Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Δεν έκλεισε την αγορά στην απεργία ο Εμπορικός και ευθύνονται οι ...άλλοι

Τουλάχιστον περίεργη αν όχι παράλογη ήταν η απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας να κρατήσει τα καταστήματα της πόλης ανοιχτά στη χτεσινή 24ωρη απεργία.

Οι διοικούντες τον Σύλλογο με μια απόφαση σταθμό πήραν απόφαση χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να μην πάρουν μέρος...
στην χτεσινή απεργία με το αιτιολογικό ότι αφού δεν έγιναν οι προτάσεις του αποδεκτές από την ΕΣΕΕ τότε αυτοί θα δουλέψουν κανονικά!
Και σα να μην έφτανε αυτό επιχειρεί ο πρόεδρος του συλλόγου να "φορτώσει" την απεργοσπαστική συμπεριφορά στους άλλους, τους όμορους συλλόγους, διότι κι αυτοί δεν έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Λες και αυτοί είχαν την ορθή στάση..

Εκτός της πολιτικής ουσίας της απόφασης αυτής που ο καθένας την κρίνει και την αξιολογεί υπάρχει και το ζήτημα της ορθής διαδικασίας της λειτουργίας του ΔΣ και το πως λαμβάνονται αποφάσεις.
Όπως καταγγέλει
το μέλος του ΔΣ Γιάννης Τσαρτσάνης δεν συγκλήθηκε το συμβούλιο να αποφασίσει για τη στάση του Συλλόγου και την απόφαση την πήρε ο πρόεδρος και οι στενοί του συνεργάτες με διαδικασία ΄...παρέας.

Είναι προφανές ότι τέτοις πρακτικές απαξιώνουν περισσότερο το Σύλλογο και πρέπει να αποφεύγονται. Θα καταλάβαινα ένα σκεπτικό που λέει ότι οι 24ωρες απεργίες είναι χωρίς καμιά αποτελεσματικότητα και ότι πρέπει ο κλάδος να περάσει σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Όμως, όταν το τριτοβάθμιο όργανο, η ΕΣΣΕ, δίνει τη δυνατότητα αν όχι την προτροπή να πάρουν μέρος οι σύλλογοι στην απεργία τότε το ΔΣ θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε οργανώσει μια συγκένρωση των μελών του συλλόγου ώστε να αναλυθεί το πλαίσιο δράσης που θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον.
Όμως, ούτε αυτό έγινε.

Εν κατακλείδι, η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου θα πρέπει να δει το όλο θέμα από τη σκοπιά της περιφρούρησης των συμφερόντων των μελών της και παράλληλα να είναι παρούσα στις διεκδικήσεις των άλλων τάξεων μιας και όλοι είμαστε καταναλωτές. Και η αλληλεγγύη μεταξύ των τάξεων σε μια διεκδικητική κατεύθυνση είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποβεί νικηφόρα η όποια διεκδίκηση.


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ως Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας μετά από ανησυχία πολλών συναδέλφων για τις ενδεχόμενες ενέργειες τις ΕΣΕΕ για κινητοποιήσεις, ήμασταν υποχρεωμένοι για να μην καπελώσουμε την ΕΣΕΕ και να αναμένουν τις προτάσεις και τις ενέργειες. Λάβαμε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ένα έγγραφο από την Ομοσπονδία το οποίο ζητούσε από τους εμπορικούς συλλόγους εκ μέρος της ΕΣΕΕ προτάσεις για τους τρόπους συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή καλέστηκε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας στο οποίο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Γιάννης Ουσταμπασίδης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Παπαδόπουλος, ο γραμματέας Γιώργος Παπαδήμας και το μέλος Γιάννης Τσαρτσάνης. Εκεί αποφασίστηκε ομόφωνα να συσταθεί ένα έγγραφο με τις προτάσεις μας οι οποίες ψηφίστηκαν ομόφωνα στην έκτακτη συνεδρίαση και αφού τις αποστείλαμε προς όλους τους εμπορικούς συλλόγους της Ελλάδας, Ομοσπονδίες και την ΕΣΕΕ, δεχθήκαμε συγχαρητήρια για τις προτάσεις αυτές οι οποίες χαρακτηρίστηκαν καινοτόμες. Χτες Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου λάβαμε το έγγραφο από την Ομοσπονδία το οποίο μας παρότρυνε να μην κλείσουμε τα καταστήματα ωστόσο να υπάρξει δυναμική και ουσιαστική συμμετοχή των συλλόγων στις κινητοποιήσεις. Μετά από προσωπικές επαφές που είχα με εμπορικούς συλλόγους Βέροιας, Νάουσας, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης και εργατοϋπαλληλικά κέντρα και έπειτα από προσπάθειες συντονισμού προκειμένου να κάνουμε κάτι πιο δραστικό πέρα από το κλείσιμο των καταστημάτων, οι προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς αφού οι υπόλοιπο σύλλογοι δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Την Δευτέρα το μεσημέρι μετά τις 15:00 και ενώ τα γραφεία του Συλλόγου ήταν κλειστά, η ΕΣΕΕ μας απέστειλε έγγραφο στο οποίο περιλάμβανε την απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΣΕΕ στην Αθήνα για στάστη εργασίας στα καταστήματα και όχι κλείσιμο αυτών καθώς επίσης και ένα έντυπο που έπρεπε να εκτυπώσουμε και να μοιράσουμε στους συναδέλφους. Κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω έλλειψης χρόνου αφού τα καταστήματα τα απογεύματα της Δευτέρας είναι κλειστά.
Προκειμένου ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου να προστατεύσω την αγορά και αφού είχα έρθει σε επικοινωνία με εμπορικούς συλλόγους άλλων νομών και ύστερα από την επιβεβαίωση πως κανένας εμπορικός σύλλογος της γύρω περιοχής δεν θα κλείσει τα καταστήματα και μετά από τηλεφωνήματα συναδέλφων για το μη κλεισιμο της αγοράς, πήραμε σοβαρή απόφαση και όχι απόφαση πεζοδρομίου, να μην συμμετάσχουμε στις αυριανές κινητοποιήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από προχειρότητα της οργάνωνασης η οποία έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τόσο με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου όσο και με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.







Δεν υπάρχουν σχόλια: