Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΝΤΡΟΠΗ.ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Έξω από το υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν τη Μ.Τετάρτη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Αθηνών στους Αμπελόκηπους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το σχολείο....
. Δεν κατόρθωσαν, ωστόσο, να συναντηθούν με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου ή την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου καθώς και ο δύο απουσίαζαν. Το υπουργείο έως τώρα έχει αρκεστεί στην ανάρτηση μιας απλώς ανακοίνωσης, για να εξηγήσει τους λόγους της υπό εξέταση απόφασης. Για το θέμα μιλάει στο tvxs.gr o Χρυσόστομος Διασίτης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων του σχολείου.

Στην ανακοίνωσή του στις 19 Απριλίου το υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προβάλλει το μειωμένο αριθμό μαθητών του σχολείου, το υψηλό κόστος της μετακίνησής τους (19.216 ευρώ μηνιαίως) καθώς και το πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών, οι οποίοι, σύμφωνα με το υπουργείου, ταλαιπωρούνται με μεγάλες αποστάσεις ενώ θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα δύο άλλα ειδικά σχολεία, της Αργυρούπολης και της Πεύκης. Υποστηρίζει, επίσης ότι «με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία για τους μαθητές, είναι υπό συζήτηση μεταξύ Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης) και Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Αγωγής, η πρόταση για την προώθηση των μαθητών στα δύο άλλα ειδικά σχολεία και την ενίσχυσή τους με στόχο τη βελτίωση στα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Ωστόσο, σε ερώτηση του tvxs.gr στις αρχές του Απριλίου το υπουργείο είχε απαντήσει πως ο κυριότερος λόγος ήταν η μη αρμονική συμβίωση των παιδιών με τους ενήλικους μαθητές της Σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που συστεγάζεται στο κτίριο.

«Κάναμε μία διαμαρτυρία, ή μάλλον μία προσέγγιση, διότι μέχρι τώρα η επίσημη θέση του υπουργείου δεν υπάρχει» αναφέρει ο Χρυσόστομος Διασίτης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Ειδικού Σχολείων Κωφών και Βαρηκόων Αθήνας, σχολιάζοντας τη χθεσινή τους παρουσία έξω από του υπουργείο. Το υπουργείο αρκέστηκε στην έκδοση «μιας ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του στην οποία προβάλλει απόψεις που φαίνεται ότι αντιπαρατίθενται στην άρνησή μας και στην πάγια θέση μας να μην κλείσει το σχολείο».

Ο κ. Διασίτης υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ανοιχτής διαβούλευσης από την πλευρά του υπουργείου με αποτέλεσμα «τα επιχειρήματα μας να μην έχουν ακουστεί». «Διαβούλευση δεν υφίσταται, γιατί δε μας προσκάλεσε κανείς να μιλήσουμε εποικοδομητικά, να μοιραστούμε το άγχος, τις απόψεις, τη σκοπιά των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων», εξηγεί στο tvxs.gr, προσθέτοντας πώς «η υφιπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην οποία απευθύνθηκε επίκαιρη ερώτηση πρόσφατα (12 Απριλίου από τη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, ενώ επερωτήσεις έχουν κατατεθεί και από το Συνασπισμό και τη Ν.Δ) για το θέμα του σχολείου και πρέπει τις επόμενες μέρες να απαντήσει, βρίσκεται εκτός Ελλάδας, στον Καναδά».

Όμως, στο σχολείο γνωρίζουν μετά από συνάντησή με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής Ν. Κουμέντο, «το χρονοδιάγραμμα της απόφασης, που σχεδιάζεται για το Πάσχα». Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Διασίτης, στη συνάντησή τους με τον κ. Κουμέντο «μας έδωσε να καταλάβουμε ξεκάθαρα ότι η βλέψη του για το μέλλον της ειδικής αγωγής, είναι να έχει το κάθε παιδί ένα μεταφραστή νοητικής γλώσσας και το κάθε παιδί να πηγαίνει σε δημοτικό σχολείο της περιοχής του και να παρακολουθεί το γενικό πρόγραμμα». Αυτό σημαίνει «ότι και τα άλλα σχολεία θα κλείσουν», συμπεραίνει.

Για τα επιχειρήματα του υπουργείου σχετικά με την κατάργηση του σχολείου, ο κ. Διασίτης σχολιάζει πως «επιθυμούν να κλείσουν το μόνο ολοήμερο ειδικό σχολείο κωφών και να κάνουν το σχολείο Πεύκης ολοήμερο». «Θα εξοικονομήσουν δηλαδή λεφτά κλείνοντας ένα σχολείο και κάνοντας το ίδιο πράγμα λίγο πιο πέρα;» αναρωτιέται, ισχυριζόμενος πως «το επιχείρημα αυτό καταρρέει εντελώς γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη ολοήμερο πρόγραμμα».

Τονίζει επίσης ότι τα λεφτά που δίνονται τώρα για τη μετακίνηση δεν θα εξοικονομηθούν με την κατάργηση του συγκεκριμένου σχολείου. «Γιατί το υπουργείο δεν αγοράζει δύο πούλμαν για τη μετακίνηση των μαθητών ώστε να μειωθεί το κόστος;», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Τόσα χρόνια ήταν κατάλληλο για πάμπολλους υπουργούς παιδείας και ξαφνικά θέλουν να σταθούν σε κάποια σημεία ώστε να περάσει μπροστά το κλείσιμο», καταλήγει.

Όσον αφορά τις ενέργειες του ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης), ο κ. Διασίτης υποστηρίζει πως «δεν μιλάει πουθενά για το σχολείο Αμπελοκήπων», δηλαδή δεν το προτείνει στους γονείς παιδιών που ενδιαφέρονται για ειδική εκπαίδευση κωφών. «Το σχολείο μας είναι στη σκιά» αναφέρει.

Ο σύλλογος και οι εκπαιδευτικού του σχολείου «θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους και την προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: