Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΙΣ ΑΙΓΕΣ

Διάλεξη με θέμα το «Ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές» διοργανώνει την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στην Στέγη (8μμ), το ΤΕΕ Ημαθίας και οι σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Επιστημόνων Μηχανικών με ομιλήτρια την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη. Στόχος είναι να παρουσιαστεί στο κοινό της περιοχής το έργο που υλοποιείται στο ανάκτορο της Βεργίνας.
Η κ. Κοτταρίδη στην ομιλία της θα επισημάνει ότι «Στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου της ΙΖ’ ΕΠΚΑ στις Αιγές και την νοτιοδυτική Ημαθία τα τελευταία δέκα χρόνια, και συγκεκριμένα κατά το έτος 2007 στο έργο συντήρησης και ανάδειξης ξανααποκαλύπτεπται -ανασκάπτεται σε όλη την έκτασή του το ανάκτορο των Αιγών.
Η συστηματική ανασκαφική διερεύνηση στις κοίτες θεμελίωσης , στα υποστρώματα των δαπέδων, αλλά και στον μη ανασκαμμένο μέχρι τώρα περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και η σχολαστική μελέτη της στρωματογραφίας σε συνδυασμό με την ταξινόμηση και τη μελέτη των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών έδωσε απαντήσεις στα καίρια ζητήματα της χρονολόγησης, της μορφής και ιστορίας του.
Κτίσμα του Φιλίππου Β’, με ελάχιστες επουσιώδεις ελληνιστικές τροποποιήσεις στο βοηθητικό περιστύλιο, το ανάκτορο των Αιγών, είναι όχι μόνον το μεγαλύτερο, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα και το σημαντικότερο κτήριο της κλασσικής Ελλάδας , ένα μοναδικό οικοδόμημα όπου η λειτουργικότητα συνδυάζεται άψογα με την απόλυτη συνέπεια και την γεωμετρική καθαρότητα της μορφής που δίνει υπόσταση στη θεϊκή αρμονία των πυθαγορείων συλλογισμών, ένα κτήριο σταθμός στην ιστορία της αρχιτεκτονικής , αρχέτυπο των ανακτόρων της ελληνιστικής οικουμένης, που ενσωματώνοντας όλη την κλασσική παράδοση ανοίγει τον δρόμο στην νέα εποχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: