Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Διεθνής Αμνηστία: «Όχι» στα κέντρα κράτησης, «όχι» στην υγειονομική διάταξη

«Άκρως ανησυχητικό» χαρακτηρίζει το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό η Διεθνής Αμνηστία. Η κ. Μάρω Σαββοπούλου, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Προβολής στο ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι η ασκούμενη πολιτική εισάγει διακρίσεις οι οποίες προκαλούν τον περαιτέρω στιγματισμό των μεταναστών. Η ίδια εστιάζει στην ανάγκη μιας αποτελεσματικής λειτουργίας του μηχανισμού χορήγησης ασύλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ...
οφείλουν να μοιραστούν την ευθύνη φιλοξενίας των μεταναστών.

  • Το 90% των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα.
  • Το 2009 εξετάστηκαν 30.000 αιτήσεις ασύλου για να εγκριθούν οι 36.
  • Η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Πώς κρίνει η Διεθνής Αμνηστία την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών να δημιουργήσουν ανά την επικράτεια κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών χωρίς έγγραφα;
Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο σχέδιο συγκέντρωσης και κράτησης ως άκρως ανησυχητικό, καθώς κρίνει ότι με αυτόν τον τρόπο θα στοχοποιηθούν άνθρωποι με βάση τη χώρα καταγωγής τους, τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους, κ.ο.κ. Η διαδικασία θα διεξαχθεί με βάση κριτήρια τα οποία εισάγουν διακρίσεις, με αποτέλεσμα να επιταθεί ο στιγματισμός των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στην κράτηση για μεταναστευτικούς σκοπούς. Θεωρεί ότι η κράτηση πρέπει πάντοτε να αποτελεί την έσχατη λύση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητούνται εναλλακτικές. Η σύλληψη και η κράτηση παράτυπων μεταναστών ούτως ή άλλως παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς τέτοιες πρακτικές εμποδίζουν και ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως χρειάζονται διεθνή προστασία από την προσφυγή τους στην αναζήτηση ασύλου. Παρεμποδίζεται, δηλαδή, η πρόσβαση σε μία αποτελεσματική διαδικασία χορήγησης ασύλου. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί στο παρελθόν. Η χώρα δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της οι οποίες επιτάσσουν την παροχή διεθνούς προστασίας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.
Όσον αφορά στην υγειονομική διάταξη την οποία αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση;
Στο ίδιο πλαίσιο, η Διεθνής Αμνηστία είναι επίσης αντίθετη. Περιθωριοποιούνται άνθρωποι οι οποίοι θεωρούνται φορείς συγκεκριμένων ασθενειών με βάση τη χώρα καταγωγής ή τις συνθήκες διαβίωσης, χωρίς άλλα κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογες μαζικές επιχειρήσεις θίγουν και ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται διεθνή προστασία.
Οφείλει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και στους λεγόμενους οικονομικούς μετανάστες;
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί να υποβάλει αίτημα ασύλου (αυτό είναι άλλωστε το κύριο πεδίο ενασχόλησης της οργάνωσης) πρέπει να έχει την αντίστοιχη δυνατότητα. Προτεραιότητα είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς εξαιρέσεις.
Πώς εξελίσσεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα;
Έχουν σημειωθεί κάποια βήματα, αλλά περιμένουμε να δούμε περισσότερα. Χρειάζονται αποτελεσματικές διαδικασίες οι οποίες θα παρέχουν νομική βοήθεια, διερμηνεία και κοινωνικούς λειτουργούς. Ο εκάστοτε μετανάστης -ο οποίος χρειάζεται διεθνή προστασία επειδή στη χώρα του κινδύνευε η σωματική του ακεραιότητα ή η ελευθερία έκφρασης- πρέπει να μπορεί επαρκώς να εκφράζει το αίτημά του μέσα από δίκαιες διαδικασίες. Το 2009 εξετάστηκαν 30.000 αιτήσεις ασύλου, για να εγκριθούν οι 36 (128 αιτήματα έτυχαν καθεστώτος ανθρωπιστικής προστασίας).
Ποια είναι η θέση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη συμφωνία «Δουβλίνο 2»;
Η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να αναθεωρηθεί ούτως ή άλλως, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου. Επομένως παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πάρα πολλών ανθρώπων. Παράλληλα, όμως, επειδή το 90% των μεταναστών οι οποίοι μεταβαίνουν στην Ευρώπη περνούν από την Ελλάδα, πρέπει επίσης να μοιραστεί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες η ευθύνη για τη φιλοξενία των παράτυπων μεταναστών.

http://tvxs.gr/news/ellada/diethnis-amnistia-oxi-sta-kentra-kratisis-oxi-stin-ygeionomiki-diataksi

Δεν υπάρχουν σχόλια: