Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ- Δυναμική αντιφασιστική συγκέντρωση στον Ομαδικό Τάφο- Η Αστυνομία κάλυψε τη Συμμορία ξανά/ ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

Εκατοντάδες αντιφασίστες σήμερα συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Ομαδικού Τάφου στα Γιαννιτσά θέλοντας αφενός να τιμήσουν τους νεκρούς, θύματα των ναζιστών Γερμανών στις 14/9/1944 και αφετέρου να αποτρέψουν την...



ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής να επαναλάβει το περσινό της σόου.
Κατάφεραν εξ ολοκλήρου τον πρώτο τους στόχο αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τον εκπρόσωπο της συμμορίας, τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γρέγο, να καταθέσει το στεφάνι του αφού είχε την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας που είχε κατακλύσει το μνημείο και μάλιστα είχε οργανώσει τέτοια μέτρα που απέτρεπαν την οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των δυο πλευρών.

Από νωρίς το πρωί στο χώρο του μνημείου οι αντιφασίστες και τα σωματεία αντίκρισαν κιγκλιδώματα και ισχυρή αστυνομική δύναμη καθώς και μια διμοιρία ΜΑΤ. Τα κάγκελα εμπόδιζαν τους αντιφασίστες και τους πολίτες των Γιαννιτσών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο δρομάκι που διέρχεται μπροστά από το μνημείο. Στην απέναντι πλευρά είχαν συγκεντρωθεί οι γνωστοί περιφερόμενοι συμμορίτες της περιοχής με μικρές προσθήκες από την Θεσσαλονίκη. Ντυμένοι στα μαύρα και φωνάζοντας συνθήματα κατά των κομμουνιστών. Το θέαμα θλιβερό. Η παρουσία των απογόνων του Χίτλερ τη σημερινή μέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού ήταν προκλητική.

Η ατμόσφαιρα δονούνταν με αντιφασιστικά συνθήματα από τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ που έδωσαν δυναμικό παρών αλλά και από τους αντιφασίστες του Αντιφασιστικού Μετώπου Γιαννιτσών καθώς και από τα μέλη του ΚΚΕ που ήταν εκεί με ξεχωριστό μπλοκ.

Οι "επίσημοι" ήρθαν στα γρήγορα, βγήκαν από την υποχρέωση σα να λέμε και έφυγαν στα γρήγορα.



Ο ομιλητής αποδοκιμάστηκε γιατί "ξέχασε;" να αναφερθεί στην πολιτική ταυτότητα των κατακτητών. Ξέχασε να αναφέρει βέβαια και την αντιστασιακή οργάνωση που ελευθέρωσε την χώρα, τον ΕΛΑΣ. Του το θύμισαν όμως οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας το σύνθημα "λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς, ο Άρης ελευθέρωσε και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ".

Η απαίτηση των συγκεντρωμένων αντιφασιστών ήταν να φύγει η συμμορία. Μια απαίτηση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ αφού οι είκοσι συμμορίτες είχαν την πλήρη προστασία της αστυνομίας. Κάθισαν απέναντι από το πλήθος, μόνοι τους και έφυγαν από τα στενά. Προηγουμένως κατέθεσαν το στεφάνι  τους αφού είχε προηγηθεί η κατάθεση στεφανιού από την βουλευτίνα του ΚΚΕ Ελ. Γερασιμίδου. Η αστυνομία είπε ότι δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την κατάθεση σε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όταν έχει προηγηθεί κατάθεση από το ΚΚΕ.
Ποιος θα περίμενε να κάνει πολιτική ανάλυση ή πολιτική προσέγγιση ένας αστυνομικός διευθυντής ή ένας ματατζής; Κανείς.



Κι εδώ αρχίζει η αντίδραση. Ένας Γιαννιτσιώτης, ο σύντροφος Δημητριάδης εκτινάσσεται και καβαλάει το κάγκελο για να πάει στο μνημείο να πάρει το στεφάνι της συμμορίας. Οι αστυνομικοί πέφτουν πάνω του και τον ακινητοποιούν. Τα πνεύματα οξύνονται και τα συνθήματα πέφτουν "βροχή". Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο χώρο χωρίς πανό και σημαίες αλλά μόνο με ένα γαρύφαλλο στο χέρι απαιτούν να περάσουν κι αυτοί να καταθέσουν τα γαρύφαλλα στο μνημείο. Τους επιτρέπει η αστυνομία και ένας εξ αυτών αρπάζει το στεφάνι της συμμορίας και το πετάει. Οι αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν κι αυτόν και τους οδηγούν και τους δυο στη κτήριο της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ το μπλοκ του ΚΚΕ αποφασίζει να αποχωρήσει συντεταγμένα. Οι αντιφασίστες του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν να μείνουν στο χώρο του μνημείου και οι υπόλοιποι, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφασίζουν να κάνουν πορεία προς το κτήριο της αστυνομίας για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των δυο συναγωνιστών τους. Η πορεία αρχίζει και μετά από ένα δεκάλεπτο φτάνει λίγα μέτρα μακρυά από την αστυνομία όπου τους ανακοινώνεται ότι οι δυο έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Ακολουθεί πορεία ως τον πεζόδρομο όπου ακούγονται συνθήματα κατά της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Συμπερασματικά πρέπει να πούμε ότι φέτος οι συμμορίτες δεν έκαναν το σόου τους όπως θα το ήθελαν. Αν δεν είχαν την προστασία της αστυνομίας θα είχαν εξαφανιστεί από τα Γιαννιτσά.
Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε την αυτοκτονική εμμονή του ΚΚΕ να πορεύεται κατά μόνας. Είναι εμφανής πλέον ο αδιέξοδος δρόμος του που δεν προσφέρει στους αγώνες κατά του φασισμού και κατά της συμμορίας. Δημιουργεί την εντύπωση ότι λειτουργεί ως δημόσιος υπάλληλος του ΄60 στη βάση του τι προβλέπει το πρωτόκολλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στα Γιαννιτσά μέσω του Αντιφασιστικού Μετώπου απαίτησαν από την ΚΕΕΡΦΑ να μη φέρουν τα μέλη της πανό. Μια απαίτηση παιδαριώδη όπως και η κίνησή τους να έχουν γαρύφαλλα λες και πήγαιναν σε κηδεία και όχι σε πολιτικό μνημόσυνο.
Τα προβλήματα υπάρχουν και θα τα λύσει η ίδια η ζωή κόντρα στους μηχανισμούς ή στις προσωπικές στρατηγικές των ...κομματαρχών.

ΒΙΝΤΕΟ










το βίντεο αυτό είναι από την εφημερίδα Ο ΛΟΓΟΣ  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ




















2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα γαρίφαλα ήταν κίνηση του Αντιφασιστικού Μετώπου Γιαννιτσών και όχι του ΣΥΡΙΖΑ κ.Μόχλα. ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επίσημη παρουσία στο χώρο. Παρακαλούμε για την αποκατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

επίσης ήταν εκεί κι αναρχικοί κι αντιεξουσιαστές