιώσουν τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων.

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σημειώνεται: «Υπάρχει πλούσια διεθνής εμπειρία για αυτές τις Ζώνες. Σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 3.500 σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Σκόπια, Ντουμπάι, Αρμενία, Πολωνία, Τουρκία κ.λπ.). Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι μοναδικοί ωφελημένοι, κερδισμένοι είναι οι επενδυτές, τα μονοπώλια. Είναι μεγάλο ψέμα ότι στους κερδισμένους θα είναι οι εργαζόμενοι και η περιοχή υποδοχής (εγκατάστασης) της ΕΟΖ.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις ελάχιστα συνδέονται με την οικονομία της χώρας ή της περιοχής που ιδρύονται. Διέπονται από φορολογική ασυλία τόσο για τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές, τους παραχωρείται δημόσια ή ιδιωτική γη (με αναγκαστική απαλλοτρίωση), «διευκολύνονται» στις αδειοδοτήσεις και βέβαια οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν θα είναι με μισθούς «Βουλγαρίας» στα 200 ευρώ, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ενα τέτοιο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα επιδιώκει το σύνολο των εργοδοτών στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Επικαλούνται μάλιστα την «ίση μεταχείριση» έναντι των πλουτοκρατών, που θα ενταχθούν στο καθεστώς των ΕΟΖ. Οι αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ, αλλά το σύνολο των εργαζομένων της Περιοχής. Κατά συνέπεια, ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας αφορά το σύνολο των εργαζομένων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Η παροχή κινήτρων και ειδικών προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, για να επενδύσουν σε περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εφαρμόστηκε εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όμως ο λαός της περιοχής δε γνώρισε ανάπτυξη. Εκείνοι που είδαν τα κέρδη τους να μεγαλώνουν ήταν οι επιχειρηματίες, αρκετοί από τους οποίους μας άφησαν βιομηχανικά κουφάρια, για να επενδύσουν τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν σε άλλες χώρες ή άλλους τομείς ακόμα πιο κερδοφόρους.

Οι υποστηρικτές αυτών των σχεδίων προβάλλουν ως «θετικό αντάλλαγμα» ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ποντάροντας βέβαια στο γεγονός ότι η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα και την περιοχή μας. Τους απαντάμε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την ανεργία που ζούμε και βέβαια οι θέσεις, που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες. Το ξεζούμισμα δε των εργαζομένων τεράστιο.

Αυτόν τον οικονομικό και φορολογικό «παράδεισο» σχεδιάζουν η κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και οι Περιφερειακές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα γερμανικά και άλλα μονοπώλια της περιοχής μας. Για δε τους εργαζόμενους καθεστώς δουλείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τα σωματεία και τα συνδικάτα να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια σ' αυτά τα σχέδια του οικονομικού και εργασιακού Μεσαίωνα. Να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική να αγωνιστούν για αμοιβές, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες.

Ούτε βήμα πίσω. Αγώνας, αντεπίθεση για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας και των οικογενειών μας. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία όπου ο πλούτος που παράγετε θα ανήκει αποκλειστικά στους εργαζόμενους».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: