Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Τα αντι-ΚΚΕ σύνδρομα, το ΒΗΜΑ, ο Μπογιόπουλος και η χαμένη συντοφικότητα

Η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" δημοσιεύει σήμερα ένα ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ της ηγεσίας του ΚΚΕ και του δημοσιογράφου Μπογιόπουλου. Με το θέμα αυτό δεν ασχοληθήκαμε ούτε όταν απολύθηκε ούτε...
σε άλλη χρονική στιγμή διότι θεωρούμε πως το ΚΚΕ έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει όπως αυτό κρίνει.
Εξ άλλου, ο Μπογιόπουλος ήταν ικανός και διαθέτει εδώ και καιρό, πολύ καιρό, βήμα να πει ό,τι θέλει και συνεπώς δεν χρειάζεται διαμεσολαβητές και καλοθελητές που βγήκαν στα μπαλκόνια για να τα χώσουν στο ΚΚΕ ικανοποιώντας τα διάφορα σύνδρομά τους.

Μ΄ αυτά που λέω δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να υπερασπιστώ την χαμηλών δυνατοτήτων και προσδοκιών ηγετική ομάδα του ΚΚΕ που οδηγεί το κόμμα στο περιθώριο των εξελίξεων και παρατηρητή των λαϊκών αγώνων με μια παρανοϊκού τύπου αυτοαπομόνωση. Όμως, πάει πολύ να βγαίνει το ΒΗΜΑ ή άλλες εφημερίδες του συστήματος ή άλλοι που κουβαλάνε αντι-ΚΚΕ σύνδρομα να σπεκουλάρουν για να αποκτήσουν φήμη ή για να αυξήσουν τις πωλήσεις.

Επί της ουσίας τώρα. Το ΒΗΜΑ γράφει ότι διακινείται στις οργανώσεις του κόμματος ένα σημείωμα με το οποίο κατηγορείται  ο Μπογιόπουλος ότι με την στάση του αφήνει το περιθώριο στους αντιπάλους του κόμματος να το κατηγορήσουν. Αναφέρεται μάλιστα ότι δίνει επιχειρήματα στην αστική πλευρά αλλά και στους "οπορτουνιστές". Νομίζω ότι η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που καίει την ηγετική ομάδα του ΚΚΕ και όχι η αστική τάξη.
Ωστόσο, θέλω να παρατηρήσω ότι η ηγεσία του ΚΚΕ κάνει το αυτονόητο. Κάνει ό,τι κάνουν όλες οι ηγεσίες όλων των κομμάτων έναντι αυτών που είτε αποχωρούν είτε διαγράφονται. Προς τι λοιπόν η απορία και η έκπληξη;

Γράφει παρακάτω το ΒΗΜΑ ότι το σημείωμα που διακινείται στις οργανώσεις χαρακτηρίζει την διατύπωση προσυνεδριακά της διαφωνίας του Μπογιόπουλου με τις θέσεις της ηγεσίας ως ανεύθυνη στάση. Θα τολμούσα να συμφωνήσω μαζί με το ιερατείο της ηγεσίας του ΚΚΕ διότι αξιολογούν τα πράγματα όχι με την οπτική του κομμουνιστή. Αν έβλεπαν τις διαφωνίες με συντροφικότητα και όχι με αντιπαλότητα, να αξιολογούσαν τις άλλες απόψεις ως τέτοιες που έχουν στόχο να συμβάλουν και όχι να διασπάσουν ή να αποδυναμώσουν το κόμμα τότε δεν θα ετίθετο ζήτημα.

Όμως, η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ λειτουργεί όπως λειτουργούν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Επιτρέπει την διαφωνία εντός των τειχών και όταν αυτή ενοχλεί τότε λαμβάνονται διοικητικά μέτρα. Αυτό γινότανε πάντα και αυτό γίνεται και τώρα.
Προς τι λοιπόν η έκπληξη;

Αυτό που όμως που θα με κάνει πραγματική έκπληξη θα είναι να δω τον ίδιο τον Μπογιόπουλο να βγαίνει κάποια στιγμή και να ασκεί κριτική στην ηγετική ομάδα του ΚΚΕ...



1 σχόλιο:

μμεπληκτος είπε...

Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός έχει πολλά θετικά, έχει και αρνητικά. Στά θετικά προφανώς είναι το ότι δεν έχει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ όπου συνυπάρχουν αναρχικοί, μαρξιστές, και σοσιαλδημοκράτες που καπελώνονται από τα νεοφιλελεύθερα ανοίγματα. Στα αρνητικά. Πράγματι δυσκολεύεται η σύνθεση απόψεων που θα μπορούσε να μετριάσει δυσαρέσκειες και να πάρει πόντους η ενότητα. Το ότι βέβαια αυτές οι δυσαρέσκειες θα μπορούσε να αγγίξουν ακόμα και τον Τράγκα ή και τους υπαλλήλους του ΔΟΛ δεν φαντάστηκα.