Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση από την "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ" / Για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποφάσεων

Η σύγκληση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία αλλά και για το Μέτωπό μας. Σαν Πρωτοβουλία θέλουμε να καταθέσουμε προτάσεις ευελπιστώντας να συμβάλουμε στο διάλογο και τις αποφάσεις του.

Πέντε μήνες μετά τη...
2η συνδιάσκεψη θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριές της βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή όλων των κοινωνικών αγώνων. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να τονιστεί πως οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης, που τόσες ελπίδες γέννησαν, σε πολύ μικρό βαθμό προχώρησαν, τόσο στον τομέα των πολιτικών πρωτοβουλιών όσο και σ' αυτόν της οργανωτικής συγκρότησης.
Στον τομέα της οργανωτικής συγκρότησης η εισήγηση της ΚΣΕ για πολλοστή φορά περιορίζεται στο να επαναλάβει, με τη μορφή ευχολόγιου, ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

- Καταρχήν, είναι εντελώς προβληματικό ότι, σε αντίθεση με την απόφαση του προηγούμενου ΠΣΟ, αφενός ακυρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση του ΠΣΟ με αποκλειστική θεματολογία της δεύτερης μέρας τα ζητήματα οργανωτικής λειτουργίας, κάτι που αντικειμενικά οδηγεί στην σοβαρή υποβάθμιση της κουβέντας γύρω από τα ζητήματα αυτά και αφετέρου, η εισήγηση δημοσιεύτηκε (;) 1 μέρα πριν τη συνεδρίαση του ΠΣΟ αντί για 15 μέρες πριν, κάτι που εκ των πραγμάτων ελαχιστοποιεί αν δεν εκμηδενίζει τη δυνατότητα συμμετοχής των μελών και των τοπικών και κλαδικών επιτροπών σε μία κεντρική αποφασιστική διαδικασία.

- Απουσιάζει οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα ΓΙΑΤΊ αυτές οι αποφάσεις (άνοιγμα γραφείων, έντυπο, γραμματείες, οριζόντια ενημέρωση κ.λπ) δεν προχώρησαν.
- Το σοβαρότερο είναι πως απουσιάζουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα θέματα αυτά. Κανένα χρονοδιάγραμμα, καμιά προσωπική χρέωση.

- Δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω πως από την εισήγηση της ΚΣΕ απουσιάζει. η …ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δε υπάρχει ούτε μια σειρά για την κατάσταση των οργανώσεών μας (ΤΕ και ΚΕ), το ποσοστό συμμετοχής των μελών, προβλήματα και προβληματισμοί που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους.

Για μας ισχύει αυτό που είχαμε τονίσει και στη Συνδιάσκεψη: Δυστυχώς συνεχίζουμε να λειτουργούμε σαν άθροισμα οργανώσεων σε όλα τα επίπεδα. Πλέον είναι φανερό πως αυτό δεν αποτελεί αντικειμενική αδυναμία αλλά πολιτική επιλογή όσων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν μαζικό χώρο και δυστυχώς επιβάλουν αυτήν την επιλογή.
Θεωρούμε επιβεβλημένο στο ΠΣΟ της 2/11 να προωθηθούν αποφασιστικά οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αποφασίσαμε στη Συνδιάσκεψη αλλά να μην υποτιμηθούν, αντίθετα να αναδειχτούν και τα οργανωτικά ζητήματα. 

Προτείνουμε:
  • Τη ρητή δέσμευση πως το αμέσως επόμενο διάστημα (με ορίζοντα 1 μήνα) θα ανοίξουν γραφεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα. ΟΡΙΣΜΟΣ 3μελούς ονομαστικής επιτροπής από το ΠΣΟ και κατεύθυνση για αντίστοιχες κινήσεις σ όλη την ΕΛΛΑΔΑ.

  • Στελέχωση άμεση των γραμματειών που έχουν ήδη αποφασιστεί. Φτάνει πια η δικαιολογία «…να συζητήσουμε πρώτα την πολιτική τους κατεύθυνση…». Θεωρούμε ότι οι κατευθύνσεις που δίνονται από τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης και των ΠΣΟ είναι ικανή βάση για τον πολιτικό τους προσανατολισμό και τα οργανωτικά τους καθήκοντα. Η περαιτέρω εξειδίκευση των πολιτικών κατευθύνσεων είναι έργο των ίδιων των γραμματειών. Έτσι, σε αυτό το ΠΣΟ θα πρέπει να λήξει η ονομαστική στελέχωση της αντιφασιστικής και της αυτοδιοικητικής γραμματείας, και η διεύρυνση της συνδικαλιστικής και της οργανωτικής γραμματείας με μέλη του ΠΣΟ. Επίσης, να γίνει αναβάθμιση της οργανωτικής γραμματείας ώστε να αναλάβει αρμοδιότητες ενημέρωσης, συντονισμού και λειτουργίας των οργάνων.

  • Για το θέμα της δημόσιας έκφρασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνουμε το διορισμό από το ΠΣΟ ονομαστικής επιτροπής που θα ετοιμάσει εισήγηση προς τη ΚΣΕ για τη μορφή (portal, εφημερίδα, περιοδικό), τη δομή και τους οικονομικούς όρους. Από τη μεριά μας προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια με portal ώστε να μπορέσει να δεθεί μια δημοσιογραφική ομάδα σε μια διαδικασία χαμηλού οικονομικού κόστους. Κορμός μπορεί να είναι η ομάδα των συντρόφων που στελεχώνουν το γραφείο τύπου και να εμπλουτιστεί και με άλλους συντρόφους που μπορούν να προσφέρουν. 
Όσον αφορά τη δομή προτείνουμε τους εξής τομείς: 
-Προβολή των κεντρικών πολιτικών θέσεων, καμπανιών, πρωτοβουλιών ΑΝΤΑΡΣΥΑ 
-Προβολή των αντίστοιχων πρωτοβουλιών των τοπικών και κλαδικών 
 -Ενημερωτικό/δημοσιογραφικό ρεπορτάζ για τα κινήματα και τους αγώνες (εργατικό, αντιφασιστικό, περιβάλλον, γειτονιές, καταστολή) με παρουσίαση της δράσης των κινημάτων και θέσεων και πρωτοβουλιών ευρύτερων από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κοινωνικών και πολιτικών σχηματισμών που θέλουμε να πριμοδοτήσουμε (σωματεία, παρατάξεις, ευρύτερες επιτροπές πχ ΚΕΔΔΕ, ΚΕΕΡΦΑ κλπ, αντιφασιστικές επιτροπές, λαϊκές συνελεύσεις, συντονιστικά σωματείων και τοπικά συντονιστικά, εργατικές λέσχες, η παρέμβασή μας σε δήμους και περιφέρειες κλπ.). 
-Άρθρα/μελέτες σε συγκεκριμένα θέματα για τον πολιτικό εξοπλισμό των συντρόφων (πχ ασφαλιστικό, φορολογικό, μορφές απασχόλησης, δομή του συνδικαλισμού, ανεργία κλπ). 
-Άρθρα γνώμης και διαλόγου.

Θεωρητικά συμφωνούν όλοι για την ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μπροστά στις μεγάλες πολιτικές μάχες που έρχονται δε χωρούν αναβολές και υπεκφυγές. Η πλειοψηφία των οργανώσεων και των ανένταχτων αγωνιστών ας πάρει τις ευθύνες της. 
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας, με τις μικρές της δυνάμεις θα συμβάλει με τα μέλη της στην υλοποίηση κάθε απόφασης. Και στην απευκταία περίπτωση όμως που πάλι θα συναντήσουμε κωλυσιεργία, θα προσπαθήσουμε να δικαιώσουμε τον τίτλο μας με αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: