Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει 5 χρόνια τώρα απόφαση του Δικαστηρίου για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης

Ένα πολύ σοβαρό θέμα αναδεικνύει με το ρεπορτάζ του ο Νίκος Ρούσης στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Αναφέρεται στο αίτημα που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης που ζητάει με την επιστολή του να εφαρμοστεί η από πενταετίας απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που...
υποχρεώνει την Ελλάδα να αποδεχτεί τον όρο "Τουρκική" στον τίτλο των σωματείων που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και θα πρέπει τόσο η χώρα με τους  θεσμούς της όσο και τα κόμματα της Αριστεράς να πάρουν θέση. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι αναφαίρετο. Ο καθένας δικαιούται να ονομάζεται όπως αυτός επιθυμεί και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί καμιά σκοπιμότητα και καμιά κρατική εξουσία να επιβάλλει τις απόψεις της.

Το ρεπορτάζ είναι:


Ζητούν αναγνώριση των τουρκικών ενώσεων Ξάνθης



Με επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης επιζητεί την άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης στην υπόθεση Μπεκίρ Ούστα και άλλοι κατά Ελλάδος, με την οποία υποχρεούνται οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην αναγνώριση των τουρκικών ενώσεων στην Ξάνθη.
Η επιστολή, με την οποία ζητείται από την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην προσεχή της διάσκεψη, αναφέρει ότι, πέντε χρόνια μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει, όπως ορίζει η απόφαση, στην αναγνώριση των τουρκικών ενώσεων της Θράκης.
Στην επιστολή αποκαλύπτεται ότι, σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσαν οι ελληνικές αρχές στο Γραφείο του Επιτρόπου του ΟΗΕ για τ' ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, η Ελλάδα προσανατολίζεται ήδη προς την κατεύθυνση της αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας στο εσωτερικό της, προκειμένου να αναγνωρίσει τις μουσουλμανικές ενώσεις στη Θράκη, με τον όρο «τουρκικός».
Εχουν αναγνωρισθεί πολλές μειονοτικές ενώσεις από τις ελληνικές αρχές αλλά καμία απ' αυτές δεν χαρακτηρίζεται ως «τουρκική», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Ωστόσο, καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές, προφασιζόμενες διαδικαστικά προβλήματα, δεν θέλουν να εφαρμόσουν την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία προβλέπεται αναγνώριση των τουρκικών ενώσεων στην Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: