Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΘΡΟ: «Ο Συνεδριακός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της Οικονομίας της Ημαθίας».

του
Τ. Μπαρτζώκα*

Ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πυλώνα της ανάπτυξης της οικονομίας της Ημαθίας. Ο Νομός μας έχει πληθώρα ιστορικών και θρησκευτικών προορισμών που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης του επιστημονικού κόσμου, κάθε εποχή του έτους. Η γεωγραφική θέση της Ημαθίας, στο κομβικότερο σημείο των...

Βαλκανίων, ευνοεί την ανάδειξή της σε συνεδριακό κέντρο της Χώρας και των Βαλκανικής.
Η προοπτική αυτή θα δώσει ώθηση στις ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού και της οικονομίας του, αλλά και μεγάλα περιθώρια δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων είτε στα τρία αστικά κέντρα, τη Βέροια, την Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, είτε στα πέριξ των ιστορικών και αρχαιολογικών μας μνημείων.
Στην προσπάθεια να αλλάξουμε κυρίως τη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ημαθία ειδικότερα, και παράλληλα συντονισμένοι προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής του συνεδριακού τουρισμού είναι επιβεβλημένη σήμερα η καταγραφή των συνεδριακών υποδομών της Ημαθίας και η κατάρτιση Μητρώου Συνεδρίων και Συνεδριακών Επιχειρήσεων, όπως και η άμεση εύρεση και μετατροπή χώρων και κτιρίων σε συνεδριακά κέντρα. Επίσης απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων των τριών πόλεων και η αισθητική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση και την αποτελεσματικότερη προβολή της Ημαθίας στη διεθνή αγορά συνεδρίων και στο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και τη διάχυση του συνεδριακού τουρισμού της Ημαθίας ανά την επικράτεια.
Η Ημαθία έχει τις δυνατότητες, να αναδειχθεί στις πρώτες θέσεις στην ελληνική αγορά διοργάνωσης και φιλοξενίας συνεδρίων, αρκεί να υπάρξουν άμεσες και δραστικές πρωτοβουλίες, για την επίλυση σοβαρών και διαχρονικών αγκυλώσεων που αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προοπτική του συγκεκριμένου κλάδου. O τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, γρήγορες και θαρραλέες αποφάσεις, με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη.


*Ο Τάσος Μπαρτζώκας είναι δικηγόρος και μέλος της Κ.Ε της ΟΝΝΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: