Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΝΑΟΥΣΑ- Φθηνά καυσόξυλα από το δημοτικό δάσος στους κατοίκους

πηγή: www.naousanews.gr

Η είδηση πως προχωρά κανονικά ο Διεθνής Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου των 3-5 Πηγαδιών και της περιοχής «Ντορντόπολη» και η έγκριση της διάθεσης καυσόξυλων σε δημότες ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, το βράδυ της Τετάρτης.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο...
δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός δήλωσε πως σύμφωνα με όσα του ειπε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας, εγκρίθηκε μια θέση επικουρικού παθολόγου για το Νοσοκομείο της Νάουσας.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός
Στη συνέχεια ανακοίνωση πως προχωράει η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Χ.Κ. «3-5 Πηγάδια» και της περιοχής Ντορντόπολη, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ..
Ανακοίνωσε πως για την προώθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας υπάρχει αγαστή συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Ειδική Γραμματεία Σ.Δ.Ι.Τ. και τους Τεχνοοικονομικούς Συμβούλους (ΚΑΝΤΟΡ-ΔΡΟΜΟΣ-ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ).
Συγκεκριμένα, από 23/6 έχει γίνει προδημοσίευση του έργου στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθεί η Δημόσια Διαβούλευση των Τευχών Δημοπράτησης. Στις αρχές Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση των τευχών της Α’ Φάσης του διαγωνισμού στην εφημερίδα “S” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Επίσης, ο Δήμος σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους και την Ειδική Γραμματεία των Σ.Δ.Ι.Τ. του Υπ. Ανάπτυξης προχώρησε σε συγκεκριμένες δράσεις για την προβολή του έργου, όπως η έκδοση ενημερωτικού εντύπου (Flyer) και σύντομα θα δοθεί σε χρήση η επίσημη ιστοσελίδα με τα πλήρη στοιχεία του έργου. Τέλος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Invest in Greece του Υπ. Ανάπτυξης σχεδιάζονται δράσεις για την προώθηση του έργου σε επενδυτικούς ομίλους του εξωτερικού.
Σύσκεψη για την εγκληματικότητα
Ακόμη , ο κ Καραμπατζός ανακοίνωσε πως το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο πρώην δημαρχείο Ειρηνούπολης για την εγκληματικότητα.
Επίσης, ανακοίνωσε πως σύμφωνα με νέο ΦΕΚ όσοι έχουν οφειλές στο Δήμο μπορούν να τις ρυθμίσουν, ενώ κάλεσε τους πολίτες που έχουν αρχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο νέο Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς που δημιουργεί ο Δήμος να τα δηλώσουν.
Τέλος είπε πως την ερχόμενη Τρίτη θα έχει νέα σύσκεψη με τους οινοποιούς της Νάουσας με σκοπό να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις το φθινόπωρο.
Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα του θεάτρου της Μίεζας
Έπειτα το λόγο πήρε ο κ Κουλακάκης, αρχαιολόγος από την ΙΖ Εφορία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και ενημέρωσε το σώμα για την προσπάθεια ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Μίεζας. Όπως είπε, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2013 και οι εργασίες προχωρούνε καλά. Το βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι το ιδιοκτησιακό, καθώς το μισό αγροτεμάχιο ανήκε στο πρώην δήμο Ανθεμίων και τώρα στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Δήμου Νάουσας,.
Το άλλο μισό αγροτεμάχιο είναι ιδιωτικό και βρίσκεται στην διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2013 στο ελληνικό δημόσιο γιατί αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν εργασίες. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί το συγκεκριμένο κομμάτι το έργου. Σε αυτό το σημείο ο κ. Κουλακάκης ευχαρίστησε το Δήμο Νάουσας ο οποίος εξαγόρασε απευθείας το αγροτεμάχιο έτσι ώστε να περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο.
Ερωτήσεις – τοποθετήσεις
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ίλια Ιωσηφίδου ζήτησε ενημέρωση για τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Βέροιας με 20 εκ. ευρώ για την επέκταση του, ενώ έθεσε και θέματα καθημερινότητας για τη ΔΕΥΑΝ και τη μη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου.

Σκληρή κριτική στη ΔΕΥΑΝ άσκησε ο Βασίλης Γώγος, ο οποίος τόνισε πως το νέο δίκτυο ύδρευσης της Νάουσας συνεχίζει να μη λειτουργεί. «Μετά από 18 χρόνια ενώ το έργο έχει ήδη κατασκευασθεί κατά 90% επί δημαρχίας Λιόλιου δεν μπορεί να λειτουργήσει Πετάξατε τα χρήματα των Ναουσαίων Δήμαρχε», είπε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε λέγοντας πως οι Ναουσαίοι συνεχίζουν να πίνουν νερό από το παλιό δίκτυο το οποίο συχνά παθαίνει βλάβες και διακοπές, ενώ υπενθύμισε πως το 65% των λυμάτων των κατοικιών καταλήγουν στην Αράπιτσα.

Πρόταση να διοργανώσει σύσκεψη ο Δήμος Νάουσας στην Ειρηνούπολη με θέμα το περιβάλλον ενόψει της λειτουργίας την βιομηχανικών μεταποίησης και της επιβάρυνσης της Τάφρου 66 έκανε ο κ. Κελεσίδης.

Για την έλλειψη του δικτύου αποχέτευσης στα Δημοτικά Διαμερίσματα μίλησε ο Αχιλλέας Υφαντίδης ενώ έθεσε και το ζήτημα του παρκαρίσματος των αυτοκινήτων μέσα στο Άλσος του Αγίου Νικολάου.

«Η Βέροια κατάφερε να πάρει 20 εκ. ευρώ για την επέκταση του Νοσοκομείου της. Εμείς καλά είναι να μην χαιρόμαστε για ένα επικουρικό γιατρό», είπε ο Γιώργος Φουντούλης, ο οποίος υπενθύμισε πως σωστά τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος δεν παραχώρησε τμήμα της Βέτλανς στο Νοσοκομείο.


Ο πρόεδρος της ΤΑΒ Αντώνης Μπουρδάνος ενημέρωσε για τις επισκέψεις ποδοσφαιρικών ομάδων το καλοκαίρι στα 3-5 Πηγάδια για προετοιμασία, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Κώστας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση και έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού.
Οι απαντήσεις του Δημάρχου Νάουσας
Για το Νοσοκομείο της Βέροιας είπε πως το θέμα της επέκτασης είναι ένα παλιό αίτημα, «Μπράβο στη Βέροια που το πέτυχε είναι και θέμα διοικήσεων» είπε.
Ο κ. Καραμπατζός αναφέρθηκε εκτενέστατα και στα προβλήματα του Δήμου που έχουν να κάνουν με την αδυναμία στελέχωσης των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού.
Για τη ΔΕΥΑΝ είπε πως το έργο του νέου δικτύου έγινε με χρηματοδότηση επί Δημαρχίας Πολάκη από το Ταμείο Συνοχής, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα. Υπενθύμισε πως δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ (κρατική επιχορήγηση για τους δήμους) για το 2012 ενώ όπως είπε κλείνουν συνεχώς δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα
Υποσχέθηκε επίσης πως μέχρι τον άλλο χρόνο, θα υλοποιηθούν τεράστια έργα στον κάμπο της Νάουσας ενώ για το παρκάρισμα στο Άλσος του Αγίου Νικολάου είπε πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τη δημιουργία περιμετρικού δρόμου.
Καυσόξυλα στους δημότες Νάουσας
Την βασική εισήγηση πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βαδόλας ο οποίος μίλησε για τα κριτήρια που θα ισχύσουν όσον αφορά τη διάθεση ποσότητας ξυλείας σε δημότες του Δήμου Νάουσας.

Τα κριτήρια:
Συνολική διαθέσιμη ποσότητα ξυλείας: 6.000 τόνοι
Αναλογία ανά οικογένεια: Έως πέντε (5) τόνους
Τιμή: 50€ /τόνο (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ)
Δικαιούχοι: α) Ατομικό εισόδημα έως 10:000€, β) Οικογενειακό εισόδημα έως 15.000€, γ) Πολύτεκνοι έως 30.000 €
Δικαιολογητικά: α) Αίτηση, β) Έντυπο Ε1/ Εκκαθαριστικό Εφορίας (το ένα ή και τα δύο), γ) πρόσφατο απόκομμα λογ/σμού της ΔΕΗ
Φωτοτυπία ταυτότητας.
Εξαιρούνται τα μέλη δασικών συνεταιρισμών.

Διευκρίνισε επίσης ότι: α) Η διαθέσιμη ξυλεία από το δημοτικό δάσος προφανώς δεν επαρκεί για όλους τους δημότες, γι’ αυτό και τίθενται τα πιο πάνω κριτήρια, β) Η παραλαβή της ξυλείας θα γίνεται από τους ίδιους τους δημότες με δικό τους μεταφορικό μέσο στο σημείο συγκέντρωσης της υλοτομίας στο βουνό, άκοπα (μήκος 1,20μ.), γ) Η τιμή των 50€ ανά τόνο, που καθόρισε η επιτροπή του Δήμου, καλύπτει μόνο τα έξοδα υλοτόμησης και οργάνωσης της διάθεσης των καυσόξυλων, χωρίς κανένα κέρδος για τον Δήμο, δ) Η διάθεση των καυσόξυλων θα γίνει κατά προτεραιότητα (ξεκινώντας απ’ τα χαμηλότερα εισοδήματα) και μέχρι να εξαντληθεί η καθορισμένη ποσότητα ξυλείας, ε) Από τη Δασική Υπηρεσία του Δήμου θα γίνεται αυστηρός έλεγχος κατά τη διάρκεια της διάθεσης καυσόξυλων.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων καθώς και λεπτομέρειες για τον τρόπο διάθεσης των καυσόξυλων, θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες με σχετική ανακοίνωση της Δ/νσης Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: