Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Fitch: ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ, ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει μία "δυνητική επιλογή", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου Fitch και επικεφαλής του ομίλου για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, Ντέιβιντ Ράϊλι.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η δήλωση αυτή...έγινε στο πλαίσιο σεμιναρίου στο Λονδίνο με τον κ. Ράιλι να αμφισβητεί ότι ακόμα και ένα "κούρεμα" 60% στα ελληνικά ομόλογα δεν θα έχει αποτέλεσμα.

"Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να βυθίσει την Ευρωζώνη σε βαθύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, προσθέτοντας ότι μία μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 60% δεν θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση του βάρους χρέους της χώρας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο οίκος Fitch έχει αξιολογήσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία CCC.

Φοβούνται την Ιταλία

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρώ, σύμφωνα με τον Fitch, αποτελεί η Ιταλία, λόγω του μεγέθους του χρέους της, του υψηλού κόστους δανεισμού της και της ανάγκης της να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.

Η Ιταλία, δήλωσε ο κ. Ράϊλι, αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ποσό λήξεων ομολόγων το 2012 και η έλλειψη συμφωνίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την εφαρμογή του "τείχους πυροπροστασίας" στην περιοχή πιέζει την πιστοληπτική της βαθμολογία.

Η έλλειψη ενός "αξιόπιστου τείχους πυροπροστασίας" για την Ιταλία, αποτελεί μία σοβαρή ανησυχία για την Ευρωζώνη, δήλωσε ο κ. Ράϊλι.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ύψος των spread (4 μονάδες) των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, σε συνδυασμό με μηδενική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, μπορεί να αποδειχθεί "εκρηκτικό" για την Ιταλία


News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: