Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Εικονική μετανάστευση εργαζομένων - Διαλύουν εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικά ταμεία

Στη Λάρισα μεγάλη επισιτιστική μονάδα πρότεινε διερευνητικά στους εργαζόμενους να αποδεχθούν πλασματική μεταδημότευση στη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με γραφείο ενοικίασης προσωπικού της Βουλγαρίας, θα έφερνε -εικονικά πάντα- το προσωπικό να εργαστεί στη χώρα μας. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι -που στην πραγματικότητα θα...

έμεναν στη Λάρισα- θα ασφαλίζονταν στο αντίστοιχο ΙΚΑ της Βουλγαρίας
«Κόλπα» για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος αναζητούν οι εργοδότες που προτείνουν ακόμα και την... εικονική μετανάστευση των εργαζομένων. Με βάση καταγγελίες, στη Λάρισα μεγάλη επισιτιστική μονάδα πρότεινε διερευνητικά στους εργαζόμενους να αποδεχθούν πλασματική μεταδημότευση στη Βουλγαρία.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με γραφείο ενοικίασης προσωπικού της Βουλγαρίας, θα έφερνε -εικονικά πάντα- το προσωπικό να εργαστεί στη χώρα μας. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι -που στην πραγματικότητα θα έμεναν στη Λάρισα- θα ασφαλίζονταν στο αντίστοιχο ΙΚΑ της Βουλγαρίας.
Πρόκειται για μία χαρακτηριστική περίπτωση για το νέο τοπίο που τείνει να διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά εργασίας. Μάλιστα, όπως επισήμανε χθες η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό, παρατηρούνται μεγάλες μειώσεις μισθών, αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας και κύμα απολύσεων.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου:
  • Στην Αθήνα πολλαπλασιάζονται οι απολύσεις και καταγράφεται καθυστέρηση στην καταβολή μισθών (21 ξενοδοχειακές μονάδες έβαλαν λουκέτο).
  • Στη Ρόδο υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις πληρωμές. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, το 95% των επιχειρήσεων οφείλουν αποδοχές.
  • Στην Κρήτη υπάρχει ταχύτατη μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος μετά και την καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων.
  • Στην Κέρκυρα παρατηρείται κύμα απολύσεων και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Στη Χαλκιδική υπάρχει έξαρση της «μαύρης» και εκ περιτροπής εργασίας.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό, η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο σε πολλές περιοχές φτάνει ακόμα και το 60%.
Την ίδια στιγμή παρατηρείται πλασματική μετατροπή των όρων των ατομικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα να δηλώνεται απασχόληση ορισμένου χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα το προσωπικό να απασχολείται 10 και 12 ώρες την ημέρα (χωρίς φυσικά να παίρνει και τον αντίστοιχο μισθό).
Παράλληλα -όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές- υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από χιλιάδες μαθητές - ανέργους της Ανατολικής Ευρώπης που υποτίθεται ότι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, ενώ εργάζονται με πολύ χαμηλές αποδοχές.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό Παναγιώτης Προύτζος «για ποιες κλαδικές συμβάσεις μιλάμε και ποιος να τις εφαρμόσει, όταν ήδη η αγορά έχει επιβάλει δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς».
Αύριο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: