Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΚΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΣΔΑ- ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ "12"

Η έκτη παρανομία που καταγράφει το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην σύμβαση μεταξύ ΕΣΔΑ και ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ είναι η εξής:
α) στο άρθρο 21.1 μη νομίμως δεν περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις λύσης της σύμβασης, πέραν των περιπτώσεων του άρθρου 36 της Ε.Σ.Υ. (που αφορούν την περίοδο κατασκευής) και
β) στο άρθρο 21.4 μη νομίμως ορίζεται ότι σε περιπτωση λύσης της σύμβασης χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου θα καταβληθούν σ΄ αυτόν, μεταξύ άλλων, δαπάνες απορρέουσες από την πρόωρη λήξη των συμβατικών σχέσεων του αναδόχου με χρηματοπιστωτιά ιδρύματα, διότι αυτή η περίπτωση δεν προβλέπεται ρητώς στα συμβατικά τεύχη και δεν δύναται να υπάρχει εκ των προτέρων τέτοια δέσμευση του ΚτΕ, δοθέντος ότι σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 της Ε.Σ.Υ., τα ζητήματα αποζημίωσης θα κριθούν κατά τον κρίσιμο χρόνο με απόφαση του ΚτΕ μετά από γνωμοδότηση επιτροπής που θα οριστεί απ΄ αυτόν.
Στο πλαίσιο αυτό επίσης μη νομίμως προσδιορίζεται η αποζημίωση για το τεκμαιρόμενο όφελος σε ποσοστό 30% επί της αξίας της κατασκευής και για την περίοδο παραχώρησης σε 5% επί των ετήσιων εισπράξεων, καθώς από το άρθρο 36.3 σε συνδυασμό με το άρθρο 37.2 της Ε.Σ.Υ. προκύπτει ότι ο προσδιορισμός της αποζημίωσης και οι αντίστοιχοι υπολογισμοί θα γίνουν κατά τον κρίσιμο χρόνο, από επιτροπή που θα ορίσει ο ΚτΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των συμβατικών τευχών και χωρίς προηγούμενη δέσμευσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: