Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΝΤΡΟΠΗ: ΠΕΘΑΝΕ ΕΓΚΥΟΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Στο νοσοκομείο Κοζάνης όπου άφησε την τελευταία της πνοή η 32χρονη έγκυος η μονάδα εντατικής θεραπείας, δυναμικότητας τεσσάρων κλινών, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών.

Του ΚΩΣΤΗ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗ

Ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου μια 32χρονη έγκυος γυναίκα πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία μετά από καισαρική στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Το παιδί που...γεννήθηκε πρόωρα (33η εβδομάδα κύησης) μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη μονάδα νεογνών του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα, από το Λιμνοχώρι της Φλώρινας, παρακολουθούταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της από τους γιατρούς της μαιευτικής κλινικής του “Μποδοσάκειου” νοσοκομείου Πτολεμαϊδας.

Την κρίσιμη στιγμή όμως, όταν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μεταφέρθηκε από τον σύζυγό της στο “Μποδοσάκειο” και η διάγνωση έδειξε “πρόωρες συσπάσεις και εσωτερική αιμορραγία”, οι θεράποντες γιατροί της δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε καισαρική επειδή δεν υπήρχε παιδίατρος στο νοσοκομείο, δεν είχαν δηλαδή εγγυήσεις για την επιβίωση του πρόωρου νεογνού.

Το γιατί δεν υπήρχε παιδίατρος συνδέεται με έναν άλλο θάνατο, ενός παιδιού πέρυσι, που είχε ανασύρει στην επιφάνεια το πρόβλημα της υποστελέχωσης των παιδιατρικών κλινικών και του νοσοκομείου της Πτολεμαϊδας και του γειτονικού της Κοζάνης. Τότε για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρέθηκε η λύση της εκ περιτροπής ανά δεκαπενθήμερο εφημερίας των παιδιατρικών κλινικών στα κοντινά νοσοκομεία.

Τη στιγμή του επείγοντος όμως, όταν η 32χρονη πήγε στο νοσοκομείο δεν εφημέρευε η παιδιατρικής της Πτολεμαϊδας. Οπότε η γυναίκα στάλθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Κοζάνης στο οποίο εφημέρευε η παιδιατρική, αλλά είναι κλειστή η μονάδα εντατικής θεραπείας αφού δεν έχει εντατικολόγους.

Οι γιατροί στην Κοζάνη προχώρησαν σε καισαρική τομή, το μωρό γεννήθηκε υγιές, αλλά δεν σταμάτησε η αιμορραγία ούτε μετά την υστερεκτομή και η γυναίκα πέθανε.

Την επομένη, Κυριακή του Πάσχα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος από το νοσοκομείο της Νάουσας έκανε δηλώσεις - ξόρκια για τα ερείπια του ΕΣΥ (“ψευδείς φήμες περί ελλείψεων σε νοσοκομεία”) με τον υπερδιοικητή των ανά την επικράτεια νοσοκομείων Άρη Μουσιώνη να συμπληρώνει ότι “οι ψευδείς ειδήσεις είναι νοσογόνες, προκαλούν αρρώστια και ανασφάλεια στον κόσμο”.

Μια που ο λόγος περί νοσογόνων καταστάσεων προκύπτουν τρία ερωτήματα που μένει να δούμε κατά πόσο θα απαντηθούν από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία διενεργείται:

1. Ποια θα ήταν η εξέλιξη εάν εφημέρευε παιδίατρος στην Πτολεμαϊδα και χειρουργούσαν τη γυναίκα οι γιατροί που την παρακολουθούσαν κατά την εγκυμοσύνη της οι οποίοι ήξεραν το ιατρικό ιστορικό της και λογικά θα ήταν καταλληλότεροι να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε;

2. Για τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Κοζάνης μεσολάβησε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σε μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης, όταν κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο, αυτό δεν είναι επιβαρυντικό;

3. Εάν λειτουργούσε η μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Κοζάνης, οι γιατροί δεν θα είχαν περισσότερα μέσα στη διάθεσή τους στη μάχη που έδωσαν για να σώσουν την 32χρονη;

Και κάτι ακόμη. Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο ΕΣΥ έχουν στον πυρήνα τους τη λογική των καταργήσεων ομοειδών κλινικών σε γειτονικά νοσοκομεία, κάτι δηλαδή σαν αυτό που συμβαίνει ήδη στις παιδιατρικές σε Πτολεμαϊδα και Κοζάνη: Ο θάνατος της 32χρονης δείχνει ότι στο κοντινό μέλλον, στο γκρεμισμένο ΕΣΥ, η επιβίωση θα είναι θέμα καθαρής τύχης για όσους βρεθούν στα όρια ζωής και θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: