Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Τ.Ε.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΟΒΡΑ "ΘΕΣΗ 5"

Ανοικτή πρόταση στον Δήμαρχο Δοβρά Χρήστο Τσιούντα, για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Κατασκευής Απορριμμάτων, στη θέση «5» του Δήμου Δοβρά, έκανε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης.
Η πρόταση έγινε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας για σημαντικά θέματα της Ημαθίας και ο κ. Ουρσουζίδης πρότεινε μετά την κατασκευή του ΧΥΤΑ, ο Νομός Ημαθίας να σχεδιάσει σε συνεργασία με όμορους Νομούς, την δημιουργία μια Περιφερειακής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Εκτός από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Ημαθίας, παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ημαθίας και του Συλλόγου Επιστημόνων Μηχανικών Ν. Ημαθίας.
Η διάλεξη για το ανάκτορο των Αιγών
Το πρώτο θέμα που ανέλυσε ο κ. Ουρσουζίδης αφορούσε την διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 8 το βράδυ, με θέμα το «Ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές» και ομιλήτρια την αρχαιολόγο κ. Αγγελική Κοτταρίδη.
Ο στόχος είναι, όπως είπε, να παρουσιαστεί στους απλούς πολίτες της Ημαθίας το έργο που υλοποιείται στο ανάκτορο της Βεργίνας. Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου της ΙΖ’ ΕΠΚΑ στις Αιγές και την νοτιοδυτική Ημαθία τα τελευταία δέκα χρόνια, και συγκεκριμένα κατά το έτος 2007, με το έργο συντήρησης και ανάδειξης αποκαλύπτεται σε όλη την έκτασή του το ανάκτορο των Αιγών.
Χαρακτήρισε το ανάκτορο Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο όπως είπε στην εποχή του υπήρξε αρχέτυπο. Ο κ. Ουρσουζίδης επεσήμανε ακόμη ότι στο κείμενο της κ. Κοτταρίδη αναφέρεται πολλές φορές το όνομα του ποταμού «Αλιάκμονα», πολύ κοντά στον οποίο, όπως είπε, θα δημιουργηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, συνδυάζοντας το πρώτο θέμα με το επόμενο που αφορούσε τη ΜΕΑ ΧΥΤΥ.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του είπε ότι θα υπάρξει προσπάθεια να είναι παρούσα στην εκδήλωση η σύζυγος του Μανόλη Ανδρόνικου, Όλυ Ανδρόνικου, ενώ θα παραβρεθεί η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Το βασικό θέμα της συνέντευξης τύπου αφορούσε την πορεία του έργου κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη θέση «12». Υπενθυμίζοντας το ιστορικό του έργου ο κ. Ουρσουζίδης είπε ότι βρίσκεται 350 μέτρα από την κοίτη του Αλιάκμονα, τις ενστάσεις του ΤΕΕ όσον αφορά την χωροθέτηση στη συγκεκριμένη θέση και την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια προσφυγή η οποία θα εκδικαστεί στις 20 Ιανουαρίου.
Υπενθύμισε ότι η χωροθέτηση έγινε το 2005 και η διακήρυξη το 2007, με 23 εταιρίες να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους στην αρχή, αλλά μόλις δύο να μένουν στο τέλος, με τελικό ανάδοχο την εταιρία «ΗΛΕΚΤΩΡ».
Το σχέδιο σύμβασης
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην είναι ακόλουθη η διακήρυξη του έργου με το σχέδιο της σύμβασης. «Δεν μπορεί να ξεφεύγει κανείς από αυτό που διακηρύττει, η σύμβαση είναι αποδεικτικό έγγραφο που επικυρώνει την διακήρυξη», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, ότι το σχέδιο της σύμβασης που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2009 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, δεν περιείχε συγκεκριμένη οικονομική προσφορά ή κάποια οικονομική εγγύηση, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Κατρής.
Αναλύοντας τα όσα συνέβησαν από κει και πέρα, τόνισε ότι το σχέδιο σύμβασης υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο σημείωσε τις παρατηρήσεις του και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑ το έστειλε ξανά πίσω διορθωμένο, δίχως να το γνωρίζουν οι Δήμαρχοι και τα μέλη του ΕΣΔΑ.
Στη συνέχεια όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε και πάλι τη σύμβαση σε συγκριμένα σημεία, με αποτέλεσμα οι Δήμαρχοι στη συνεδρίαση να δουν μια άλλη σύμβαση από αυτήν που είχαν συμφωνήσει. Από δω και πέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε προθεσμία για να διορθωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις στη σύμβαση, έτσι ώστε να συμφωνεί με την διακήρυξη και να εγκριθεί.
Ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε ποια τελική σύμβαση υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό και αν συμφωνούν με αυτήν τα μέλη του ΕΣΔΑ.
Ο κ. Ουρσουζίδης υποστήριξε ότι η διακήρυξη του έργου δείχνει ξεκάθαρα πως είναι «ραμμένη» πάνω στα συμφέροντα του αναδόχου, δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση τους Δήμους της Ημαθίας, ενώ ο «ΗΛΕΚΤΩΡ», όπως είπε, σχεδιάζει και την δημιουργία Μονάδας Καύσης Απορριμμάτων (αναερόβιας επεξεργασίας του οργανικών αποβλήτων SRF).Η πρόταση
Συμπερασματικά
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ημαθίας έκανε πρόταση στον δήμαρχο κ. Τσιούντα να κατασκευασθεί ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), στην θέση «5» που βρίσκεται στο διοικητικά όρια του Δήμου Δοβρά, με 20 ευρώ τον τόνο και μέχρι το 2016, να βρεθεί νέος χώρος και να σχεδιαστεί σε συνεργασία με όμορους Νομούς η δημιουργία μιας μεγάλης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Περιφερειακό Επίπεδο.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλήκίνηση.
Να ενημερωθούν οι πολίτες.

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον κάποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά. Κάποιους τους απασχολεί και αυτοί δεν είναι οι Δήμαρχοι.