Στη Βουλή αναμένεται να συζητηθεί το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το καίριο ζήτημα της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.
Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Λίτσα...
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Στην ερώτηση αναφέρεται:
«Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΑΘ ΑΕ επισπεύδεται η διαδικασία πώλησης του 40% της Εταιρείας, καθώς η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να δημοσιευθεί τον Απρίλιο ή το Μάϊο, αρκετούς μήνες πριν τον αρχικό μνημονιακό στόχο, που ήταν ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος. Παράλληλα δήλωσε ότι ο ίδιος τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α,Ε τονίζοντας ότι: «Νομίζω ότι ακόμη και αν η εταιρεία πωληθεί, πάλι θα ξαναγυρίσει (σε κρατικό έλεγχο), καθώς τα θέματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι σύνθετα και η πρακτική αυτή (της ιδιωτικοποίησης) δεν έχει κερδίσει σε διεθνές επίπεδο».
Προφανώς αναφέρεται στην πλήρη αποτυχία από μέρους μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών(VEOLIA, SUEZ κ.α) να διαχειριστούν τους υδάτινους πόρους, όπου ανέλαβαν τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα την επαναφορά τους σε δημόσιο ή αυτοδιοικητικό έλεγχο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι 2 πόλεις της Γαλλίας:
Η πρωτεύουσα Παρίσι, όπου μετά από 26 χρόνια παραχώρησης και κακής πολιτικής(αυξήσεις τιμών, έλλειψη επενδύσεων, υποβάθμιση ποιότητας του νερού, κακή συντήρηση δικτύου/εγκαταστάσεων, απάνθρωπη αντιμετώπιση των οικογενειών που αδυνατούσαν να πληρώσουν κ.λ.π) σε πολυεθνικές(SUEZ, VEOLIA)ανεκτήθη ο έλεγχος το 2010 από το δήμο, ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε: α. Σε μείωση τιμών κατά 11% β. Ετήσια εξοικονόμηση 35 εκ.€ από τη μη διανομή κερδών σε μετόχους, και από τη δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης της επιχείρησης, χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας και της επενδυτικής προσπάθειας, ενώ προχώρησε: Στη στήριξη με δράσεις και υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και παράλληλα προχώρησε σε χρηματοδότηση και συμμετοχή σε δράσεις ενίσχυσης για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό πολιτών σε χώρες του τρίτου κόσμου(διεθνής αλληλεγγύη).
Η πόλη Γκρενόμπλ όπου ο έλεγχος πέρασε στο δημόσιο, εξ’αιτίας φαινομένων διαφθοράς, αδικαιολογήτων αυξήσεων τιμών και έλλειψη επενδύσεων των ιδιωτών, το οποίο με νέα κριτήρια λειτουργίας(ευρεία συμμετοχή εργαζομένων στη διοίκηση, αλλά και φορέων πολιτών μέσω θεσμοθετημένων επιτροπών χρηστών), προχώρησε σε συγκράτηση τιμών, αύξηση επενδύσεων και αποεμπορευματοποίηση του νερού.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ(2000-2004) είχε εκχωρήσει ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες επενδυτές (25,98%), ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ(2004-2009) σκόπευε να δώσει το 23% της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά η διαδικασία σταμάτησε λόγω της προκήρυξης των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα, προεκλογικά, με τοποθετήσεις των κ.κ. Γ. Μαγκριώτη, Ευαγγ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ που προωθούσε η ΝΔ. Μάλιστα ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2009, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε κατά λέξη: «είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Και μάλιστα τώρα, με τις κλιματικές αλλαγές. Είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη η προαναφερόμενη πολυεθνική SUEZ κατέχει το 5% της ΕΥΑΘ Α.Ε. και σύμφωνα με δημοσιεύματα «ετοιμάζεται να παραλάβει την εταιρεία».
Επειδή δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη η διεθνής εμπειρία διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Επειδή δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αλλά ως κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλους.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Σκοπεύουν να εγκαταλείψουν, έστω και την ύστατη στιγμή, κάθε πρόθεση παραχώρησης μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε σε ιδιώτες; Θα θέσουν χρονοδιάγραμμα για την επανάκτηση από το Ελληνικό Δημόσιο του 100% των μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε;
Σκοπεύουν, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και φορείς των χρηστών, να προχωρήσει σε σύνταξη νέου σχεδίου νόμου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό, αξιοποιώντας και την εμπειρία από την υπόλοιπη Ευρώπη, που θα περιφρουρεί το μέλλον της ΕΥΑΘ Α.Ε ως δημόσιας επιχείρησης που θα υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και την ανάπτυξη της χώρας;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου