Σάββατο 30 Απριλίου 2011

H ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝΙΑ

Στην αγορά της περιοχής που βρίσκεται η αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα Κριστιάνια συμφώνησαν οι περίπου 900 κάτοικοι της με την κυβέρνηση της Δανίας. Πρόκειται για συμβιβαστική λύση που βρέθηκε, ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν να μένουν εκεί όπως κάνουν από το 1971 όταν και «κατέλαβαν» ως χίπις την περιοχή ....
Η κοινότητα αυτή ιδρύθηκε το 1971 όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων, επηρεασμένη από το κίνημα των χίπις, κατέλαβε μια ναυτική βάση του 18ου αιώνα,κοντά στο κέντρο της Κοπεγχάγης, η ιδιοκτησία της οποίας άνηκε στην κυβέρνηση της Δανίας.

Το 1973 η τότε κυβέρνηση της χώρας αποδέχθηκε την οντότητα της κοινότητας "ως κοινωνικό πείραμα" με την προϋπόθεση ότι οι κάτοικοί της θα πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα και την υδροδότηση.

Έτσι η Κριστιάνια,μια περιοχή 34 τ. χλμ., έγινε διεθνώς γνωστή για τον εναλλακτικό και φιλελεύθερο τρόπο ζωής των κατοίκων της με αποτέλεσμα να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Ωστόσο οι εποχές της ευημερίας για την Κριστιάνα, όπου η κρατική παρέμβαση ήταν περιορισμένη έως ανύπαρκτη, φάνηκε πως τελειώνουν το 2004 όταν οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση όπως ισχυρίζονταν της διακίνησης ναρκωτικών.

Όμως οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι επρόκειτο για στήριξη σε κτηματομεσιτικές και κατασκευαστικές εταιρείες που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την περιοχή.

Δύο χρόνια αργότερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατεδαφίσει κτίρια που είχαν ανεγερθεί από τους κατοίκους της περιοχής και να προβεί στην ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής, εκτός από τα εκτεταμένα και συνεχή επεισόδια με την αστυνομία να προσφύγουν και νομικά.

Η ένταση και οι συγκρούσεις με την αστυνομία κλιμακώθηκαν το 2008 ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως οι κάτοικοι της Κριστιάνια πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς το δικαίωμα χρήσης του χώρου το έχει μόνο η πολιτεία.

Έτσι βάσει της απόφασης του δικαστηρίου οι πύλες της Κριστιάνια θα πρέπει να κλείσουν την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου.

Όμως σε μια προσπάθεια οι κάτοικοί της να διαφυλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις κατοικίες τους αποφάσισαν έπειτα από τρεις ημέρες συνεχών διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών να αγοράσουν περιοχή που πιστεύουν ότι τους ανήκει.

Την απόφασή τους αποδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ο οποίος όπως φαίνεται ήταν αυτός που τους είχε προτείνει αυτή τη συμβιβαστική λύση.

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων Τόμας Ερτμαν δήλωσε στο Associated Press ότι η επί 8 χρόνια δικαστικές διαμάχες με την κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα εξαντλητικές και πως συμφώνησαν μόνο στην αγορά των κτιρίων.

"Αυτό ήταν το μόνο στο οποίο είπαμε ναι προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις" δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: "Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με τον μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο που ξέρουμε".

Το κόστος για την αγορά εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 20 - 30 εκατομμύρια δολάρια και όπως δηλώνουν οι κάτοικοι δεν έχουν ακόμη τα λεφτά για να προβούν στην αγορά.

"Δυστυχώς δεν έχουμε κάποιον πλούσιο θείο από την Αμερική για να μας χρηματοδοτήσει" δήλωσε ο Έρτμαν ο οποίος ωστόσο εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος για να συγκεντρωθούν τα χρήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε ανακοίνωση της απόφασής του την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν την έγγραφη πρόταση των κατοίκων της Κριστιάνια.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: