Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Εκτός από το PSI υπάρχουν και οι άστεγοι

του
Πέτρου Κατσάκου

Την Κυριακή το πρωί άλλος ένας άστεγος άφησε την τελευταία του πνοή σε κάποιο παγωμένο παγκάκι στα Χανιά της Κρήτης. Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή άλλος ένας άστεγος στο Βόλο. Σύμφωνα με τις αρχές μέσα σε ένα μήνα τέσσερις άστεγοι έχουν...πεθάνει σε διάφορες πόλεις λόγω του κρύου και των κακών συνθηκών διαβίωσης στους δρόμους.

Σήμερα οι καταγεγραμμένοι από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων άστεγοι που κοιμούνται σε πλατείες και πεζοδρόμια της πρωτεύουσας φτάνουν τους 1250, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοί που κάθε βράδυ βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια αγγίζουν τον αριθμό των 20 χιλιάδων. Αριθμός εφιαλτικός αν αναλογιστεί κανείς πως αναλογεί στον πληθυσμό μιας μικρής πόλης μέσα στην καρδιά της Αθήνας που ζει σήμερα δίχως στέγη.

Τα καταλύματα του Δήμου Αθηναίων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αστέγων μετά βίας μπορούν σήμερα να φιλοξενήσουν 100 άτομα, αριθμός που φαντάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος που βιώνει η πρωτεύουσα αλλά και δεκάδες πόλεις της περιφέρειας.

Πριν ένα μήνα η δημοτική αρχή του Βόλου έκανε την αρχή, ανοίγοντας το δρόμο για μία εναλλακτική και ανθρώπινη αντιμετώπιση του προβλήματος ενόψει μάλιστα του χειμώνα. Ο δήμος Βόλου λοιπόν, προχώρησε στην καταγραφή των εγκαταλελειμμένων ακινήτων της πόλης, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να ανακαινιστούν, έτσι ώστε να μπορούν να στεγαστούν οι άστεγοι. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του δήμου «ανακάλυψαν» ότι στο Βόλο υπάρχουν αρκετά ακίνητα που ανήκουν σε τράπεζες, ιδρύματα και φορείς τα οποία επί χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τους αστέγους.

Στην Αθήνα; Δεν υπάρχουν τέτοια κτήρια; Μήπως είναι επιτακτική ανάγκη και με τον χειμώνα προ των πυλών να ευαισθητοποιηθεί ο κύριος Καμίνης και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Βόλου; Μήπως είναι καιρός Τράπεζες και Ιδρύματα να ανοίξουν και στην Αθήνα έστω για δύο μήνες κάποια σφραγισμένα κτήρια ώστε να σώσουν κάποιες ζωές; Μήπως εκτός από την οικονομική χρεοκοπία, το κούρεμα και το PSI πρέπει κάποιοι να τραβήξουν και μια κόκκινη γραμμή για την κοινωνική χρεοκοπία που μας απειλεί όλους μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: