Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ, ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην τρίτη μέρα σήμερα ο αποκλεισμός της Εγνατίας στην Κουλούρα από τα μέλη της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών "ΑΚΑ". Τα τρακτέρ που δηλώνουν και την συμμετοχή δεν ξεπερνούν τα 110 όταν στην κινητοποίηση του καλοκαιριού πήραν μέρος γύρω στα 900-1000 τρακτέρ.
Τούτο σημαίνει ότι τότε υπήρχε μαζικότητα εξ αιτίας του καλύτερου συντονισμού του αγώνα απέναντι σε ένα Υπουργείο που τα είχε κυριολεκτικά χαμένα και άλλα έλεγε ο Χατζηγάκης και άλλα ο Κιλτίδης. Απέναντι σε δυο υπουργούς που ενώ έπρεπε, όφειλαν να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτοί περί άλλων ετύρβαζαν.
Το αίτημα των αγροτών είναι δίκαιο και το γνωρίζουν όλοι. Ωστόσο, θα έπρεπε να δοθεί μια εύλογη πίστωση χρόνου στη νέα Υπουργό Κ. Μπατζελή να αντιμετωπίσει το φετινό πρόβλημα στη βάση των όσων η ίδια έχει δηλώσει. Ότι δηλαδή το κράτος έχει συνέχεια και ότι θα υλοποιήσει τα όσα έχουν από κοινού συμφωνηθεί.
Η κ. Μπατζελή έχει δείξει ότι θέλει να βάλει τάξη στο σύστημα που διέπει το αγροτικό πρόβλημα και χρειάζεται χρόνο και πολιτική στήριξη για να το πετύχει. Η σύσκεψη που προκάλεσε για την ερχόμενη εβδομάδα είναι πολύ σημαντική, δηλώνει ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Πέλλας κ. Παπαδόπουλος ο οποίος διαπιστώνει ότι στην Ημαθία λειτουργούν πολλά κέντρα αποφάσεων στις κινητοποιήσεις και πως "ο καθένας κάνει ότι θέλει, δεν έχουν συντονιστική επιτροπή" δηλώνει στο κρατικό ραδιόφωνο.
Το ζήτημα είναι υπαρκτό και απαιτεί λύση. Η δέσμευση της πολιτείας υπάρχει και αναμένεται να υλοποιηθεί. Ωστόσο, τα μεγάλα ερωτήματα είναι δυο:
1.Η φετινή τιμή στόχος ήταν να είναι η ίδια με την περσινή, δηλαδή 28.5 λ/κιλό, καθαρά στον παραγωγό 25 λ/κιλό. Φέτος, ο Χατζηγάκης πρότεινε 25λ/κιλό, δηλαδή 21,5 λ/κιλό καθαρά.
2. Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί το εισόδημα του παραγωγού υιοθετώντας μια πολιτική προστασίας του αγρότη στη βάση της πρότασης Μαρκοβίτη για την προστασία και την καθιέρωση του ελάχιστου εισοδήματος των αγροτών.
Το καλοκαίρι διαβάσαμε δηλώσεις πολιτικών κομμάτων και πολιτικών που υποστήριζαν ότι οι αγρότες πρέπει να πληρωθούν όσα και πέρσι. Η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Ημαθίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Το ίδιο και οι βουλευτές (στελέχη τότε). Αναμένεται να κάνουν το ίδιο και τώρα ώστε να επαναβεβαιώσουν την στάση τους.
Στο τεχνοκρατικό επίπεδο είναι σαφές πως η πρόταση Μαρκοβίτη (φωτ. δεξιά), που έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το Ν.Σ Ημαθίας, θα πρέπει να αποτελέσει την βάση της πολιτική λύσης του προβλήματος που έχει να κάνει με το ελάχιστο εισόδημα των αγροτών.
Κλείνοντας να πω ότι οι αγρότες για να έχουν με το μέρος τους την κοινωνία θα πρέπει να δείχνουν μαζικότητα στους αγώνες τους και να μην καταφεύγουν σε κινήσεις ακτιβιστικού χαρακτήρα που τελικά τους βλάπτουν.
Δεν πετυχαίνουν τίποτα απολύτως κρατώντας κλειστή την Εγνατία τόσες μέρες όταν η συνάντηση θα γίνει, η βούληση υπάρχει, η πολιτική στήριξη υπάρχει....

Χάρης Μόχλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: