Τρίτη 26 Απριλίου 2011

"ΦΩΤΙΑ" ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Εξι τράπεζες ανακοίνωσαν αυξήσεις που δεν ξεπερνούν το 0,25 της ?ονάδας στους λογαριασ?ούς καταθέσεων και κυ?αίνονται από 0,25 έως 0,5 της ?ονάδας στα επιτόκια των στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών..Σε αυξήσεις των επιτοκίων τους σε στεγαστικά, επιχειρηµατικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, προχωρούν σταδιακά οι τράπεζες, µετά την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ στο 1,25% από το ιστορικό χαµηλό 1% στις 7 Απριλίου 2011.
Οµως, ενώ οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 0,25 της µονάδας στους λογαριασµούς καταθέσεων, φτάνουν το 0,5 της µονάδας στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Στο 0,3 µε 0,4 της µονάδας κυµαίνονται οι αυξήσεις στα βασικά επιτόκια στεγαστικής και επιχειρηµατικής πίστης των τραπεζών. Παράλληλα, όλα τα επιτόκια των δανείων, που είναι συνδεδεµένα µε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, αυξήθηκαν κατά 0,25.

Μέχρι σήµερα οι τράπεζες που ανακοίνωσαν αυξηµένα επιτόκια είναι οι εξής: Η Αγροτική που έχει αυξήσει από τις 16 Απριλίου κατά 0,25 το επιτόκιο αγορών στις πιστωτικές της κάρτες, και κυµαίνεται 15,6% έως 15,9%, ενώ το επιτόκιο αναλήψεων αυξήθηκε στο 16,85%.

Η Eurobank από τις 29 Απριλίου αυξάνει κατά 0,25% τα βασικά επιτόκια χορηγήσεων Μικρών Επιχειρήσεων και Επαγγελµατιών και το βασικό επιτόκιο κεφαλαίου κίνησης Επιχειρηµατικής Πίστης. Επίσης κατά 0,25 αυξάνονται τα βασικά επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων, όπως και το βασικό στεγαστικό επιτόκιο.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα αυξήσει από τις 3 Ιουνίου κατά 0,25 τα επιτόκια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, ενώ από τις 29 Απριλίου αναπροσαρµόζει το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων στο 8,90%, το προνοµιακό στο 8,50% και το Επιτόκιο Μεσοµακροπρόθεσµων Χορηγήσεων στο 9,20%.

H Marfin Egnatia Bank από τις 13 Απριλίου αύξησε ως 0,5 τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

Το επιτόκιο χορηγήσεων µικρών επιχειρήσεων διαµορφώνεται στο 6,25%, το βασικό επιτόκιο επαγγελµατικής στέγης στο 4,5%, το επιτόκιο χορηγήσεων επιχειρήσεων στο 9,5%, το προνοµιακό επιτόκιο επιχειρηµατικών δανείων στο 6,25%. Η Millennium bank αύξησε από τις 14 Απριλίου κατά 0,5 της µονάδας βασικό κυµαινόµενο επιτόκιο στέγης, το στεγαστικό επιτόκιο plus, το βασικό επιδοτούµενο κυµαινόµενο plus και το βασικό επιδοτούµενο του Δηµοσίου, όπως και τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Η Ελληνική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια των Αλληλόχρεων Λογαριασµών από 0,35 έως 0,5 (από 7%-9%), το βασικό επιτόκιο επιχειρηµατικών δανείων στο 9% (+0,5) και το προνοµιακό στο 6,9%.

Τα επιτόκια καταθέσεωνΗ Eurobank και η Marfin Egnatia Bank αύξησαν τα επιτόκια των καταθέσεων που συνδέονται µε το επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 0,25 της µονάδος. Τα επιτόκια καταθέσεων του Λογαριασµού Οψεως Επαγγελµατιών της Eurobank αυξήθηκαν έως 0,25. Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε έως και 0,35% τα επιτόκια στον τρεχούµενο λογαριασµό Cash Manager, Winbank Direct, του Ταµιευτηρίου Πολυτέκνων σε όλες τις κλίµακες. Η Τ Bank αύξησε στο 5,5% το επιτόκιο στον λογαριασµό µισθοδοσίας δηµοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων (για ποσά ως 5.000 ευρώ) και στον λογαριασµό Τ Απόδοση στο 3%. Η Millennium Bank αύξησε κατά 0,25 τα επιτόκια στους λογαριασµούς κατάθεσης: Αποταµιευτικός Ευρωπαϊκός, Συνεργάτης και στον λογαριασµό µε προειδοποίηση 35 ηµερών.

ΕΘΝΟΣ-Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια: