Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αποκατάσταση όσων οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα δεσμεύτηκε ο Α. Τσίπρας προς την ΔΟΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας στη χτεσινή συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ δεσμεύτηκε για αποκατάσταση όσων οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα και σε απόλυση αλλά για αύξηση των δαπανών για την παιδεία ώστε τα σχολεία να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα και με το...
απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ υπογράμμισε τα εξής:

Α.Φέτος έχουμε τη χειρότερη σχολική χρονιά των τελευταίων 40 τουλάχιστον χρόνων. Μια σχολική χρονιά με σχολεία με τεράστιες ελλείψεις, με μαθητές που πηγαίνουν και δεν βρίσκουν δασκάλους και καθηγητές, χωρίς σχολικούς φύλακες, με διαλυμένο το ολοήμερο σχολείο και χιλιάδες νέους εργαζόμενους να μην έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Κυρίως έχουμε μια χρονιά που απειλείται συθέμελα το οικοδόμημα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
Β.Και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας βάρβαρης πολιτικής που με στόχο τα λογιστικά πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργεί τεράστια κοινωνικά ελλείμματα. Τα πλεονάσματα που βασίζονται στη διάλυση και στο κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, μονάδων κοινωνικής φροντίδας δεν είναι πραγματικά πλεονάσματα.

Γ.Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν δίκαια αιτήματα. Δεν αφορούν στο ιερό τους δικαίωμα στην εργασία. Αφορά στη δυνατότητα η χώρα να έχει σχολεία, πανεπιστήμια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που θα πηγαίνουν τα παιδιά μας να μορφώνονται. Άρα αφορά την ίδια την ύπαρξη και την προοπτική του λαού μας και της πατρίδας μας.

Δ.Σε δύσκολες συνθήκες τα σχολεία της χώρας μας ήταν ανοιχτά ακόμα και στην περίοδο όπου η χώρα βρισκόταν υπό κατοχή και όπου η δημοκρατία δεν λειτουργούσε. Σήμερα κινδυνεύουν τα σχολεία μας να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Κρούουμε καμπανάκι κινδύνου. Αυτό αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Ε.Άρα για μας λοιπόν είναι φανερό ότι η ανατροπή αυτής της πολιτικής του μνημονίου είναι μονόδρομος. Και η προϋπόθεση γι αυτή την ανατροπή είναι ένα πλατύ λαϊκό κοινωνικό μέτωπο που, με αγώνες, με διεκδικήσεις, θα σταματήσει την καταστροφή και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης πολιτικής δημοκρατικής αλλαγής για την ανόρθωση της κοινωνίας και το ξαναχτίσιμο της δημόσιας παιδείας.

Ζ.Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους και κυρίως, όταν θα υπάρξει η μεγάλη αυτή πολιτική αλλαγή, θα δοθεί η δυνατότητα σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας να σταματήσει την καταστροφή. Ως πρώτη προτεραιότητα θα έχουμε την αποκατάσταση των αδικιών και των μεγάλων πληγών που έχει επιφέρει το μνημόνιο και η μνημονιακή πολιτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια».


Το ΔΣ της ΔΟΕ

 Το ΔΣ της ΔΟΕ έθεσε τα οξυμμένα προβλήματα, που μετά από ένα σχεδόν μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους, συνεχίζουν να ταλανίζουν τη Δημόσια εκπαίδευση. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, στην αποσάθρωση του Ολοήμερου σχολείου, την αναστολή λειτουργίας των τμημάτων ένταξης και την αδυναμία λειτουργίας των Ειδικών σχολείων λόγω έλλειψης προσωπικού. Αναφέρθηκε στην απουσία μόνιμων διορισμών, αλλά και γενικότερα στις ελλείψεις προσωπικού στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση με δεδομένο ότι συνταξιοδοτήθηκαν 2.000 εκπαιδευτικοί της Π.Ε. και λόγω των μνημονιακών πολιτικών 8.000 αναπληρωτές, που βρίσκονταν πέρσι στην εκπαιδευτική διαδικασία, φέτος είναι άνεργοι . Επίσης επισήμανε την οικονομική και επιστημονική μας υποβάθμιση, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μετατάξεις, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών και την καθυστέρηση υλοποίησης των αποσπάσεων.

Φωτό: EUROKINISSI-ΕΥΗ ΦΥΛΑΧΤΟΥ
www.esos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: