Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- Το Σωματείο Οικοδόμων καταγγέλει την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ότι κάνει "μαϊμουδιές" στις προσλήψεις

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
από το Σωματείο Οικοδόμων Βέροιας

Το σωματείο οικοδόμων Βέροιας καταγγέλλει την 11η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, την αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής μας και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι απίστευτες καταστάσεις που βιώνουν οι...
περίπου 200 εργαζόμενοι οικοδόμοι από την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και τις νομιμοφανείς διαδικασίες που το μόνο που κάνουν είναι να μπερδεύουν ακόμη περισσότερο το ήδη μπερδεμένο τοπίο στο χώρο της οικοδομής.

Για να γίνουμε περισσότερο σαφείς καταγγέλλουμε τα εξής:
Προσλαμβάνουν τεχνίτες με πρόσληψη ως εργάτη και εργαζόμενους χωρίς κανένα πραγματικό τεχνικό προσόν με πρόσληψη ως τεχνίτες με μόνο προσόν το απολυτήριο λυκείου.
Αναφέρουμε ενδεικτικά σε έργο προσλήφθηκαν 4 γυναίκες ως εργατοτεχνίτες όπου εργάζονται πραγματικά ως καθαρίστριες.
Οι υπόλοιποι που εργάζονται πραγματικά ως τεχνίτες προσλήφθηκαν ως εργάτες και κάνουν τις τεχνικές εργασίες.

Σε άλλο έργο ο μοναδικός εργατοτεχνίτης είναι εργάτης γιατί μόνο αυτό είναι που ξέρει να κάνει και αυτοί που προσλήφθηκαν ως εργάτες κάνουν τις τεχνικές εργασίες. Σε άλλο έργο εργατοτεχνίτης κάνει τον φύλακα στο μουσείο.

Πέρα από το μπάχαλο που δημιουργεί όλη αυτή η κατάσταση στη σχέση μεταξύ των εργαζομένων γεννούνται πάρα πολλά ερωτήματα.

Ερωτήματα οικονομικά, ασφαλιστικά, αλλά και την δημιουργία τυπικών (όχι όμως πραγματικών) προσόντων σε ανθρώπους που πραγματικά τουλάχιστον σήμερα δεν τα αξίζουν.
Συνέπεια όλων αυτών είναι η υποβάθμιση οικονομικά,εργασιακά, ασφαλιστικά, αλλά και ηθικά στους ανθρώπους που πραγματικά στηρίζονται και περιμένουν να γίνουν αυτά τα έργαμε το να βλέπουν ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα να είναι (τεχνίτες).

Δυστυχώς για τον τόπο μας η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε τσιφλίκια. Τα απίστευτα συνεχίζονται και στις αμοιβές των εργαζόμενων σε αυτά τα έργα.

Ενώ σε άλλες περιοχές οι αμοιβές είναι ίδιες με αυτές των οικοδόμων, στο τσιφλίκι της Βέροιας οι αμοιβές είναι σε ειδικό καθεστώς όπου ναι μεν θεωρούν ότι είναι οικοδομική η εργασία που κάνουν αλλά οι αποδοχές τους είναι μικρότερες γιατί είναι λέει οικοδομικά δημοσίου. Βέβαια όλο αυτό είναι νομοθετικά λέει ρυθμισμένο. Έτσι λέει ο νόμος. Άρα είναι νόμιμοι.

Έτσι συνάδελφος π.χ. στην Θεσσαλονίκη στα έργα του Μετρό που κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά με κάποιον στην Βέροια έχει μεγαλύτερες αποδοχές και ανάλογα κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν φτάνει που υποβαθμίζουν ηθικά την εργασιακή προσφορά σε όσους πραγματικά κάνουν τεχνικές εργασίες με να τους υποβιβάζουν σε εργάτες αλλά και οι αποδοχές που τους δίνουν ως μισθό εργάτη είναι κατά πολύ μικρότερη από ένα άλλο εργαζόμενο που δουλεύει σε ανάλογο έργο που πραγματικά εργάζεται ως εργάτης.

Την πίεση, το άγχος, την αγωνία των οικοδόμων και την ανεργία που πλήττει τον κλάδο μας εκμεταλλεύονται οι υπεύθυνοι όλων αυτών των έργων για να παράγουν έργο προς τους προϊσταμένους τους, τους υπουργούς τους και τα μεγάλα αφεντικά της τρόικας με κακώς αμειβόμενους ηθικά και υλικά ανθρώπους.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το σωματείο μας θα αλλάξει αυτή την κατάσταση όσο χρόνο και αγώνα χρειαστεί. Το ξέρουν ότι παρανομούν βάζοντας εργαζόμενους να κάνουν άλλες εργασίες από αυτές που προσλήφθηκαν όμως ποια υπηρεσία να τους σταματήσει; Ποιος θα τους ελέγξει; Στο μυαλό τους ίσως έχουν ότι μας κάνουν χάρη που μας δίνουν δουλειά για να κάνουν τα ένδοξα έργα τους στις πλάτες των οικοδόμων.

Θα περίμενε κανένας από ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να φέρουν στην επιφάνεια την ιστορία αυτού του τόπου με ευρήματα. Φαίνεται όμως ότι προσπαθούν να αναβιώσουν τους πενέστες και τους είλωτες.

Για την
Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                        Ο  Γ. Γραμματέας
ΑΔΑΜ ΒΑΣΙΛΗΣ           ΚΑΤΣΙΜΑΝΗΣΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: