Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ: Θύματα πρωτοφανούς ρατσισμού οι Ρομά

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι Ρομά, εξακολουθούν να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, να υποφέρουν από τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους, να παραμένουν πολύ πίσω από τους άλλους στον τομέα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγαση και την υγεία, επισημαίνει, σε έκθεση του που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα, ο Επίτροπος για τα ....
ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Στην έκθεση, που αποτελεί μία πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάστασης των Ρομά και των «ταξιδιωτών» στην Ευρώπη, υποστηρίζεται ότι, οι μειονοτικές κοινότητες των Ρομά, συγκαταλέγονται στις πλέον ευάλωτες της Ευρώπης.

Η έκθεση επικεντρώνεται στα ζητήματα του αντιτσιγγανισμού που σημειώνει έξαρση στην Ευρώπη, στην εναντίον των Ρομά ρατσιστική βία που εξαπλώνεται, στην συμπεριφορά των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών, στη στέρηση των οικονομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, στις καταναγκαστικές στειρώσεις που επιβάλλονται στις γυναίκες Ρομά και στην απομάκρυνση των παιδιών Ρομά από τους γονείς τους.

kathimerini

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

POMA έχουμε και στην περιοχή μας αν δεν κάνω λάθος. Μπορεί ΕΜΦΑΝΩΣ να μην υποφέρουν από ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους,αλλά και αυτοί (όπως ακριβώς γράφει το επικαλούμενο άρθρο)παραμένουν πολύ πίσω από τους άλλους στον τομέα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της υγείας.Κάνουμε κάτι γι' αυτό;Κάποτε υπήρχε και κάποιος γιατρός για τους ΡΟΜΑ της περιοχής μας(καλη του ώρα και καλή ώρα σε όλη την προηγούμενη ομάδα που ασχολιόταν με τους POMA)ο οποίος εξυπηρετούσε κόσμο απο κάθε περιοχή.Τώρα που πήγε;
Ελλάς το μεγαλείο σου!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το ιατροκοινωνικό κέντρο έχει άλλαξει χαρακτήρα και δομή από τον Οκτώβριο του 2011. Δυστυχώς δεν προβλέπεται γιατρός. Τώρα λειτουργεί ως κέντρο στήριξης Ρομά και ευπαθών ομάδων. Για τις αλλαγές στη λειτουργία του ευθύνεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η τωρινή του λειτουργία παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής λειτουργού, ψυχολόγου,ειδικής παιδαγωγού, νοσηλεύτριας και διαμεσολαβήτριας. Αυτή η ομάδα προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να εξυπηρετεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού στον οποίο απευθύνεται.

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου