Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Τα καθήκοντα της συγκυρίας και το μαζικό ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς

του
Γιάννη Μπασκόζου*
1. Στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού ο λαός έκανε τιτάνια προσπάθεια να αποτινάξει τις μνημονιακές πολιτικές και τους εκφραστές τους. Είδε την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σαν συνέχεια των αγώνων που έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα στις εργατικές κινητοποιήσεις και στις πλατείες, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας από άκρου εις..
άκρο της χώρας. Ο εργαζόμενος λαός πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από μικρό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τον ανέδειξε σε μεγάλο κόμμα για να τον κάνει αυτό που απαιτούν οι καιροί. Αποφασιστικό και ισχυρό εργαλείο ανατροπής, εργαλείο για την οικοδόμηση μιας άλλης Ελλάδας.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ EKM, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι αγρότες, οι διανοούμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες έσπρωξαν βίαια τον ΣΥΡΙΖΑ EKM για να καταλάβει την κυβερνητική εξουσία. Όλοι αυτοί αντιλαμβάνονται το αποτέλεσμα των εκλογών και τον σχηματισμό της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης σαν ήττα.

Αισθάνονται πως έδιωξαν τους μνημονιακούς συνεταίρους από την πόρτα και αυτοί ξαναμπήκαν από το παράθυρο. Το ίδιο και η πλειονότητα των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν με αυταπάρνηση και ενθουσιασμό τη μάχη των εκλογών. Επιδιώκαμε και θέλαμε να κερδίσουμε τις εκλογές, αποδεχόμαστε το ρίσκο και παίρναμε την ευθύνη της αριστερής διακυβέρνησης. Νιώσαμε την ανάγκη της «βίαιης ωρίμανσης» και κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να πετύχουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της συγκυρίας και τις προσδοκίες του λαού μας.

Είναι οφθαλμοφανές πως, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε πολιτικά, δεν έχει τις δομές και τη μαζικότητα για να πετύχει τα πολλαπλά καθήκοντα της συγκυρίας. Την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας, την τιτάνια προσπάθεια κατάκτησης ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας, τη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια ακύρωσης του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων και του χρέους, παραγωγικής ανασυγκρότησης με βασικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.

Στη μετεκλογική συγκυρία οφείλουμε να συνεχίσουμε, με μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια, την προσπάθεια να γίνουμε αυτό που απαιτούν οι καιροί. Μαζικό λαϊκό δημοκρατικό ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς. Οι ιδέες και οι ευαισθησίες της Αριστεράς πρέπει να μπολιαστούν με τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα, με την οργή και την απόγνωση των εργαζόμενων, η πολιτική εμπειρία και η... υπομονή να συναντηθούν με την ανυπομονησία και την ανάγκη για άμεση ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Το κόμμα της αριστερής διανόησης και των ευαισθησιών να μετατραπεί σε Αριστερά της ανάγκης των καιρών και σε εργαλείο των υποτελών τάξεων. Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν, εμπνεύστηκαν από τα λόγια και τα έργα μας και κατανόησαν την ανάγκη της πολιτικής στράτευσης με την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στο νέο κόμμα στο οποίο θα μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να οργανώσουμε την ένταξή τους εξασφαλίζοντας ελκτικούς τρόπους συμμετοχής, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του καθενός, δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία.

2. Είναι φανερό πως το προηγούμενο διάστημα αναμετρήθηκαν στην Αριστερά (και όχι μόνο) διαφορετικές απόψεις για το χρέος και το ευρώ, αλλά και για τη δυνατότητα της αριστερής διακυβέρνησης. Η άποψή μου είναι πως το δημόσιο χρέος, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής διαχείρισης του δικομματισμού, αποτελεί το άλλοθι για την πλήρη απαξίωση της εργατικής δύναμης, την εσωτερική υποτίμηση, την καταστροφή των αυταπασχολούμενων και των μεσαίων στρωμάτων, τη διάλυση του υπάρχοντος κοινωνικού κράτους, την πλήρη απαξίωση και διάλυση των δημόσιων δομών και επιχειρήσεων με τελικό στόχο την παράδοση στο κεφάλαιο για νέο πεδίο κερδοφορίας.

Οι μνημονιακές πολιτικές δεν έχουν στόχο τη λύση του προβλήματος του χρέους. Αξιοποιούν το χρέος για να πετύχουν μια γιγαντιαία ανακατανομή δύναμης και πλούτου προς όφελος της διεθνούς του μεγάλου κεφαλαίου. Χρησιμοποιούν το «πείραμα» της Ελλάδας για να πετύχουν τον στόχο της άρχουσας τάξης σε όλη την Ευρώπη, τη μετατροπή των Ευρωπαίων εργαζόμενων σε «λευκούς Κινέζους» εργαζόμενους.

Η συνθετική και οργανικά συνεκτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κριτήριο και προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος είναι αυτή που κέρδισε τις καρδιές και τις συνειδήσεις των αριστερών και του λαού που την υπερψήφισε.

Βεβαίως και οφείλουμε να οργανώνουμε και να έχουμε ενημερωμένο τον λαό για τις δυσκολίες και τις κακοτοπιές του δρόμου που επιλέγουμε. Δεν υποκύπτουμε στα κάλπικα διλήμματα "Μνημόνια ή ευρώ", όμως δεν επιλέγουμε την έξοδο από το ευρώ, δεν επιλέγουμε πολιτικές που ποντάρουν στην ανάπτυξη διά της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο της συμπόρευσης με τους εργαζόμενους της Ευρώπης για ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και των Μνημονίων.

3. Παραμένουμε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και των κοινωνικών υπηρεσιών. Δεν υπερασπιζόμαστε ένα σπάταλο, αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα, αλλά θα υπερασπιστούμε τη δημόσια κοινωνική ιδιοκτησία και τις υπηρεσίες. Υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, επικοινωνίες, ενέργεια, νερό, φυσικοί πόροι είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά.

4. Είναι επιτακτικό καθήκον για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να στηρίξει τον λαό στις δύσκολες συνθήκες της μνημονιακής λαίλαπας. Η πάλη μέσα και έξω από τη Βουλή, η αξιοποίηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υποστήριξη των διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων είναι ανάγκη να συνδυαστούν με άμεσες δράσεις αλληλεγγύης που θα κρατήσουν όρθιο τον λαό μας, θα εμποδίσουν την ακραία εξαθλίωση και θα ενισχύσουν το αίσθημα της αξιοπρέπειας και την ανάγκη της αλληλέγγυας και κοινής δράσης για την αλλαγή στη ζωή μας.

Όπως αποδεικνύουν οι πολιτικές που ασκούνται από τους εκπροσώπους των κυρίαρχων τάξεων, καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο δεν διατίθεται στις μέρες μας. Η ανάγκη για την επεξεργασία, τη ζύμωση και την ιδεολογικοπολιτική πάλη για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα είναι άμεσο καθήκον.

* Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι μέλος της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: