Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τσίπρας: Αν εξωθηθώ σε μονομερή ενέργεια δεν θα διστάσω

Τη βεβαιότητα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία θα γίνει δεκτή και από το Βερολίνο και από τους δανειστές εκφράζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», υποστηρίζοντας πως για να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται «κούρεμα» 40-50% «που θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που...
είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».
Ο κ. Τσίπρας τονίζει πως, παρόλο που δεν το επιθυμεί, αν εξωθηθεί σε μονομερή ενέργεια όπως η στάση πληρωμών, δεν θα διστάσει, ενώ σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής».
Εξάλλου, όπως σημειώνει, η μείωση του χρέους σε συνδυασμό με τον τερματισμό της λιτότητας και ένα σχέδιο άμεσων δημόσιων και αναπτυξιακών επενδύσεων, θα σηματοδοτούσε την έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη.
Ο κ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ακόμη πως ουσιώδες είναι να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη ύφεση και να απαλλαγεί η χώρα από την πολιτική των μνημονίων, διαμηνύοντας ότι, αν και δεν αποτελεί επιθυμία του να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια, όπως η στάση πληρωμών, αν εξωθηθεί σε αυτήν, δεν θα διστάσει.
Όπως λέει, κανείς δεν μπορεί να μας αποβάλλει από το ευρώ και σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα έχει σαφή λαϊκή εντολή να απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο».
Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως οι δανειστές και η γερμανική κυβέρνηση θα δεχθούν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, είναι επειδή αυτή αποτελεί τον «μόνο ρεαλιστικό και βιώσιμο δρόμο για την έξοδο από την κρίση, καθώς όλα όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν έχουν αποτύχει παταγωδώς». «Οι ίδιοι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει ήδη μέχρι σήμερα τρεις φορές την αρχική σύμβαση του 2010 και το χρέος είναι και σήμερα μη βιώσιμο», υπογραμμίζει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο «πάγωμα» των τόκων για μια τετραετία με βάση ρήτρα ανάπτυξης, ενώ εκτιμά πως θα γίνει αποδεκτή η πρόταση γιατί δεν συμφέρει τους δανειστές να διακινδυνεύσουν τη συνοχή της Ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος», λέει ο κ. Τσίπρας στην παρατήρηση ότι το αρχικό «όχι» των Κυπρίων στη συνέχεια μετατράπηκε σε πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε νέο ούτε άλλο ΠΑΣΟΚ. Είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής. Εκφράζει την οργή του κόσμου για την αποτυχία του φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, αλλά και την ανάγκη της εποχής για ριζική αλλαγή πορείας και για κοινωνικούς μετασχηματισμούς».
Αφού σημειώνει ότι η κοινωνία «βράζει», προβλέπει ότι θα εκφράσει την αγανάκτησή της τη χρονική στιγμή που θα είναι πεισμένη ότι θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα.
Τέλος, επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ο πόλος συσπείρωσης μιας ευρύτατης πλειοψηφίας και σημειώνει πως «όσο πιο ισχυρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ισχυρότερος θα είναι ο λαός».
 
πηγή: left.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά Αλέξης μη σκίσης το καλτσόν.