Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Κυκλοφόρησε από τη Verso το νέο βιβλίο του Κώστα Λαπαβίτσα "Profiting without Producing"

Μία πρωτότυπη ανάλυση της χρηματιστικοποίησης, της πιο χαρακτηριστικής τάσης του καπιταλισμού της εποχής μας που σηματοδοτεί και μια νέα περίοδο στην ιστορική εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος, επιχειρεί στο νέο του βιβλίο
Profiting Without Producing, ο καθηγητής Οικονομικών στο...
Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS) Κώστας Λαπαβίτσας. 
    (Hardback, 352 pages, ISBN: 9781781682463, November 2013)

Όπως ο συγγραφέας υπογραμμίζει: "ο τίτλος του βιβλίου υποδηλώνει τον καίριο ρόλο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων στη σύγχρονη οικονομία και στην καθημερινή ζωή. Δανεισμός, επιτόκια, παράγωγα, ομόλογα διαμορφώνουν τη συμπεριφορά επιχειρήσεων, τραπεζών και νοικοκυριών. Νέες μορφές κέρδους που στηρίζονται στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και δημιουργούν νέα κοινωνικά στρώματα έχουν εμφανιστεί. Η εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, αλλά και άλλων κοινωνικών στρωμάτων, έχει λάβει στην εποχή μας εξαιρετικά επιθετικές μορφές. Παράλληλα, η οικονομική πολιτική μεγάλων και μικρών χωρών καθορίζεται πλέον από τις ανάγκες και τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα."

Το Profiting without Producing επιχειρεί μια ρηξικέλευθη προσέγγιση στο καπιταλιστικό σύστημα της εποχής μας, οι συνεχείς αλλαγές μορφής του οποίου θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για ανεύρεση νέων ιδεών ως προς την ανάλυση, τη διαχείριση και την εκ βάθρων αλλαγή του. Η νέα αυτή προσέγγιση όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο, εδράζεται στη μαρξιστική ανάλυση την οποία όμως προεκτείνει με πρωτότυπο τρόπο συνθέτοντας την πληρέστερη και σφαιρικότερη εικόνα που έχουμε  έως σήμερα για την χρηματιστικοποίηση.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου υπογράφουν με εγκωμιαστικά σχόλια διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της Πολιτικής Οικονομίας και των Οικονομικών, από όλον τον κόσμο, όπως ο Ha-Joon Chang, συγγραφέας του βιβλίου 23 Αλήθειες που δε μας λένε για τον Καπιταλισμό, ο Robert Pollin, από το Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Massachusetts-Amherst, ο Dean Baker, συνιδρυτής του γνωστού Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR), καθώς και ο Makoto Itoh, Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο και μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας.

Τον Ιανουάριο του 2014 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στο Λονδίνο με σειρά δημοσίων εκδηλώσεων και σύντομα αναμένονται οι πρώτες βιβλιοκρισίες στον διεθνή τύπο και σε επιστημονικά περιοδικά. Η παρουσίαση του βιβλίου στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, θα πραγματοποιηθεί από τον συγγραφέα τον προσεχή Φεβρουάριο με σειρά ομιλιών σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η έκδοσή του στα ελληνικά αναμένεται την Άνοιξη του 2014, ενώ ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και εκδοτικοί οίκοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερο και νεότερο υλικό για την πορεία του βιβλίου θα μπορείτε να βρίσκετε στη σελίδα του προσωπικού blog του Κώστα Λαπαβίτσα

καθώς και στη ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Verso

Δεν υπάρχουν σχόλια: