Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ Κέντρο Υγείας ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Από τη Νάουσα ο υπουργός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το Νοσοκομείο της πόλης που εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής κι όχι μόνο.
Ο υπουργός, διέψευσε τις φήμες ότι το Νοσοκομείο θα καταργηθεί και είπε ότι θα συνεργαστούν οι κλινικές του με τις κλινικές του Νοσοκομείου Βέροιας.
Η περίπτωση αυτή θυμίζει ανέκδοτο ή καλύτερα την πάγια τακτική των κυβερνήσεων να παρουσιάζουν το κακό σενάριο και μετά να παρουσιάζονται με το "καλό" που όμως κι αυτό είναι κακό επί της ουσίας.
Δηλαδή.. ο Λοβέρδος εμφανίστηκε ότι άκουσε το αίτημα της πόλης και δεν κλείνει το Νοσοκομείο αλλά θα κλείσουν ορισμένες κλινικές. Τουτέστιν, οι ασθενείς που σήμερα εξυπηρετούνται στη Νάουσα θα αναγκάζονται να πάνε στη Βέροια αυξάνοντας τα έξοδά τους στο όνομα της καλύτερης παροχής υπηρεσιών υγείας προς αυτούς.
Θα συμβεί όμως αυτό; Θα έχουμε αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας; Είναι πολύ αμφίβολο αφού οι πόροι για την Υγεία συνεχώς συρρικνώνονται, οι ελλείψεις είναι πολλές και οι ασθενείς ασφαλισμένοι ή όχι ταλαιπωρούνται συνεχώς.
Τελευταίο τραγικό παράδειγμα είναι η απόφαση του Νοσοκομείου Βέροιας να σταματήσει τα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων!
Είναι φανερό ότι ο Υπουργός πρέπει να πείσει πρώτα την τοπική κοινωνία και θα έχει ενδιαφέρον μεγάλο να δούμε τι θα πει ο δήμαρχος Νάουσας Γ. Καραμπατζός που έχει τεθεί επικεφαλής στον αγώνα των κατοίκων να μην κλείσει το Νοσοκομείο. Γιατί, περί αυτού πρόκειται.
Ο αντίλογος των κυβερνώντων και των ανθρώπων τους είναι ότι τα δυο νοσοκομεία, Βέροιας και Νάουσας, είναι σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων και αυτό εκτός του ότι είναι πολυτέλεια δεν μπορούν να παράσχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
Αυτό είναι πλαστό δίλημμα διότι ένα ορθολογικό κράτος θα έπρεπε αφενός να μπορεί να ελέγχει το σύστημα των φαρμάκων και των υλικών που απαιτούνται στα Νοσοκομεία και αφετέρου να απαιτεί από τους Διοικητές που αυτό διορίζει να λειτουργούν με κριτήρια υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ διάφορων συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο.
Κλείνοντας, θεωρώ ότι η δήλωση Λοβέρδου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προαναγγελία πλήρους υποβάθμισης σε πρώτη φάση του Νοσοκομείου Νάουσας που θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας και μετά το οριστικό του κλείσιμο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: