Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας για το αγροτικό πρόβλημα- διαφωτιστική ανακοίνωση προς αγροτοπατέρες και φτωχούς αγρότες

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  στα πλαίσια του 3ου μνημονίου προχωρά ακάθεκτη σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς . Ήδη εδώ και δύο μήνες έχει επιβάλλει ΦΠΑ 23% στα αγροτικά εφόδια . Θέλει να επιβάλλει φόρο 20% από το πρώτο ευρώ από 1/1/16, 26% από 1/1/17 και αμέσως μετά 29%. Η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε αναδρομικά από 1/1/14 από 27,5% σε 55% και ήδη τα πρώτα ραβασάκια έχουν ....
φτάσει στα αγροτικά νοικοκυριά. Στόχος τους είναι να φτάσει η προκαταβολή φόρου στο 100% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Δύο απλά παραδείγματα της φορολεηλασίας:

α) αν είσαι διευθύνων σύμβουλος AE και παίρνεις 20.000€ πληρώνεις φόρο 2.940 € ενώ αν είσαι αγρότης πληρώνεις 5.200€ φόρο εισοδήματος.

β) Έστω μια οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση με 50.000€ τζίρο και 20.000€ κέρδη.
Στην περίπτωση αυτή η φορολογική επιβάρυνση (με 26% φόρο) θα έχει ως εξής.
Φόρος εισοδήματος 5.200 +προκαταβολή  5.200=  10.400 σύνολο.

Επί πλέον ο αγρότης θα πληρώσει ΦΠΑ  για εφόδια: 20.000 χ 23% = 4.600€ τον οποίο θα πάρει πίσω με τα ισχύοντα σήμερα μετά από 1 χρόνο δηλ. θα πληρώσει φόρο προκαταβολή και ΦΠΑ 15.200 €, δηλ θα μείνουν για αυτόν 4.800 και το κράτος θα έχει πάρει 15.200.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και τον ΦΠΑ του τζίρου που έχει αποδώσει ο συνεταιρισμός 6.500 το ύψος των φόρων που θα πάρει το κράτος ανέρχεται στο ποσό των 21.700€. (μέσω των φορολογικών μέτρων ενισχύουν το κύκλωμα των εμπόρων σε βάρος της συνεταιριστικής διάθεσης των προϊόντων εξαναγκάζοντας να πουληθούν προϊόντα  «μαύρα»).


Καταργούν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ στις ενισχύσεις ενώ ο φόρος πετρελαίου αυξάνεται από 66 ευρώ ανά χίλια λίτρα στα 330 ευρώ στο τέλος του 2016 καταργώντας την επιδότησή του.

Στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης τριπλασιάζουν τις εισφορές στον ΟΓΑ και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη συνέχιση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση θα διώξουν με βίαιο τρόπο μεγάλο κομμάτι φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από το χωράφι και το μαντρί.

Τα μέτρα αυτά θα συμπιέσουν βάναυσα τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες του κλάδου σε κάθε αγροτική περιοχή συμβάλλοντας στην καταστροφή  ενός  μέρους της εγχώριας παραγωγής. Δημιουργούνε δήθεν συνεταιρισμούς «ευέλικτους»» που ενισχύουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε βάρος των φτωχομεσαίων παραγωγών.

Μέσω των μέτρων αναπροσαρμόζεται ριζικά η υπόλοιπη παραγωγή, ενισχύοντας συγκεκριμένα κυκλώματα με προνομιακές σχέσεις με τις πολυεθνικές,  με κριτήριο τις ανάγκες ανάπτυξης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να βγουν αυτοί  από τη κρίση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

Αυτή η κατάσταση του κλάδου δεν εμφανίστηκε ξαφνικά με το ξέσπασμα της κρίσης! Είναι η κατάληξη μιας πορείας από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ και οι αποφάσεις για την γεωργία μας  παίρνονται στις Βρυξέλες, με το χρυσωμένο χάπι των επιδοτήσεων. Το χτύπημα της αγροτικής παραγωγής συνεχίστηκε με  την ίδρυση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου (ΠΟΕ)  και σε αυτή κινούνται και πρόσφατες νέες παγκόσμιες συμφωνίες στα πλαίσια της TTIP..

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια ότι και αν αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς.
  
 Παλεύουμε για άμεση απόσυρση της φορολεηλασίας και των συντάξεων δίψας (αυξήσεις στις συντάξεις, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 και 58 για τις γυναίκες), κατάργηση των χαρατσιών , κατώτερες εγγυημένες τιμές, ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής ( μείωση στα γεωργικά εφόδια), έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση, πλήρη δημόσια ασφάλιση της παραγωγής.
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα  των μεγαλοαγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων (που παίρνουν το 80% των επιδοτήσεων) στο 45%.
Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων έως τις 40.000 ευρώ τζίρο.

Να σταματήσουν οι παράνομες εισαγωγές και τα «βαφτίσια» ξένων προϊόντων σε ελληνικά.
Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού.
Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων.
Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων.
Να δοθούν όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, εξισωτικές αποζημιώσεις κτλ.
Ριζική αναδιανομή της μεγάλης αγροτικής και εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας, άμεση αποζημίωση των καταστροφών και ισοτιμία δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων του αγροτοδιατροφικού τομέα.  
Μαζικές προσλήψεις γεωτεχνικών με αξιοπρεπείς μισθούς.
Κανένας γεωτεχνικός άνεργος.
Άδειες εργασίας και ασφάλιση όλων των εργατών στην ύπαιθρο χωρίς αύξηση των εισφορών.
Να δημιουργηθούν πραγματικοί όροι ριζικής αύξησης του αγροτικού πληθυσμού.
     
Στεκόμαστε ενάντια στην πολλαπλή εκμετάλλευση που υφίστανται τα προϊόντα μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι. Να σπάσει το γλέντι κερδοφορίας σε βάρος του αγρότη  και του καταναλωτή.
Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με μαζική και ποιοτική συγκέντρωση-εμπορία των προϊόντων των συνεταιρισμένων φτωχομεσαίων παραγωγών σε ρήξη με τα κυκλώματα εμπόρων-μεσαζόντων, τραπεζών και των καρτέλ που προστατεύονται από τον κρατικό μηχανισμό.

Προτείνουμε κεντρικό σχεδιασμό με πρώτο κριτήριο πρώτα τη κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας και μετά την εξαγωγή (η οποία είναι απαραίτητη για την διαμόρφωση ισότιμης συνεργασίας με άλλους λαούς) δια μέσου ενός ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων σε συνεργασία με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα συμβάλλει στην συγκρότηση του παραγωγικού ιστού με κριτήριο τη ριζική αναδιανομή πλούτου. Κρατική τράπεζα στήριξης με την παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και αλιείς.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας περνάει μέσα από την πάλη για την ανατροπή των μνημονίων παλιών και νέων.

Βάζουμε τις ανάγκες μας και τη ζωή μας πάνω από τη μηχανή  του χρέους που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε.

Βάζουμε τις ανάγκες μας και τη ζωή μας πάνω από τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και τη «δημοσιονομική προσαρμογή» , στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες

Βάζουμε τις ανάγκες μας και τη ζωή μας πάνω από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών που μας ξεζουμίζουν

Βάζουμε τις ανάγκες μας και τη ζωή μας πάνω από τις απαιτήσεις των νέων «επενδυτών» και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια

Βάζουμε τις ανάγκες μας και τη ζωή μας πάνω αλλά και απέναντι  στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιαγροτικό μέτρο.

Βάζουμε τις ανάγκες μας και τη ζωή μας πάνω από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί.

Αυτός ο αγώνας μας βρίσκει όλους στην ίδια πλευρά.


Ας τον δώσουμε ενωμένοι, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: