Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΑΟΥΣΑ- Σε δυο μήνες κλείνουμε αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση, είπε ο Καραμπατζός

Η ενημέρωση των εργαζομένων του Δήμου, του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και των Δημ. Επιχειρήσεων ΔΕΥΑΝ, ΕΤΑ ΑΕ για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Νάουσας ήταν το θέμα της συγκέντρωσης που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (12/9) στο Δημ. Θέατρο με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αναστάσιου Καραμπατζού, για να γίνουν και εργαζόμενοι κοινωνοί των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο...
Δήμος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καραμπατζός αναφέρθηκε στην αναστολή λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφασίσθηκαν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πλέον δραματική. Σημείωσε ότι ήδη 40 Δήμοι έχουν αναστείλει τις πληρωμές και αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό και το επόμενο διάστημα θα προστεθούν άλλοι 100 Δήμοι. Οι περικοπές που έγιναν στους Δήμους έχουν φτάσει στο 60% τα τρία τελευταία χρόνια. Η Αυτοδιοίκηση, κατά ομολογία του ΥπουργούΕσωτερικών κ. Στυλιανίδη είναι πρωταθλητής στις περικοπές. Σημείωσε ότι η συμμετοχή των Δήμων στο δημόσιο χρέος είναι μόλις 0,9% και ότι όλα τα δάνεια και τα χρέη των Δήμων αντιστοιχούν μόλις στο 20% των ελλειμμάτων του ΟΣΕ! Είπε ότι αν είχαν γίνει ανάλογες περικοπές και σε άλλους τομείς του Δημοσίου δεν θα υπήρχε ανάγκη επιβολής οριζόντιων και άδικων μέτρων, που θίγουν πάλι τις χαμηλόμισθες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή πάλι τους «συνήθεις ύποπτους». Επισήμανε ότι ο Δήμος Νάουσας με την κοινή προσπάθεια της Διοίκησης και των εργαζομένων είναι από τους πιο νοικοκυρεμένους και γι’ αυτό άντεξε μέχρι τώρα. Διευκρίνισε όμως ότι με τις νέες περικοπές ύψους 30% που έχουν εξαγγελθεί, τη μεγάλη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), τα χρηματικά αποθέματα του Δήμου εξαντλούνται, λέγοντας «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε 2 μήνες δεν θα μπορεί να πληρωθεί ούτε η μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου».

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος είπε ότι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για την πληρωμή της μισθοδοσίας και των εισφορών είναι 400.000 € κάθε μήνα και 50.000 € για λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, αναλώσιμα κλπ.) και ότι το ποσό που έρχεται στο Δήμο από τους ΚΑΠ είναι μόνο 265.000 €. Είπε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα 135.000 € κάθε μήνα, το οποίο μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν από τα λιγοστά αποθεματικά που διατηρούσε ο Δήμος σύμφωνα με το νόμο, αλλά όπως είπε, πλέον δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Σημείωσε ότι έδωσε εντολή στην Οικονομική Υπηρεσία να πληρώνονται κατά προτεραιότητα, πρώτα οι εργαζόμενοι. Είπε ότι η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει ήδη αυστηρό πρόγραμμα περιστολής δαπανών (καύσιμα, ηλεκτροφωτισμός, τηλέφωνα, αναλώσιμα κλπ.), εξαντλώντας κάθε δυνατότητα και ενώ υπάρχουν πολλές ανάγκες και αιτήματα των πολιτών (ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις, φωτισμός, τσιμεντοστρώσεις κλπ.), τα οποία, δυστυχώς, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω της μηδενικής χρηματοδότησης του Δήμου. Υπογράμμισε επίσης ότι από το τακτικό πρόγραμμα (ΣΑΤΑ) για τη χρηματοδότηση έργων και συντηρήσεων για το 2012, από το Γενάρη μέχρι σήμερα, δεν έχει έρθει ούτε ένα Ευρώ!!!

Αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του Δήμου με τη συνταξιοδότηση πολλών υπαλλήλων και την εφαρμογή του μέτρου 1 πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις που τώρα γίνεται 1 προς 10. Τόνισε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, απαιτείται κοινή προσπάθεια και ενότητα της Διοίκησης και των εργαζομένων, λέγοντας «είμαστε στην ίδια βάρκα, αιρετοί και εργαζόμενοι. Πρέπει να περάσουμε τα δύσκολα μαζί, ο Δήμος είναι το τελευταίο ανάχωμα της Δημοκρατίας, εάν καταρρεύσουν οι Δήμοι καταρρέουν όλα».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Βασιλείου, κ. Π. Μαραντίδης, κ. Ευδ. Ιτσκάρα ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίού κ. Χρ. Παππάς, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. κ. Κ. Παπαδόπουλος, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Γ. Αδαμίδης, Δ/ντές, στελέχη και εργαζόμενοι του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: