Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΣΟΚ- Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή

Τις αποφάσεις του θα δρομολογήσει ο Ευ. Βενιζέλος αν ολοκληρωθεί η συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα. Πιθανή υποψηφιότητα του Χρ. Παπουτσή θα δώσει ένταση στην «αντιπαράθεση» με μεγαλύτερη προσέλευση οπαδών.
Σε έναν μήνα, εκτός απροόπτου, θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός...
 του ΠΑΣΟΚ, με φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Γ. Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.

Εάν και εφόσον η σημερινή απόφαση του Eurogroup παραπέμπει σε συμφωνία, τότε ανοίγει ο δρόμος της εντονότερης ενασχόλησης του κ. Βενιζέλου με τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Η δε αυριανή ημέρα (μετά Eurogroup) θεωρείται αφετηρία για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων (έστω και εμμέσως...), είτε από τον υπουργό Οικονομικών, είτε από τον συνάδελφό του στο Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα προ της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Το σίγουρο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες, αν και την περασμένη Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε για το χρονοδιάγραμμα.

Αρχές Μάρτη (δηλαδή σε μία εβδομάδα) θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για να καταλήξει στον «σκελετό» της διαδικασίας εκλογής, που ουδείς μέχρι στιγμής έχει αμφισβητήσει ανοιχτά την επανάληψη του σκηνικού με κάλπες, όπου θα ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος. Είναι αυτονόητο ότι ελάχιστοι προβλέπουν... αθρόα προσέλευση - στην πραγματικότητα είναι πολλοί που ρίχνουν ήδη τον πήχη του ποσοστού συμμετοχής στη διαδικασία.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι αν τελικώς δεν είναι ένας ο υποψήφιος, τότε μπορεί η εσωτερική «αντιπαράθεση» να προσελκύσει περισσότερους οπαδούς και έτσι να συγκρατήσει τις διαφαινόμενες «διαρροές» σε όμορα κεντροαριστερά σχήματα.

Θα είναι υποψήφιοι οι κ. Βενιζέλος, Παπουτσής ή και άλλοι; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει ήδη αποκτήσει «γέφυρες» δια συνεργατών του με την πλευρά Βενιζέλου και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει άμεσα την απόσυρσή του από την κούρσα διαδοχής.

Υπογραφές
Αλλωστε, για να κατέλθει κορυφαίο στέλεχος στη διεκδίκηση της ηγεσίας, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών. Μετά τις διαγραφές από την κοινοβουλευτική ομάδα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν 84 υπογραφές στο «χέρι» από το Εθνικό Συμβούλιο (μίκρυνε το σώμα, μειώθηκε και ο αριθμός).

Αυτό οδηγεί τώρα σε «απαγορευτικό» και για στελέχη που έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα κατέλθουν, όπως ο Στ. Τζουμάκας, που είναι σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει αντίστοιχο αριθμό υπογραφών. Και οι διαγραφέντες, Λούκα Κατσέλη και Χ. Καστανίδης; Η παραμονή τους στο ΠΑΣΟΚ σχολιάζεται ως το πρώτο βήμα για τη μη ίδρυση νέου κόμματος...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: