Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Νούλαντ: Δύο οι πιθανά αποδεκτές ονομασίες για την FYOROM

Για δύο ή περισσότερες διατυπώσεις (πιθανής ονομασίας) των Σκοπίων, αναφέρθηκε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτώρια Νούλαντ, στη διάρκεια ομιλίας της στο Atlantic Council της Ουάσιγκτον.

Η κ. Νούλαντ, που έχει στην αρμοδιότητά της τις...
ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις, πρόσθεσε ότι η Αμερική προτρέπει την Ελλάδα και τα Σκόπια (που ανέφερε ως Μακεδονία), να εξεύρουν μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά, εναπόκειται στις δύο χώρες, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Νούλαντ ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέτρεψε με βέτο την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μία πράξη που εξόργισε τον τότε πρόεδρο Τζόρτζ Μπους. Η Αμερικανίδα υφυπουργός είχε λάβει μέρος στις προσπάθειες επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Ολόκληρη η δήλωσή της έχει ως εξής:


«Όσον αφορά τη Μακεδονία, προσωπικά σήκωσα τα μανίκια μου στο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008. Θυμάμαι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και την ελληνική ηγεσία, όταν προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Πιστεύω πως υπάρχουν δύο ή περισσότερες διατυπώσεις (ονομασίας) που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Είναι ζήτημα διαλόγου, ηγετικής βούλησης και επιλογών. Γνωρίζετε ποια θα είναι τα οφέλη αν η Ελλάδα και η Μακεδονία καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία υπό τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης, αλλά μόνο εσείς μπορείτε να καταλήξετε σε λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: