Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΧΥΤΑ Γραμματικού: πόρισμα «καταπέλτης» από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Σοβαρές αστοχίες σχετικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό καταγγέλλουν στο πόρισμά τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η περιοχή από το έργο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της...ιστοσελίδας kathimerini.gr, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αναφέρονται σε δύο ρέματα, που διέρχονται από τον ΧΥΤΑ, αλλά και σε σεισμικά ρήγματα, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των σχετικών μελετών.

Εκτός αυτού, τίθενται ερωτήματα για την ορθότητα και πληρότητα των γενικότερων μελετών.

Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελούν οι υδρογεωλογικές μελέτες, που συντάχθηκαν χωρίς διερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή χωροθέτησης, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, επισημαίνεται ότι, εκτός από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και το Πανεπιστήμιο Αθηνών καταρρίπτει την υδρογεωλογική μελέτη χωροθέτησης του ΧΥΤΑ και την χαρακτηρίζει αβάσιμη και αστήρικτη.

Υπενθυμίζεται ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, στην περιοχή του Γραμματικού, έγινε επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου και οι μελέτες ολοκληρώθηκαν εντός τριών μηνών έτσι ώστε να μη χαθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: