Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΑΝ ΒΓΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΑΘΗΚΑΜΕ

Η αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος ενοχλήθηκαν περισσότερο από τις δηλώσεις του προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακουαγιέ που υποστήριξε χθες πως σε περίπτωση νίκης της αριστεράς...«οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι συγκρίσιμες με αυτές που προκαλούνται από έναν πόλεμο».

Αλλά και η υπουργός Κατάρτισης Ναντίν Μορανό τόνισε πως «ο Φρανσουά Ολάντ, με τις προτάσεις του, οι οποίες επιτίθενται σε ό,τι λειτουργεί καλλίτερα, είναι ένας άνθρωπος επικίνδυνος για τη Γαλλία».

«Ντροπή», δήλωσε αποτροπιασμένη σήμερα η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Εάν ο Ακουαγιέ, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, εκφράζεται με αυτό τον τρόπο, ντροπιάζει τη Δημοκρατία μας», τόνισε.

«Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός κλίματος φόβου», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδος των Σοσιαλιστών Ζαν-Μαρκ Ερό, καταγγέλλοντας συνάμα την «απίστευτη παρεκτροπή της συμπεριφοράς της πλειοψηφίας κατά την παρούσα προεκλογική εκστρατεία».

Ο επικεφαλής των κομμουνιστών βουλευτών Ρολάν Μιζό δήλωσε χθες πως οι δηλώσεις αυτές υπενθυμίζουν «τις πιο ζοφερές ώρες» της Γαλλίας, όταν ορισμένοι προτιμούσαν «περισσότερο τον Χίτλερ από το Λαϊκό Μέτωπο», κάνοντας αναφορά τη νίκη της Αριστεράς το 1936.

Οι έντονες αυτές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα πολλαπλασιάζονται την ώρα που τρεις σφυγμομετρήσεις, που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, δείχνουν πως ο Νικολά Σαρκοζί μειώνει τη διαφορά του από τον σοσιαλιστή διεκδικητή της προεδρίας, χωρίς ωστόσο τα ποσοστά του να του δίνουν και τη νίκη στον αποφασιστικό β' γύρο.

Ο επικεφαλής του κυβερνητικού κόμματος UMP Ζαν -Φρανσουά Κοπέ εξέφρασε την ευαρέσκειά του που η δεξιά έχει υιοθετήσει έναν τόνο «δολοφόνου με το πριόνι», καθώς η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει. «Τέλος στη σήψη, η Γαλλία αξίζει ενός δημοκρατικού διαλόγου υψηλού επιπέδου, κι όχι τούτη την εκστρατεία οχετό!», αντέτεινε το στέλεχος των Σοσιαλιστών Αρλέμ Ντεζίρ.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία OpinionWay και την Fiducial, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ θα επικρατούσε του Σαρκοζί στον β' γύρο με ποσοστό 55 έναντι 45%, αν και τα ποσοστά του Προέδρου εμφανίζονται αυξημένα κατά 2% εν σχέσει με την προηγούμενη μέτρηση τον Δεκέμβριο.

Στη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 1.060 ενήλικοι κατά το διάστημα 10-11 Ιανουαρίου, οι Σαρκοζί και Ολάντ φέρονται ως οι πιθανότεροι να επικρατήσουν στον πρώτο γύρο της 22ας Απριλίου, με 25 και 27% αντίστοιχα και να περάσουν στην τελική αναμέτρηση του Μαΐου.

Παρά την εκτίναξη της ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα την τελευταία 12ετία και την επιβράδυνση των ρυθμών της οικονομίας, ο Σαρκοζί έχει κερδίσει εκλογικό έδαφος τελευταίως, χάρις στην προσπάθειά του να παρουσιάσει εαυτόν ως τον μόνον ικανό κι έμπειρο πολιτικό που δύναται να οδηγήσει τη Γαλλία έξω από τη δίνη της κρίσης, σε αντιδιαστολή με τον σχετικώς άπειρο Ολάντ.

Η ακροδεξιά υποψήφιος Μαρί Λεπέν εμφανίζεται να κατατάσσεται στην Τρίτη θέση με 17%, ποσοστό κατά 1% υψηλότερο από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου, ενώ αμέσως μετά έπεται ο κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού με 15%.

Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα Λε Μοντ, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων εμφανίζεται να συμφωνεί με τις προτάσεις του ακροδεξιού κόμματος της Λε Πεν, του "Εθνικού Μετώπου", που διακηρύττει την έξοδο από την ευρωζώνη και την εφαρμογή προστατευτικής πολιτικής για να ενισχυθεί η γαλλική βιομηχανία.

"Το Εθνικό Μέτωπο εισέρχεται κι αυτό στην κύρια τάση της πολιτικής, όταν προηγουμένως ήταν το ασχημόπαπο", τονίζει στα συμπεράσματά του ο Εντουάρ Λεσέρφ, διευθυντής της δημοσκοπικής εταιρείας TNS Sofres, πιστώνοντας στη Λεπέν την επιτυχία της διεύρυνσης της απήχησης των θέσεων του κόμματος σε μεγαλύτερο φάσμα ακροατηρίου, ιδιαίτερα στους νέους -- περισσότερο απ' όσο το kατόρθωνε ο πατέρας της Ζαν-Μαρί


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: